Medimagazin logo

Hemşirelik mesleği nasıl yok edilir!

Hemşirelik mesleği nasıl yok edilir!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

BİRİNCİ BÖLÜM: MESLEĞİN GELİŞİMİNE YÖNELİK UMUT-SEVİNÇ

1-      1960’lı yıllardan bu yana değişmesini istediğimiz, 1992 yılından 2007 yılına kadar değişmesi için aralıksız mücadele verdiğimiz 1954 tarih 6283 sayılı Hemşirelik Kanunu, 2007 yılı nisan ayında AKP Hükümeti tarafından bazı hükümleri hariç  (Aile Hekimlerinin yanında çalışma; Sağlık Meslek liselerinin 5 yıl süre ile devamı ile ebelere hemşirelik yapma yetkisi veren geçici iki hüküm) istediğimiz doğrultuda değişmiştir.

2-      Bu kanunu hayata geçirilir hale getiren yönetmeliklerin ilki 2010,  2010 yönetmeliğinde yeni düzenlemeler yapan ikincisi ise 2011 yılında yayımlanmıştır.

Bu düzenlemelerle, mesleğimiz, YÖK bünyesinde lise üzerine 4 yıl süreli lisans eğitimi ile elde edilebilen bir meslek haline gelmiştir. Meslekte uzmanlık tanınmıştır. Yönetmeliklerle kimlerin hangi görevlere hangi ölçütlerle gelebileceğine açıklık getirilmiştir.

 

İKİNCİ BÖLÜM:  MESLEĞİN GELİŞİMİNE YÖNELİK UMUT VE SEVİNCİN YARA ALMAYA BAŞLAMASI.

1-      2011 KHK 663: Baş hemşirelik makamı yok edilmiştir. Meslek liseleri hemşirelik bölümlerine öğrenci alımı ve ebelerin hemşirelik alanında çalışma yetkilerinin genişletilerek devamı hükme bağlanmıştır. 2011-2012

2-       MEB ‘na bağlı Meslek lisesi sayısı 339’a çıkartılmıştır. Sayısını bilemediğimiz hemşirelikte özel sağlık meslek lisesi, KPSS de başarı, üniversiteye girme ve iş bulma garantisi ile çoğu yıllık 7 bin TL karşılığı açılmıştır. MEB ve özel okullarda hemşire olarak yetiştirilmesi planlanan çocuk yaştaki insanlar, nitelik yönünden de kabul edilemez koşullarda ki bir eğitimden geçmektedirler. Böylece meslek çok tehlikeli bir darbe almıştır.

3-      Meslek lisesi mezunu meslektaşlarımızın mesleklerinde bir üst eğitim yapmaya yönelik haklı ihtiyaçları/ istekleri, bu eğitimin nitelikli bir eğitim olması için verdiğimiz tüm çabalar boşa çıkartılarak,  paralı uzaktan eğitimle karşılanmış. Kişiler diploma, bunu yapan üniversiteler çok para kazanmıştır.

4-      Bu alanın kar getiren bir alan olduğu fark edilince, aynı eğitim düzeni devam etmeye başlamış, yetmediği gibi giriş koşulları daha da kolaylaştırılarak, uzaktan, tezsiz ve paralı Yüksek Lisans Programı birden fazla üniversitede açılmıştır.

5-      Şimdi, Sağlık meslek liselerinde okuyan binlerce öğrenci de mezun olduklarında bu yollardan geçeceklerdir.

6-      Öte yandan, lise ya da dengi mezunu olup, zorlu üniversite sınavlarından sonra 4 yıl süreli lisans eğitiminden geçerek hemşire olan, olmak üzere olan ve mesleğinde yüksek lisansını, üniversitelere devam ederek ve tez yaparak uzmanlaşan ve halen bu yolda olan meslektaşlarımız da vardır. Bunlar tam bir yıkım, kahır içindedirler. Biz bu çileyi neden çektik/ çekiyoruz diye haykırmaktadırlar.” Kapansın okullarımız “ demektedirler. Durumu fark eden öğrenciler de isyan halindedir.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM:  UMUTLARIN YOK OLUŞU

1-      05 Kasım 2012 günü Kamu Hastane Birlikleri Bakım Hizmetleri müdürlüklerine, çoğunlukla Sağlık Sen üyesi olan, bu sendika için kendisi ya da bir yakını çalışmış olan meslektaşlarımızın atanmış olması, hemen hiç birisinin üniversitelerin lise sonrası 4 yıl süreli hemşirelik programı mezunlarından olmaması, kurumda hem tanımlanan nitelikte lisans mezunu ve hem de tezli yüksek lisansı olan meslektaşlarımızın değerlendirilmemiş olması. Liyakatın bile bile hiçe sayılması. Meslektaşlar arasında birbirine güvensizlik, öfke. Bize ulaşan haberler böyle. Karışıklık, umutsuzluk, küskünlük …

 

SON BÖLÜM: KANUNLARIN, YÖNETMELİKLERİN, ALIN TERİNİN GEÇERLİ OLMADIĞI YERDE NE UMUT OLUR, NE DE GERÇEK BAŞARI.

 

HERŞEYE RAĞMEN MESLEĞİMİZE VE ALIN TERİNE SAHİP ÇIKMAKTAN VAZ GEÇMEYECEĞİZ.

 

TÜRK HEMŞİRELER DERNEĞİ

hemşirelik
mesleği
nasıl
yok
edilir!
Yorum (6)
A.T.
4 YILLIK LİSANS EĞİTİMİ alan birisi kaymakam oluyorda aynı eğitimi alan hemşirelere - master yapınca 6 yıl oluyor-en azından psikolog veya fizyoterapistlerin hakları neden verilmiyor.Sağlık bakanlıgına soruyoruz.
0
Cevapla
emine köse
ben 7 ay önce ameliyat oldum.Kusura bakmayın ama lise mezunu hemşireler hastaya ilgi ve alaka bakımından lisans mezunlarına 100 basar.Oturduğu yerde oturup kibarcık roller üstlenen lisans mezunu olsa hastaya ne. Lise mezunları küçük yaşta alışmışlar o yüzden hastanın ve hastanenin yükünü çekiyorlar.
0
Cevapla
neco
hayret hemşireler derneği iş işten geçtikten sonra mı aklınız başınıza geldi. TTB canla başla meslektaşlarını ve bizleri korumak için kulis yaparken çalışırken sizler ne yapıyordunuz
0
Cevapla
Erol YALÇIN
Sayın Türk Hemşireler Derneği Yetkilileri, Makalenizi görünce heyacanla okumaya başladım, fakat derneğin ismine yakışır bir yazı olmadığını görünce de eyvah dedim. Bu dernek de böyle ayrıştırıcı, sloganik ve siyasi kin kokan bir yazı yazma kapasitesindeyse hemşirelerin haklarını kim arayacak, problemlerini kim önceleyecek. Burada kelime sınırı olabileceğinden kısa kesiyorum. Sırf Ebe Hemşire ayrımı konusundaki tutumunuzu açık açık yazmanız bile iş barışını bozmaya yeterlidir. Ayrıştırıcı olmayın. Öncelikle tüm hekim dışı sağlık çalışanları olarak hekimlerin keyfi idarelerine karşı personeli korumak gerekiyor. Yazdığınız yazıyı madde madde cevaplayacağım.Imza sayısının oldukça yetersiz olması düşündürücü.Ben makalenizin linkini facebook grubuma ekledim.Belki katkımız olur belki.https://www.facebook.com/#!/groups/saglikcalisani/
0
Cevapla
okan dal
genelde sözleşmelerin sağlık sen üyelerinden olduğu doğruda bu atananlar da hemşirelik ile ilgili lisans mezunu olmayanların atandığı tamamen derneğin hezeyanı.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir