Medimagazin logo

Suçiçeği hastalığını önemseyin

Suçiçeği düşünüldüğünden daha ağır bir hastalık ve ciddi yan etkileri var. İlkbaharda görülen salgın yazın da sürüyor.
Kaynak: HÜRRİYET
Suçiçeği hastalığını önemseyin
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Zafer Kurugöl, suçiçeği vakalarını normalde ilkbaharda gördüklerini, ancak yaz aylarında da salgının devam ettiğini söyledi.

Suçiçeğinin düşünüldüğünden daha ağır bir hastalık ve ciddi yan etkilerinin olduğunu belirten Prof.Dr. Kurugöl, tek korunma yolunun aşı olduğunu belirtti. Aşı yaptırmadığı için suçiçeği çıkarıp havale geçiren oğlu Ali hastaneye yatırılan Menekşe Güldal, “Oğlumun kontrollerini sağlık ocağında (aile hekimliğinde) yaptırıyordum. Aşılarını da orada oluyordu. Bana suçiçeği aşısının yapılmadığını söylemediler. Bilseydim dışarıda yaptırırdım” dedi.

Prof.Dr. Zafer Kurugöl, suçiçeğinin çok bulaşıcı bir hastalık olduğunu hatırlattı. Hastalığın halk arasında kendiliğinden iyileşen, her çocuğun mutlaka geçireceği bir hastalık olarak bilindiğini belirten Prof.Dr. Kurugöl, şunları söyledi:
“Çoğunlukla da iyileşmeyle sonuçlanan bir hastalıktır. Ancak düşünüldüğünden daha ağır ama aşıyla korunulabilir bir hastalık. Suçiçeği çok ağır yan etkilere yol açabiliyor. Birincisi, üzerine eklenen bakteri infeksiyon dediğimiz zatürreye, kan zehirlenmesine, beyin iltihabına, beyin iltihabı sonucu dengesiz yürümeye, çok ağır şekilde deri kanamalarına ve vücutta iç kanamalara neden oluyor. Bunun dışında böbrek, karaciğer tutuluşuna neden olabilir. Yani birçok organı tutarak çok ağır yan etkilere, sonucunda da ölümlere yol açabiliyor. Her yıl bizim gibi büyük merkezlerde 1- 2 çocuk suçiçeğinden kaybediliyor. Bunu önlemenin tek yolu aşı. Belki hastalık nadir yan etkiyle seyrediyor. Bu yan etkileri yapabiliyor ama çok sık görülebildiği için sayısal olarak yan etki görülen vaka sayısı da fazla oluyor. Hastanın tedavi maliyeti de çok ağır oluyor.”



Türkiye'De hastalık daha geç ortaya çıkıyor

Prof.Dr. Zafer Kurugöl, Amerika'da, çeşitli Avrupa ülkeleri olmak üzere gelişmiş ülkelerde suçiçeği aşısının rutin aşı programına girdiğini, krizdeki Yunanistan'da bile bu aşının devlet tarafından ücretsiz yaptırıldığını söyledi. Prof.Dr. Kurugöl, suçiçeğinin erken yaşta geçirildiğini, ancak sıcak bir ülke olan Türkiye'de, Avrupa ülkelerine göre hastalığın daha geç geçirildiğini kaydetti. Türkiye'de ergenlik çağına gelenlerin yüzde 10- 15'inin suçiçeği geçirmemiş olduğunu belirten Prof.Dr. Kurugöl, şunları kaydetti:

“Suçiçeği vakalarını normalde ilkbaharda görüyoruz. Ama yaz aylarında da salgın devam ediyor. Nedenini kestirmemiz çok kolay değil, virüsün özelliğinden olmuş olabilir. Genellikle acile, polikliniğe hergün başvuranlar oluyor bazen de beyin iltihabı gibi ağır vakalar geliyor. En fazla salgını olan bir hastalık. Ergenlik çağına gelmişlerin yüzde 10-15'inin hastalığı geçirmemiş olması, bu kesimde ağır enfeksiyon riski olduğunu gösterir. Bu nedenle suçiçeği geçirmemiş kişiler, ergen ya da erişkin, aşı yaptırmalı.”

Suçiçeği aşısının rutin aşı şemasına dahil edilmesi gereken en önemli aşı olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Zafer Kurugöl, “Bir kez hesaplamıştım. Yoğun bakıma bir çocuk yatmıştı. O çocuğa kullanılan ilaç, yapılan tedavi masrafıyla Bornova ve Karşıyaka'yı aşılayabilirdiniz. Bu kadar net. Üstelik o çocuk kaybedildi, onun kaybedilmesinin ise hesabı olmaz. Bu aşı bu kadar önemli. Bu hastalık ileri yaşlarda ağır seyrediyor” diye konuştu.

Suçiçeği konusunda anne babaların panik yapmamasını isteyen Prof. Dr. Kurugöl, su çiçekli çocukta yan etki olmaması ya da yan etki olunca ‘şunu yapın’ önerisinde bulunacakları bir yöntem olmadığını vurguladı. Prof.Dr. Zafer Kurugöl, sözlerini şöyle sürdürdü:

Asprin kullanılmamalı

“Suçiçeği, çok sık rastlanan bir hastalık, komplikasyonu nadir görülüyor. Ama o çocukta, o yan etkilerin çıkacağını önceden belirleyecek tahmin yöntemi yok. Ne laboratuvar olarak da ne de ailelere şu olursa şöyle yapın diyebileceğimiz bir yöntem yok. Ancak asprin kullanılmaması gerekiyor, toksik etki yapmaması için. Çocuk yıkanabilir, duş alabilir. Bu sıcakta aileler çocuklarını yıkamıyor, çocuk havale geçiriyor. Geçirmemesi için aşı yaptırmak gerekli. Aşı yüksek oranda koruyor. İleriki yaşlardaki zonaya karşı da koruyor. Hastalık aşıya rağmen geçirebiliyor ama hafif atlatılır, yan etki olmaz. Aşı bir yaşından sonra yapılabilir.”

Öte yandan, 2 yaşını 2 ay geçen Ali Güldal, suçiçeği çıkardı, havale geçirince Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi'ne yatırıldı. Büyük oğlu 6 yaşındaki Halil Can'ın suçiçeği çıkardığını, 10 gün sonra da küçük oğlu Ali'nin yüzünde, vücudunda su dolu keseciklerin ortaya çıktığını belirten Menekşe Güldal, “Büyük oğlumu özel doktora götürmüştüm, suçiçeği aşısı yapılmıştı. Küçük oğlumun kontrollerini ise sağlık ocağında (aile hekimliğinde) yaptırıyordum. Aşılarını da orada oluyordu. Bana suçiçeği aşısının yapılmadığını söylemediler. Bilseydim dışarıda yaptırırdım. Çünkü büyük oğlum hastalığı hiç ateşlenmeden çok hafif atlattı, 10 gün sonra küçüğü çıkardı. Ama onun hafif olmadı, havale geçirdi. Korkuyla hastaneye geldik. Tedavisi sürüyor, hem korku hem aşı yaptırmadım diye büyük pişmanlık yaşıyorum” dedi.

su çiçeği
döküntülü hastalıklar
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir