Medimagazin logo

Paramedik de uzman

Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Ali Coşkun, “Paramedikler, her türlü ilk yardımı yapabilecek, ambulans donanımlarını kullanabilecek ve hasta yaşamının idamesini sağlayabilecek eğitime ve yetkinliğe sahipler” dedi.
Kaynak: HÜRRİYET
Paramedik de uzman
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
SAĞLIK Bakanlığı, 25 bin kişinin çalıştığı 112 acil müdahale sisteminde, paramediklere daha fazla ağırlık vermeyi planlıyor.

Bakanlık, önümüzdeki üç yıllık süreçte halen 2 bin 700 kişiden oluşan paramedik kadrosunu genişleterek, doktorları hastanede tedavi sürecinde daha etkin kılmayı amaçlıyor.

Ancak, karşısında doktor görmeye alışkın halk tarafından yakasında “paramedik” yazan kişilerin kim olduğu bilinmiyor. Ambulanstan doktor yerine bir paramedik çıktığında, insanların içinde, henüz tanımadıkları bu meslek grubundaki kişilere karşı güvenilir mi güvenilmez mi sorusu, kaygısı oluşuyor.

Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ali Coşkun, paramediklerin yetkinliği, eğitimleri ve Sağlık Bakanlığı’nın paramedik politikasıyla ilgili soruları yanıtladı. Coşkun, ABD’de 1970’li yıllarda başlayan bu sistemin, artık tüm dünyada yaygınlaştığını ve acil müdahalede alanın paramediklere ve acil tıp teknisyenlerine (ATT) bırakılarak, doktorların daha etkin çalışabilecekleri alana çekildiğini anlattı.

Eğitim alıyorlar

Coşkun, sağlık meslek lisesi mezunlarının ATT kabul edildiğini, ATT’lerin önlisans programını tamamladıklarında “paramedik” olduklarını ifade ederek, şu an itibarıyla 43 üniversitede paramedik programlarının bulunduğunu, sayının giderek artış gösterdiğini söyledi.

İki yıllık önlisans sürecinde acil yardım, kurtarma çalışmaları ve acil hasta bakımı alanında teorik ve pratik eğitim verildiğini, farmakolojiden davranış bilimine kadar acil müdahalede gereken tüm eğitimlerin verildiğini belirten Coşkun, “Peki ben bir hasta yakını olarak paramediklere güvenebilir miyim?” sorusuna, “Tabii ki. Zaten paramedikler, bahsettiğim tüm bu eğitimleri almış olarak mezun oluyorlar. Paramedikler, ambulans öncesi ve ambulansta hastaya gerekli tıbbi yardımı yaparak bir sağlık kuruluşuna naklini sağlayabilecek bilgi ve beceriye sahip sağlık personelleri” yanıtı verdi.

Doktorla görüşüyor

Paramediklerin hastaya müdahale sınırının sorulması üzerine de Coşkun, “Paramedikler, hastayı aldığı zaman önce triaj (değerlendirme) yapıyor. İlk kontrol sonrası ilk yardım ve tıbbi müdahalesini gerçekleştiriyor. Eğer mevcut durum bir doktor desteğini gerektiriyorsa irtibatlı olduğu komuta kontrol merkezi danışman hekimiyle görüşüyor. Doktorun yönlendirmesiyle de tedavi sürecini devam ettiriyor” dedi.
paramedik
de
uzman
Yorum (15)
Frankie Bellevan
asıl adı"bringing out the dead" olan türkçeye "yaşamın kıyısında" diye çevrilen,bir martin scorcose filminde att(acil tıp teknisyeni)rolünde oynayan ünlü aktör nicholas cage'in yaşadıkları gözönünde tutulmalı.her ne kadar film ABD şartlarına uygun olarak yapılmışsa da,türkiye'de bu arkadaşlarımızı bekleyen sorunlar konusunda arkadaşlarımız enine boyuna bilgilendirilmeli,onlara bu ağır görevi yükleyen yetkililerde oluşabilecek aksaklıklarda mutlaka destek olmalıdır.nicholas cage'in filmde yaşadıklarını hatırlamakta yarar var.en azından filmde aktörü pataklayan yoktu.türkiye'de yaşananlar da ortada.
0
Cevapla
klinisyen
ne yani frankie bellevan , 112ci yada paramedikleri pataklamasınlarda dr larımı pataklasınlar..Dr un ambulans nobetinde ne işi var kardeşim yazıktır gunahtır
0
Cevapla
KPRENSİ
TEKRAR EDİYORUM:Sağlık Bakanlığından Genel Müdür Sn Prof.Dr.Ali Coşkun'un özelliklerini,yetki ve sorumluluklarını tanımladığı paramedikler DİALİZ MERKEZLERİNDE sorumlu hekimin yerini alabilir.Bakanlıkta bu konuda çalışmaların başlatılması,yönetmelik değişikliğinin tartışmaya açılması mesafe alınacağını gösterecektir. KPRENSİ
0
Cevapla
gariban doktor
Müdahalede de bir hata olursa tazminatı kim ödeyecek? Sağlık Bakanlığımı yoksa paramedikler ve ATT ler mi? Onlarda malpraktis sigortası yapmak zorunda olacaklar mı?
0
Cevapla
my
sağlık sistemi yapboz olan öyle bir ülkede yaşıyoruz ki, bir ilçe devlet hastanesinde çalışan uzman hekimim önce acil serviste pratisyen olmadığı için acil nöbeti tutturuldu. ardından 112 ile hasta sevki esnasında doktorun eşlik etmesi gereken hastalara eşlik etmek için ambulnas nöbeti yazıldı. hastanede uzmanlığım dışındaki hastalara bakmaktan bıktım artık böyle bir sistemde neden uzmanlık okuduğumu anlamadım. paramediklerin her yere yayılması ve en önemlisi itibarlarının arttırılması şart. 112 lerde acilen paramedik çalışanların sayısının arttırılması gerekmekte...
6
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir