Yüksek ücret karşılığı kamudan özele geçen hekimlere “performans” önerisi getirildi. Öneriye şiddetle karşı çıkan özel sağlık kuruluşları bunun uygulanabilir olmadığını, bu tarz önemlere gerek kalmayacağını bildirdi
Fatma Ergüzeloğlu/Ankara
Sağlık Bakanlığı hastanelerinden astronomik rakamlarla doktor transfer eden özel sağlık kuruluşları doktor maaşlarını yeniden düzenliyor. Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Derneği (AYSAD) Başkanı Kürşad Özdemir, özel sektörde hekimlere verilen maaşın belli bir sınırı geçmemesi gerektiğine dikkat çekerek, Derneklerine üye merkezlerde performans uygulamasına geçeceklerini bildirdi. Hekimin iş yükü oranında performans sisteminden yararlanacağını ifade eden Özdemir, özel ile kamu sektörü arasındaki maaş farkının da yüzde 50’yi geçmeyeceğini söyledi. Türkiye Sağlık İşletmeleri Derneği (TÜSİDER) Genel Sekreteri Dr. Serdar Sargın ise, özel sektörde performans sisteminin uygulanabilir olmadığını belirterek, her kuruluşun standardının ayrı olduğunu söyledi. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Genel Sekreteri Yaşar Yıldırım da, böyle bir icraatın olmadığını, yüzde 20 fark oranının özel sektörü endişelendirdiğini fakat bu tarz bir önleme gerek kalmayacağını ifade etti.
Maaş farkı yüzde 50 fazla
Kamudan özel sektöre yüksek ücretler nedeniyle doktor geçişi olduğunu anımsatan AYSAD Başkanı Dr. Kürşad Özdemir, “Üye kuruluşlarımız ücret farkını yüzde 50 fazlayla sınırlamayı kabul ediyorlar. Diyelim ki, doktor kamuda 5 yüz lira alıyorsa bizde en fazla 750 lira alacak. Hekimin çalışma kriterine göre performansını belirleyeceğiz. Performans uygulamasıyla birlikte yüzde 50 fazlanın üzerine çıkmayacağız” diye konuştu. Özdemir, performans uygulaması için çalışmalarının devam ettiğini ve uygulamaya geçeceklerini belirtti. Uygulamanın fark ücretlerini de düşüreceğini belirten Özdemir, hekimleri mağdur etmemek için performans uygulamasına geçeceklerini bildirdi. Özdemir fark ücretleri konusunda şunları kaydetti:
“Bizim prensibimiz şuydu: Eğer devlet her yıl enflasyon kadar tedavi ücretlerine de zam yaparsa fark almayalım. Ama devlet bu ücretleri düşürüyor sürekli. Şu an yapılan çalışmada da tedavi ücretleri düşürülüyor. Nasıl fark almayacaksın?”
Kürşad Özdemir, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşleri Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl ile Ayakta Teşhis ve Tedavi yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik Taslağı hakkında görüştüklerini bildirdi. Mevcut sağlık kuruluşlarının Yönetmelik hükümlerine bağlı geçiş döneminin 5 yıl olarak düzenleneceğini belirten Erdöl’ün, merkezler için getirilen müstakil binada hizmet sunumu koşulununsa devam edeceğini bildirdiği ifade edildi.
Karataş: Tüm sektör ortak hareket etmeli
Atılan adımı olumlu ancak yetersiz bulan Tüm Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Ahmet Karataş da “doktor karaborsası”nın sona ermesi için bütün sektörün ortak hareket etmesi gerektiğini ifade etti. Karataş, “Özel tıp ve dal merkezleri hekim maaşlarına kota koyarken hastaneler yüksek maaşlar vermeye devam ederse maaşlar yine düşmez. Bizden ayrılanlar yüksek maaşı görünce özel hastanelere geçer” dedi.
“Performans uygulanamaz”
Türkiye Sağlık İşletmeleri Derneği (TÜSİDER) Genel Sekreteri Dr. Serdar Sargın, performans uygulamasının ne teknik ne de pratik anlamda hayata geçemeyeceğini belirtti. Tıp merkezlerinin kalite, büyüklük, hasta sayısı anlamında farklılık gösterdiğini belirten Sargın, “Bu, uygulanabilir bir şey değil. Biz Dernek olarak kendi üyelerimize böyle bir öneriyi dahi götüremeyiz. Çünkü farklı standartlarda olan merkezler var, farklı potansiyele sahip merkezler var. Buna göre bir maaş belirlememiz doğru olmaz. İkincisi de, bölgesel anlamda farklılık arz etmesi gereken yerler var. Karmaşık yapı söz konusu” diye konuştu.
“Performansın suistimalleri çok”
Sağlık Bakanlığının uyguladığı performans sistemini önermediklerini belirten Sargın, “Geçmişte de yaşandığı gibi performans uygulamasının suistimalleri çok. Zamanında gereksiz tetkikler, ameliyatlar işlemler yapılabildi, hâlâ da yapılabiliyor. Paket fiyat uygulamasıyla bunun biraz düştüğü gerçek. Fakat böyle bir öneriye kesinlikle sıcak bakamayız” dedi.
Üye kuruluşları için sadece etik anlamda zorlayıcı olduklarını ifade eden Sargın, bunu sağlamak için etik sözleşme imzaladıklarını anlattı. Sargın, bu konuda haklılıklarını vurgulayarak şöyle konuştu:
“Üye kuruluşlarımıza dedik ki, bu Derneğin çatısı altında faaliyet gösteriyorsan suistimaller yapmayacaksın. Hem Sağlık hem Maliye Bakanlığına, hem de SGK’ya karşı yaptırım gücümüz olsun diye üyelerimiz imza koydular. Etik kuralların uygulanacağına dair imza alabilirsiniz. Ama maaşa dair imza alamazsınız kimseden, bunun uygulanabilirliği yok. Bu sadece sansasyonel bir hamle olarak değerlendirilebilir. Tabii kim ne kadar inanır bilemeyiz. Konuşmuş olmak için konuşmamak gerekir. Bunu kendi üyeleriniz bile anlar.”
OHSAD: Böyle bir icraat yok
Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Genel Sekreteri Yaşar Yıldırım, böyle bir icraatın olmadığını belirterek, “Yüzde 20 fark alınması konusu gündeme gelince herkes endişelendi ve maliyetleri nasıl aşağı çekeceğini düşünmeye başladı. Bizim ülkemizde ilk iş olarak personele dokunulur. ‘Personeli azaltalım, maaşları düşürelim’ denir. Ben buna çok katılmıyorum. Çünkü bununla birlikte kalite de düşer” diye konuştu.
Sağlık Bakanının özel sektöre ilişkin “Siz yüksek ücret veriyorsunuz, doktorlar size gidiyor. Benim doktor sayım azalıyor, doktor başına düşen hasta sayım da artıyor” şeklinde iddiası olduğunu kaydeden Yıldırım, serbest ekonomiyi benimsemiş bir ülkede bunu söylemenin çok yanlış olduğunu belirtti. İnsanların refahının ancak rekabet ve serbest ekonomi şartlarıyla yükseleceğini ileri süren Yıldırım, “O zaman maaşı da standarda bağlarsınız, dersiniz ki; doktorlar 100 lira alacak, eczacılar 60 lira alacak, diş hekimleri 60 lira alacak vs. Yani insanlar arasındaki rekabeti, başarıyı ölçümlemeniz mümkün olmaz, değerlendirmeniz de mümkün olmaz. Bu serbest ekonominin ruhuna ters bir şey” diye konuştu.
“Bu tür önlemlere gerek kalmayacak”
Özel sektörde performans uygulaması konusunda henüz bir icraatın olmadığını bunun şu sıralar sadece konuşulduğunu belirten Yıldırım, herkesin kendine göre bir tedbir alacağını söyledi. Yıldırım şunları kaydetti:
“Diyelim ki, doktorların maaşını düşürdün, bununla tasarrufu sağlayabilecek misiniz? Hayır, sağlayamayacaksınız. Bunun arkasından kullanılan malzemenin kalitesinde değişiklik yapacaksınız ve sıra diğer kalemlere gelecek. Öyle sanıyorum ki bu tedbiriler ülkeye bir şey getirmez. Ben hâlâ umudumu muhafaza ediyorum. Bu tür önlemlere gerek kalmayacak.”
“Türkiye henüz geçiş dönemi yaşıyor”
Yıldırım, belli branşlarda çalışan hekimlere çok yüksek ücretler ödendiğini fakat bunu doğru bulmadığını söyledi. Hekimlerin uzun süreli bir öğrenim hayatı olduğunu ifade eden Yıldırım, “Düşünün bir hekim, liseden sonra 6 yıl sadece tıp fakültesini okuyor. Sonra da bir o kadar uzmanlık yapıyor. 12-13 yıl yüksek tahsil yapıyor. Bunun da karşılığında bir bedel almalı” diye konuştu. Dünya ülkelerinde benzeri tartışmaların yaşandığını ve her ülkenin sistemini oturttuğunu belirten Yıldırım, Türkiye’nin henüz geçiş dönemi yaşadığını ve düzenin oturacağını söyledi. Özel sağlık kuruluşlarına getirilecek düzenleme konusunda Bakanlıkla görüşmelerinin sürdüğünü belirten Yıldırım, “Umudumuzu koruyoruz. Böyle küçük farklar sadece özel sektöre zarar vermez, Sosyal Güvenlik Kurumu bütçesini de zorlar, vatandaş bir fark veriyorsa elini taşın altına koyuyorsa, ulaşabilirlik çok kolaylaşır. Yıllık poliklinik adedi katlanır. O zaman da bütçe buna yetişmez. Sorun tek taraflı değil. Bu nedenle biraz daha beklemekte yarar olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
Medimagazin