Medimagazin logo

Dört nala dört dörtlük tedavi

Türkiye Jokey Kulübü'ne (TJK) bağlı 8 hipodromda, yarış atlarının tedavisi için donamım olarak birçok hastaneyi gölgede bırakan at hastaneleri hizmet veriyor.
Dört nala dört dörtlük tedavi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Yüzde 5'lik diliminin ekonomik değeri milyon dolarlarla ifade edilen yarış atları, sahipleri için hem tutkunun hem de ekmek kapısının adı. Atlarına adeta gözleri gibi bakan ve yarışlarda en yüksek performansı sergilemesini isteyen at sahipleri, bunun için ''koca karı ilaçları''ndan modern tıbba kadar birçok yola başvuruyor.

 

Modern tıbbı tercih etmeleri halinde at sahiplerine, TJK'ya bağlı hipodromlardaki at hastaneleri hizmet veriyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Elazığ'daki hipodromlarda bulunan at hastaneleri, insan hastaneleriyle aynı esaslara göre çalışıyor.

 

Donamım olarak birçok hastaneyi gölgede bırakan at hastanelerinde, röntgenden endoskopiye, ameliyattan diş çekimine kadar her türlü tedavi uygulanıyor.


-Şampiyonlar tenhada geliyor-


Yarışta büyük efor sarf ederek kimi zaman 60 kilometre hıza ulaşan atların yarıdan fazlası adele ve tendon problemleriyle hastaneye getiriliyor. Yarış sezonlarında röntgen, eczane, laboratuvar ve ameliyathane bölümleriyle 7 gün 24 saat esasına göre günde ortalama 100 ila 150 ata hizmet veren hastanelerde, atın antrenörü ve seyisinin veteriner hekimlere verdiği bilginin niteliği, tedavi sürecini oldukça kolaylaştırıyor.

Hastaneye getirilemeyecek derecede rahatsızlığı olan atlar için veterinerler tedaviyi ahırlarda yaparken, bazı atlar hastaneye at ambulanslarıyla taşınıyor. Yarışların gözdesi şampiyon atların herhangi bir dedikoduya mahal verilmemesi için hastanenin tenha saatlerinde getirildiği ise gözlerden kaçmıyor.


-Mevzu atsa akan sular durur-


Sahipleri için hem maddi hem de manevi değeri olan atlar, kimi zaman sağlık sorunu olmasa da hastaneye getirilebiliyor. Bazı at sahipleri, atını belli aralıklarla kontrolden (check-up) geçiriyor. Aralarından bazılarının kendi sağlığı için hastaneye gitmediği halde atı için tüm imkanlarını seferber etmesi aradaki bağın ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor.

Atının daha zinde olması için tropikal meyvelerden özel besin karışımlara kadar hiçbir masraftan kaçmayan bazı at sahiplerinin aynı ilgiyi kendilerine göstermemesi dikkati çekiyor.


-Bir bahane de veteriner hekimler-


Bazı at sahiplerinin kazanmaya odaklanması ve işin merkezinde parayı yerleştirmesi at yarışlarını spor olma tarafını gölgelerken, sakatlığı devam eden atlarını kazanma hırsıyla koşturmaları ise veteriner hekimleri zor durumda bırakıyor.

Bazı at sahipleri, başarısız atlarına toz kondurmayıp veteriner hekimleri suçlarken, kendilerine haksızlık yapıldığını savunan veteriner hekimler ise kendilerinin mesleki başarılarının tedavisini yaptıkları atların başarısıyla orantılı olduğu görüşünde.

dört
nala
dört
dörtlük
tedavi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir