Medimagazin logo

Anatomide plastinasyonu Türkiye'de yapacak

İsviçre Zürih Üniversitesi'nde, OMÜ ve YÖK onayıyla gönderilen Doç. Dr. Murat Erdem Gültiken, 3 ay süren bir eğitimin ardından dünyaca ünlü 'plastinasyon' sistemini üzerinde çalışma yaparak Türkiye'ye döndü.
Anatomide plastinasyonu Türkiye'de yapacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Alman anatomist Dr. Gunther von Hagens tarafından 'plastinasyon' denilen yöntem ile çürümez hale getirilen insan ve hayvan bedenleri artık OMÜ bünyesinde özel tekniklerle dünyada örnek bilimsel çalışmalar olarak yapılabilecek.


Alman anatomist Dr. Gunther von Hagens tarafından 'plastinasyon' denilen bir yöntem ile çürümez hale getirilen eserleri dünya da ilgiyle izlenirken, Türk bilim adamları, bilim dünyasının yakından takip ettiği çalışmaların Türkiye'de yapılması için kolları sıvadı. İnsan ve hayvan bedenlerinin mumyalama dışında özel ilaçlarla 'plastinasyon' denilen bir yöntemle, bedenin veya organların kokusuz, ölümden önceki gibi canlı, parlak diri et görüntüsüne kavuşturulması gibi özellikleri kapsayan çalışma OMÜ Veteriner Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Murat Erdem Gültiken tarafından uygulandı.

Ender çalışmalar arasında
İsviçre Zürih Üniversitesi'nde, OMÜ ve YÖK onayıyla gönderilen Doç. Dr. Murat Erdem Gültiken, 3 ay süren bir eğitim çalışmasının ardından dünyaca ünlü 'plastinasyon' sistemini üzerinde çalışma yaparak Türkiye'ye döndü. Bir ineğin kalbi, köpeğin ayak kısmı ve çeşitli beyin parçalarının plastinasyon haline getirilmesiyle Türkiye'nin ender plastinasyon parçaları arasında yerini aldı. Özellikle tıp ve veteriner fakültelerinde ilaçlanmış kadavralara alternatif olacak ve müzelerde halkın bedenlerini tanıyarak bilinçlenmesi için sergilenebilecek çalışma, Türk üniversitelerinde ender ve özellikli çalışmalar arasında yerini aldı.


"İlaçlama yok"
Dünyada 500'ün üzerinde laboratuvarda kullanılan plastinasyon tekniğinin Türkiye'de yaygınlaşmasının önemli olduğunu ifade eden Doç. Dr. Gültiken, "Özellikle öğrencilerimiz insan ve hayvan bedenin bu yöntemle daha iyi tanıyabilir. Diğer yöntemlerde kimyasal ilaçlar, koku gibi birçok unsur çalışmaları sınırlamaktadır. Bu sistemde hiçbir ilaç unsuru koku bulunmamaktadır. Ayrıca müze kurularak vatandaşların da kendi bedenlerini daha iyi tanımaları sağlanıp, sağlıklarına özen göstermeleri benimsetilebilir.

anatomide
plastinasyonu
türkiye'de
yapacak
Yorum (1)
Mehmet GÜLTİKEN
Bu çalışmanın çok iyi bir çalışma olduğunu, Ülkemiz tıp ve veterinerlik eğitimine büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum. Umarım bu çalışmanın daha ileriye götürecek olanaklar sağlanır. Sonsuz başarılar diliyorum..... Mehmet GÜLTİKEN
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir