Medimagazin logo

7 katarakt kurbanı taburcu oldu

İzmir'de Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde katarakt ameliyatı sırasında enfeksiyon kapan ve ameliyat oldukları gözlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan 8 hastadan 7’si taburcu oldu.
Kaynak: HÜRRİYET
7 katarakt kurbanı taburcu oldu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İZMİR-Tedavilerini evlerinde sürdüren hastalar ameliyatlı gözleriyle görebilme umutlarını yitirdiklerini belirtirken, açılan soruşturmanın sürdüğü, enfeksiyon kaynağının da henüz belirlenemediği bildirildi.

İlhami Yaşa (72), Musa Meleş (67), Hüdaverdi Gündüz (58), Şerafettin Karabük (73), Yüksel Altınçubuk (61), Cevriye Enhoş (79), Ramazan Avşar (71) ve Mehmet Hasdemir (70), ’katarakt’ tanısıyla Başhekim Yardımcısı da olan Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökhan Kerci tarafından geçen 10 Ocak’ta ameliyat edildi. Bir gün sonra kontrole çağrılan 8 hasta aşırı ağrı, yanma, batma ve görmeme şikayetiyle Dr. Kerci’ye başvururken, enfeksiyon kaptıkları ortaya çıktı. Tekrar ameliyat edilen hastalar tedavi için hastanelere dağıtıldı. İlhami Yaşa, Musa Meleş ve Hüdaverdi Gündüz Ege Üniversitesi Hastanesi’nde, Yüksel Altınçubuk (61), Cevriye Enhoş (79), Ramazan Avşar (71) ve Mehmet Hasdemir, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde, Şerafettin Karabük de Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

Enfeksiyon kapan gözü alındı

Doktorlar, enfeksiyon kapan gözlerin görüp görmeyeceğine ilişkin kesin konuşamazken, gözünü ilk kaybeden Karabük oldu. Karabük’ün gözünü kör eden enfeksiyon diğer gözüne de risk yarattı. Bunun üzerine Karabük, enfeksiyon kapan gözü ameliyatla alındıktan sonra taburcu edildi.

'Kaderimize terk edildik'

Karabük’ün ardından iki kadın hastadan 61 yaşındaki Yüksel Altınçubuk taburcu edildi. Görüş mesafesi yarım metreyi geçmeyen Altınçubuk’un ardından, Ege ve Dokuz Eylül Üniversitesi hastanelerinde tedavi gören diğer hastaların da taburcu edilmesine karar verildi. Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde yatan Mehmet Hasdemir, Ramazan Avşar ve Cevriye Enhoş, tedavilerini evlerinde sürdürme koşuluyla taburcu edildi. Kaderlerine terk edildiklerini belirten Hasdemir, "Doktorlar ’kesin konuşmak için daha zaman var’ diyorlar. Ama ben eminim, ameliyatlı gözümü kaybettim, artık görmüyorum. Cevriye Enhoş da benim durumumda. Aramızda tek şanslı hasta Ramazan Avşar, o da en fazla iki metre uzağı görüyor" dedi.

Biri ameliyat olacak

Ege Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi gören Musa Meleş ve Hüdaverdi Gündüz de taburcu edilirken, İlhami Yaşa’nın ameliyat için kaldığını belirten Prof. Dr. Tansu Erakgün şunları anlattı:

"Üç hastanın da gözlerinin arkasında iltihabi zarlar mevcut. Gözün yapısında kötüye giden bir şey yok. İltihap kuruyor ama kalıntıları kalıyor. Görüp görmeyecekleri konusunda şu an bir şey söylemek için erken, aylara ihtiyaç var. Üç hastaya da ameliyat önerdik. Kabul etmediler. Burada ya da evde tedavilerinde bir fark olmayacağı için taburcu ettik. Önce ameliyatı kabul etmeyen, sonrasında olmaya karar veren İlhami Yaşa kaldı. Bu hastalar enfeksiyonlu olduğu için ameliyatlarını cuma günü yapabiliyoruz. Onu da izliyoruz. Diğer hastalarımız dışarıdan kontrollere gelip gidecekler."

 

İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Mehmet Özkan, henüz soruşturma ve enfeksiyon kaynağı ile ilgili kendilerine ulaşan bir bilgi olmadığını söyledi.

7
katarakt
kurbanı
taburcu
oldu
Yorum (2)
Mehmet Bulut
Ben bir hekim olarak bu yazının başlığını yanlış buluyorum. Ne demek kurban? Doktor arkadaş bu olayı isteyerek mi gerçekleştirdi? Kendi isteğiyle mi hastaları kurban etti? Maalesef ameliyat yapan her göz doktoru arkadaşın çok az ihtimalde olsa başına gelebilecek bir durum. Benim şuana kadar başıma gelmedi, ama gelmeyeceği anlamına gelmez. Basına yansıyandan daha çok, yansımayan birçok farklı hastanede olduğunu ben göz doktoru olarak biliyorum. Eminim ki, olayın içinde olan doktor arkadaşda, bu olaydan dolayı çok sıkıntı içindedir. Ne doktor arkadaşın yerinde, ne de hastaların yerinde olmak istemezdim. Eğer göz doktoru olarak, ameliyat yapmazsak bu tarzda problemlerle karşılaşmayız. Herhalinde bunu yapmamızı istiyorlar. Çünkü bu tarz bir istenmeyen durumda, bu olaya neden olabilecek biz doktorların kontrolü dışında bir çok neden olabilir. Ama maalesef doktor günah keçisi ve herkes doktora yükleniyor.Benim şahsi kaanetimce bu tarz olayların en büyük nedenlerinden birisi, SGK nın katarakt cerahisinde uyguladığı fiyat politikası. 2 yıl önce ameliyata 780 TL öderken, bir anda 380 TL ye indirildi. Kaliteli malzeme kulanılarak (mercek, bıçak, göz içi yıkama solüsyonu, viskoelastik madde vs..) yapılan bir katarakt ameliyatının maliyeti zaten 500-600 TL yi bulur. Bu şartlarda en ucuz malzemeyle ameliyat yapılmaya çalışılırsa maalesef bu istenmeyen durumlar fazlaca olacak ve olmayada devam edecektir.İyi malzeme ile yapılan cerrahide de olabilir ama, hiç olmazsa çok daha az oranda olacaktır. Birçok göz doktoru arkadaş çalıştığı hastanelere kaliteli malzeme almak istiyor ama maalesef, hastane yöneticileri bu nedenden dolayı en ucuz malzemeyi alıyorlar. Sonuç olarak, biz doktorlar bu tarz istenmeyen olaylarda olabilecek muhtemel sorumlulardan sadece biriyiz.
0
Cevapla
Ahmet Akın
Aynı günde 8 hastanın enfeksiynundan hekimin sorumlu olma ihtimali 10000'de 1 bile değildir.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir