Medimagazin logo

Beyin cerrahisi asistanları az çalışmaya karşı

Haftalık çalışma süresi 80 saat ile sınırlandırılan beyin cerrahisi asistanları, çalışma saatlerinin sınırlandırılmasının eğitimlerini olumsuz etkileyeceğini düşünüyor
Kaynak: Doç. Dr. Çağatay BARUT-MEDİMAGAZİN
Beyin cerrahisi asistanları az çalışmaya karşı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Beyin cerrahisi asistanları, Mezuniyet Sonrası Eğitim Akreditasyon Konseyi’nin ortaya koyduğu yeni çalışma saati kısıtlamalarına şiddetle karşı çıkıyor. Asistanlar, uzmanlık alanlarında diğer uzmanlık alanlarına benzer şekilde çalışma saati kısıtlaması yapılmaması gerektiğine inanıyorlar.

Yapılan bir anketin sonuçlarına göre asistanların yüzde 72’si, Temmuz 2011 tarihinde devreye giren yeni çalışma saati uygulamalarının eğitimlerini  olumsuz yönde etkileyeceğini belirtirken, katılımcıların yüzde 36’sı haftada  80 saatlik çalışma sınırlamasını çiğnediklerini ifade etti.

Söz konusu anketin sonuçları “Neurosurgery” dergisinin Aralık 2011 sayısında yayımlandı. Anketin Amerika Birleşik Devletleri  ve Porto Riko’da bulunan beyin cerrahisi eğitimi veren 101 kuruma gönderildiği ve  beyin cerrahisi asistanlarının yaklaşık yüzde 34 (377 kişi)’ü tarafından yanıtlandığı kaydedildi.

Doktorların çalışma saatlerinin kısıtlanmasının, 2003 yılında tıbbi hatalar ve uzun çalışma süreleri sonrasında asistan yorgunluğu nedeniyle ortaya çıkan kazaları azaltmak  amacıyla uygulamaya konulduğu biliniyor. 2008 yılında çalışma saatlerinde yeni bir güncelleme daha yapılarak, asistan çalışma sürelerini optimize ederek hasta güvenliğini arttırmaya yönelik girişim hayata geçirilmişti.

 

Hastaların üst düzey bakıma ihtiyacı var

Yeni uygulama çerçevesinde,  birinci yıl asistanının vardiya süresi 16 saat ile sınırlandırıldı. Ankete katılanların yaklaşık yüzde 83’ünün, söz konusu yeni kuraldan hoşnut kalmadıkları saptandı ve bu durumun önceki anketlerde de dile getirildiğine dikkat çekildi.

Çalışma süresi kısıtlamalarına karşı çıkılmasının altında,  beyin cerrahisi hastalarının karmaşık ve üst düzey bakıma ihtiyaç duymalarının bulunduğu belirtildi. Beyin cerrahisi hastalarının genellikle tedavi süreçlerinin ve cerrahilerinin uzun sürdüğü ifade edildi. Bunda,  hastaya verilen hizmetin sürekliliğinin sağlanması konusundaki endişelerin de rol oynadığı belirtildi.

Ayrıca, beyin cerrahisi asistanlarının çoğunun, kritik durumda olan çok sayıda hastayla ilgilenmek zorunda kaldıkları ve karmaşık vakaları başından sonuna kadar takip ederek öğrenebilecekleri belirtilirken, çalışma saati kısıtlamalarının buna engel teşkil ettiği vurgulandı.

 

Kaynak: www.medscape.com/medscapetoday

beyin
cerrahisi
asistanları
az
çalışmaya
karşı
Yorum (25)
M V Harput
Bütün haber, bir tek satır hariç, sanki Türkiye'deki asistan saatlerine düzenleme getirilmiş gibi veriliyor. Bir de anket gönderilenlerin sadece yüzde 34'ünün cevap vermeye tenezzül ettiğini düşünürseniz sanırım gerçek sonuç anlaşılır. Türkiye'deki durum biraz farklı, burada asistanlar çalışma saatinden ziyade çalıştırılma biçimine isyan ediyorlar.
0
Cevapla
nrş
Harput arkadaşımız hekimlerle ilgili en önemli gerçeği dile getirmiş, çalışma süresinden çok çalıştırılma biçimi, yani uygulanan mobbing. Şu anda tüm hekimlerin sorunu bu değil mi?
0
Cevapla
okan ekinci
Gerçekten haberin bir satırını çıkarsak sanki türkiyede NŞ asistanlarından bahsediyor. Bu başlıklar ve yaklaşım zaten provoke haldeki hekimlerin durumunu daha da provoke ediyor. Alkış.....
0
Cevapla
serhat yıldızhan
kesinlikle doğru bizler daha çok çalışmak istiyoruz,eğitimimizin çoğu evde dinlenmekle geçiyor!nöbet sayımız çok az aldığımız para ise haketmediğimiz kadar çok!bu insanlar bizle dalga mı geçiyor bu yazıyı nerden kopyalamışlar bilmiyorum ama türkiye ile ilgisinin olmadığı kesin
0
Cevapla
hbö
adama şöyle derler; " ya kardeşim, sen manyak mısın?" . :) aynen böyle.. bu arkadaşlar kafayı yemiş olmalı. ama bunlar yabancı ülkelerde oluyor. bize gelirlerse mobbing, öğrenilmiş çaresizlik, gizli depresyon, uyum bozukluğu, uyku terörü vb.. bilumum psikiatrik zorlanmalara maruz kalsınlar da hallerini görelim. bakalım, yine aşırı çalıştırılmak istiyorlar mı, istemiyorlar mı.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir