Medimagazin logo

Kanserde erken tanının önemi

Denizli Devlet Hastanesi Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Sorumlu Hekimi Dr. Tülay Alan, 20 ile 70 yaş arasındaki kişileri kanser taramasından geçirerek, olası kanser tehdidini önlemeyi hedeflediklerini bildirdi.
Kanserde erken tanının önemi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA (A.A) - Denizli Devlet Hastanesi Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Sorumlu Hekimi Dr. Tülay Alan, 20 ile 70 yaş arasındaki kişileri kanser taramasından geçirerek, olası kanser tehdidini önlemeyi hedeflediklerini bildirdi.

Alan, 1-7 Nisan tarihlerinde kutlanan Kanser Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, KETEM'de 2003 yılından bu yana rahim ağzı taramalarının yanı sıra meme taramaları da yapıldığını belirterek, son 4 yılda toplam 67 bin 500 kişinin yararlandığı bu hizmetle, 410 rahim ağzı ve 310 meme kanserinin tespit edildiğini belirtti.

Kanseri önlemede KETEM'in önemli bir görev üstlendiğini belirten Dr. Alan, şunları dile getirdi:
''Ulusal tarama standartlarımız rahim ağzı kanseri için 35 ile 65, meme kanseri için 50 ile 69 yaşları arasındadır. Tarama programları gelişmişlik göstergesi olup, birçok gelişmiş ülkelerde rahim ağzı kanserine bağlı ölümler, bu sayede önemli ölçüde azalmıştır. Her ne kadar kişiye rahim ağzı kanseri aşısı uygulansa da smear testi yapılması da gereklidir. Özellikle doğurganlık çağındaki kadınların mutlaka bir ya da iki yıl aralıklarla muayene olması erken teşhis için önemledir.''

KETEM'in asıl hedefinin, hiç kanser taraması yaptırmamış kadınlara ulaşmak olduğunu ifade eden Alan, bunun için hastaneye başvuranların yanı sıra mahallelerde de çalışma yaptıklarını bildirdi.
Kadınların erken teşhis için mutlaka merkeze gitmesi önerisinde bulunan Alan, 20 ila 70 yaş arasındaki bütün kadınları PAP smear testi için beklediklerini belirtti.

Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı'nın Kolorektal (bağırsak ve rektum) Kanser Taraması Ulusal Standartlarını 12 Mart gününde yayınladığını belirten Dr. Tülay Alan, önümüzdeki günlerde Denizli Devlet Hastanesi'nde kolon kanserinin erken teşhisine yönelik gaitada gizli kan testinin (GGK) yapılmaya başlayacağını kaydetti.

-TÜRKİYE'NİN MİDE KANSERİ HARİTASI ÇIKARTILACAK

Dünyada mide kanserinin özelliklerini, coğrafi farklılıklarını ve tedavi şekillerini araştırmak amacıyla başlatılan REGATE çalışmasının Türkiye'ye yönelik ilk sonuçları 23 Nisanda, Antalya'da düzenlenecek Ulusal Kanser Kongresi'nde açıklanacak.
Araştırmanın ulusal koordinatörü ve uluslararası danışma kurulu üyesi Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Şuayib Yalçın, 23 Nisanda Antalya'da düzenleyeceği basın toplantısında, Türkiye'nin ilk çok merkezli mide kanseri hastalık kayıt çalışması özelliğini taşıyan REGATE hakkında bilgi verecek.

Prof. Dr. Yalçın ayrıca, Türkiye'de mide kanserinin bölgelere göre dağılımı, beslenme ve aile öyküsüyle ilişkisi konusunda açıklamalar yaparak, Türkiye'de mide kanseri haritası oluşturulmasına yönelik verileri sunacak.
Yalçın, 2004?2008 yıllarında 5 kıtada toplam 10 bin 200 hasta ve Türkiye'de 11 merkezdeki 412 hastadan elde edilen sonuçlar hakkında değerlendirme yapacak.

-KANSERDE ERKEN TANININ ÖNEMİ

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Çevirme, kalp ve damar hastalıklarından sonra ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alan kanserin, dünyadaki ölümlerin yüzde 12.5'ini oluşturduğunu belirtti.
Kanser Haftası dolayısıyla SAÜ'de düzenlenen ''Kanserde Erken Tanının Önemi'' konulu panelde konuşan Çevirme, kanserin, hücrelerin genetik materyalinde oluşan ve bölünmeyle sağlıklı hücrelere aktarılan bozukluklardan kaynaklanan hastalık olduğunu söyledi.
Kanser türlerinin kadın ve erkeklerde farklı sıklıklarda görülmesi, değişik ülkelerde yaşayan kişilerde farklı kanserlerin daha çok ortaya çıkması ve kanserlerin görülme sıklıklarının zamanla değişmesi gibi değişiklikleri dikkate almanın, kansere bakış açısını etkileyebileceğini ifade eden Çevirme, şunları söyledi:
''Moleküler yaklaşımın dışında nedensel ilişkilere bakıldığında, kansere yönelik erken tanı veya koruyucu girişimler sağlık açısından önem taşıyor. Kardiyovasküler (kalp ve damar) hastalıklardan sonra dünyadaki ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alan kanser, dünyadaki ölümlerin yüzde 12,5'ini oluşturur. Bu rakam oldukça yüksek. Kanserin tek başına bu denli ölümlere yol açması oldukça ürkütücü. Kanser nedeniyle meydana gelen ölümler verem ve sıtma yüzünden gerçekleşen ölümlerin toplamından daha fazladır.''
Çevirme, kanserin oluşumunda coğrafi ve çevresel değişkenlerin de etkisi olduğunu bildirdi.
Akciğer kanserlerinin erkeklerde en sık karşılaşılan kanser türü olduğunu anlatan Çevirme, akciğer kanserinin kanser kökenli ölümler arasında birinci sırayı aldığını hatırlattı.

kanserde
erken
tanının
önemi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir