Medimagazin logo

Gazze'nin sağlık krizi: Hastalık bombalardan daha fazla can alabilir

Dünya Sağlık Örgütü, Gazze'de kötüleşen sağlık sisteminin, devam eden çatışmalardan daha fazla hastalıktan ölüme yol açabileceği konusunda uyarıyor. Bulaşıcı hastalıklardaki artış ve temel sağlık ihtiyaçlarının eksikliği, özellikle çocuklar için ciddi bir risk oluşturuyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Gazze'nin sağlık krizi: Hastalık bombalardan daha fazla can alabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Dünya Sağlık Örgütü tarafından bildirilen endişe verici bir gelişmeye göre, Gazze Şeridi'ndeki sağlık krizi, hastalıkların devam eden çatışmalardan daha önemli bir ölüm nedeni haline gelebileceği bir noktaya doğru tırmanıyor. Bu durum, çatışmalardan ve kaynak yetersizliğinden ciddi şekilde etkilenen Gazze'nin sağlık sisteminin vahim durumundan kaynaklanıyor.

Güvenilir Birleşmiş Milletler rakamlarına göre, İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanı nedeniyle yaklaşık %40'ı çocuk olmak üzere 15 binden fazla kişinin öldüğü teyit edilmiş olup, çok daha fazlasının da enkaz altında kaldığı tahmin ediliyor.

Bulaşıcı hastalıklar ciddi tehdit oluşturuyor

DSÖ sözcüsü Margaret Harris, Cenevre'de düzenlenen bir BM brifinginde, özellikle çocuklar arasında ishal vakalarındaki önemli artışa dikkat çekerek, artan bulaşıcı hastalık salgınlarıyla ilgili ciddi endişelerini dile getirdi.

Gazze'deki BM Çocuk Ajansı sözcüsü James Elder, hastanelerin güvenli olmayan içme suyu nedeniyle yanık, şarapnel yarası ve gastroenteritten muzdarip çocuklarla dolup taştığını bildirdi. Vahim koşullar, sağlık personelinin vaka sayısının çokluğu ve kaynakların yetersizliği nedeniyle hastaların önceliklendirilmesi konusunda üzücü kararlar vermek zorunda kaldığı durumlara yol açtı.

Ayrıca, BM'nin Gazze'nin kuzeyinde yerinden edilmiş kişilerin yaşam koşullarına ilişkin raporu, ilaç, aşılama faaliyetleri, güvenli su veya gıda bulunmadığı için kasvetli bir tablo çiziyor. Bu durum bebekler arasında çok sayıda ishal vakasına yol açtı.

Gazze'nin kuzeyindeki Al Shifa Hastanesi'nin çökmesi, bazı sağlık personelinin gözaltına alınması ve Gazze'deki hastanelerin yaklaşık dörtte üçünün bombardıman veya yakıt yetersizliği nedeniyle kapalı olması, sağlık krizinin ciddiyetinin altını çiziyor.

Gazze'deki bu durum, sağlık altyapısının yeniden inşası ve etkilenen nüfusa temel tıbbi malzeme ve hizmetlerin sağlanması için acil uluslararası yardım ve desteğe duyulan kritik ihtiyacı gösteriyor. Bu koşullarda artan hastalık tehdidi, daha fazla can kaybını önlemek ve hem çatışmadan hem de ardından gelen sağlık krizinden etkilenenlerin acılarını hafifletmek için acil harekete geçilmesi gerekiyor.

DSÖ Direktörü hastalığa yakalananların sayısını paylaştı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus ise bugün yaptığı açıklamada Gazze’de an itibarıyla 1.3 milyon kişinin barınaklarda yaşadığını belirtti. Adhanom, kalabalık sebebiyle yardımlara erişimde problem yaşandığını ve hijyen sorunları sebebiyle bulaşıcı hastalık riskinin arttığının da altını çizdi. 

Ghebreyesus, açıklamasında “Yaşam koşulları ve sağlık hizmetlerinin yetersizliği göz önüne alındığında, hastalıklar, bombalardan daha fazla insanı öldürebilir” ifadelerine yer verdi.

Ghebreyesus, şu ana kadar hastalığa yakalanmış kişi sayısını paylaşarak, barınaklarda yaşayan insanların 111 bininde solunum yolu enfeksiyonu, 12 bininde uyuz, 11 bininde bit, 36 bininde ishal, 24 bininde deri döküntüsü, 2 bin 500 kişide cilt rahatsızlıkları, 2 bin 500 kişide su çiçeği ve 1100 kişide de sarılık hastalıklarının tespit edildiğini söyledi.

gazze
salgin
dunya saglik orgutu
hastalik
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir