Medimagazin logo

UKCAT testi herkese şans tanıyor

Sosyoekonomik olarak zor durumda olan öğrencilerin, adayların tıp mesleği için gerekli olan mental yetenekleri ve karar analizi gibi becerilerini değerlendiren UKCAT testini kullanan tıp okullarına seçilme ihtimali yükseliyor
Kaynak: Doç. Dr. Çağatay BARUT/MEDİMAGAZİN
UKCAT testi herkese şans tanıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

“British Medical Journal”da yayımlanan bir çalışmaya göre, Birleşik Krallık Klinik Uygunluk Testi (UKCAT)’ni öğrenci seçimi kriterleri arasında kullanan tıp okullarında, sosyoekonomik olarak zor durumda olan belirli gruplardan gelen öğrencilerin seçilme şansı artıyor.

Yükseköğrenime girebilmek gibi konularda sosyal hareketliliği arttırmak adına gösterilen çabalara karşın, nispeten daha avantajlı ve iyi bir altyapıya sahip bireylerin meslek yöneliminde öne çıktığı biliniyor. Tıp okullarına giren öğrencilerin sadece yüzde 5’inin ailelerinde profesyonel bir altyapı olmadığı dikkati çekiyor.

Tıp mesleğine yönelimi arttırmak için 2006 yılında UKCAT geliştirilerek kullanılmaya başlandı. Bu testin, adayların tıp mesleği için gerekli olan mental yetenekleri ve karar analizi gibi becerilerini değerlendirdiği biliniyor.

Durham Üniversitesinde çalışmakta olan Dr. Paul Tiffin ve arkadaşları, İngiltere’de tıp okullarına başvuru sırasında sosyoekonomik olarak zorluk çeken bazı gruplarda yer alan adayların tıp okullarına kabul edilmelerinde UKCAT’ın etkisini araştırdılar. Bu amaçla 2009 yılına ait verileri değerlendirdiler. Söz konusu yılda 22 tıp okulunda yapılan 8 bin 459 başvuruyu değerlendiren araştırmacılar, bu testin üç düzeyde kullanıldığını saptadılar:

1. Zayıf kullanım: Sadece sınırda kalan başvurularda kullanmak,

2. Orta dereceli kullanım: Adayı okuldaki yüz yüze görüşmeye çağırmaya ya da okula kabul etmeye karar vermekte kullanılan faktörlerden biri olarak kullanmak,

3. Ciddi kullanım: Adayı okuldaki yüz yüze görüşmeye çağırmak ya da okula kabul etme kararını verirken bir baraj olarak kullanmak.

Araştırmacılar,  UKCAT’ın ciddi olarak kullanıldığı okullarda yeterince temsil edilmeyen gruplarda yer alan adayların çok ciddi bir dezavantajlarının olmadığını saptadılar. Ancak UKCAT’ın daha zayıf olarak kullanıldığı tıp okullarında bu gruplarda yer alan öğrencilerin ciddi dezavantajları olduğu belirlendi.

UKCAT’nin ciddi kullanımıyla devlet okullarından ve dezavantajlı sosyoekonomik gruplara sahip olan erkek adayların okullara kabul edilmesi oranının daha yüksek olduğu kaydedildi. Çalışma, her ne kadar daha önceki çalışmalarda bildirilmiş olan okullara kabul edilme oranlarını destekler nitelikte olsa da, testin ciddi olarak kullanıldığı okullarda beyaz olmayan adayların başvurularında belirgin bir dezavantajları olmadığına dikkat çekti.

Kaynak: www.medicalnewstoday.com

ukcat
testi
herkese
şans
tanıyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir