Saç sorunu yaşayıp, saç ektirmeyi düşünen ya da ektirmiş olanlar için en önemli dönemdir saç ekimi sonrası süreç... Büyük bir sabırsızlıkla beklenen, ‘olacak mı, nasıl olacak?’ gibi soruların geride bırakıldığı bir dönem başlamıştır. Aslında keyifli bir süreç olması gerekirken, kimileri için de stresli olabilir.
Ancak unutulmamalıdır ki, operasyon ne kadar başarılı olursa olsun, asıl iş şimdi başlamıştır. Çünkü bu aşamadan sonra doktorunuzun yapacak bir şeyi kalmamıştır ve her şey sizin elinizdedir. Her şeyden önce bu aşamada sabırlı olmalı ve doktorunuzun tavsiyelerinden bir adım bile sapmamalısınız. Uzun bir yolun önemli virajlarından birini döndüğünüze göre, saç ekimi sonrası süreç kapsamındaki gelişmeleri size gün gün aktaralım.
Saç ekimi sonrası için ilk uyarılar
Öncelikle belirtmek gerekir ki, saç ekimi karar vermesinden, seçmesine, operasyondan sonrasına kadar uzun bir yolculuktur. Bu yolculukta ekim sonrası, şişlikler, ağrılar, dökülmeler ve umutsuzluklar yaşayabilirsiniz. Ancak bu aşamaya kadar gelmişseniz artık bunların küçük pürüzler olduğunu lütfen unutmayın.
Çünkü bu yolculuğun sonunda kaybettiğiniz ve kavuşmayı hayal ettiğiniz görünümüne kavuşabileceksiniz. Ayrıca saç ekimi sonrası süreç geçicidir. Yani ömrünüzün sonuna kadar bu şekilde olacağını düşünmeyin. Sadece fotoğraflarda mükemmel pozu vermek için sabredin ve uyarıları dikkate alın.
Kısaca saç ekimi sonrası süreç nasıl işler?
Gün gün anlatmadan önce; toplamda ne kadar sabredeceğinizi bilmek hakkınızdır. Süreç operasyonun yapıldığı andan itibaren başlamakta ve 14 aya kadar sürebilmektedir. 12’nci aydan itibaren ‘saçlarınız sanki hiç ekilmemiş gibi’ olabilmektedir. En çok sıkıntı yaşanacak dönem ise ilk 3 ay içerisindeki dönemdir. Dolayısıyla dikkat etmeniz, gelişimi kontrol etmeniz için 12 aylık süreyi kabullenmiş olmanız gerekmektedir.
Bunu, toprağa ekilen ağaç fidanları gibi düşünebilirsiniz. Fidanların sağlıklı olabilmesi için toprağa uyum sağlaması gerekmektedir. Pek çok çiftçi uyum sürecinde fidanlara bir bebekmiş gibi davranır. Fidanlar büyüdükten sonra ne kadar da sallasanız gövdeyi sarsamazsınız. Saç ekimi sonrası süreç için bu örnek sizin için güzeldir. Çünkü saçlarınızı da başınıza ekilen minik fidanlar olarak düşünmek, mental olarak sizi belki de biraz rahatlatacaktır.
Gün gün saç ekimi sonrası süreç
Uzun araştırmalar ve uğraşlar sonucunda saç ektirmişseniz, en önemli aşamayı kat etmişsiniz demektir. Şimdi, sağlıklı saçlara kavuşmak için gün sayma vaktidir. Sayılı günün çabuk geçeceğini hatırlatarak, süreci size aktaralım:
· İlk 7 gün
Operasyon sonrası en dikkat edilen, etkinin en çok görüldüğü dönemdir. Bu dönemde yaygın olarak göz ve alın çevresi ile ekim yapılan bölgede şişlik görülebilmektedir. Şişlikle birlikte ağrı da görülebilmektedir. Ancak endişelenmeye gerek yoktur.
Çünkü operasyon cerrahi bir müdahale ile gerçekleşmiştir ve saç ekimi sonrası süreç içinde bu semptomlar doğaldır. Hasarlı dokunun onarılması sırasında vücudun gösterdiği doğal bir reaksiyon olabilmektedir. Ayrıca çok ender de olsa lokal anestezi için kullanılan ilaçlar şişliğe neden olabilmektedir.
Bu aşamada şunları yapmanızı öneririz:
- Bol su tüketin.
- Başınızı yukarıda tutun. Uyurken de yüksek ve operasyon bölgesine zarar vermeyecek şekilde bir pozisyonda uyuyun.
- Operasyon bölgesini kesinlikle ellemeyin.
- Egzersiz yapmayın.
Bu dönemde biraz sıkıntı çekebilirsiniz ama kurallara ne kadar uyarsanız, sürecin de o denli sağlıklı ilerleyeceğini unutmayın.
· 10 gün sonra
Operasyonun neden olduğu doku hasarı vücut tarafından iyileştirilmiştir. Dolayısıyla saç ekimi sonrası süreç kapsamında oluşan kabukların yavaş yavaş döküldüğü görülecektir. Artık şişlik ve ağrı tamamen yok olmuştur. Ölü hücrelerden kurtulmak ve başınızı biraz olsun rahatlatmak için yıkayabilirsiniz. Yıkama işlemini hekiminizin önerdiği şekilde ve ürünlerle yapmalısınız. Saç greftlerinin (saç kökleri) teninize tutunma aşaması olan bu dönemde şok dökülme görebilirsiniz.
Saç ekimi sonrası süreç içinde görülen şok dökülme nedir?
Ekim sonrası görülen şok dökülme tamamen doğal bir süreçtir. Vücut, ekilen saç köklerinin daha sağlıklı tutunup daha sağlıklı uzayabilmek için geleceği olmayan saçları elemektedir. Bunu zirveye çıkış öncesi dipten kazanılan ivme olarak düşünebilirsiniz. Bu süreçte kesinlikle endişelenmeyin. Bu dönem saç köklerinin dinlenme evresidir. Siz de tutunmaya çalışan saç köklerinize kendinizi yormayarak yardım edebilirsiniz. Bilakis saç ekimi sonrası süreç kapsamında dinlenmek, saç köklerinin daha iyi tutunmasını sağlayacaktır.
· 21 gün sonra
Artık kabuklanma ve şişlik gibi faktörler tamamen yok olmuştur. Saç hatlarını oluşturan bölgedeki kızarıklık da yok olmuştur. Bu dönemde şok dökülme hala devam edebilmektedir. Hekimlerimiz, gidişatı görmek için bu dönemde kontrol yapmak isteyebilmektedir. Artık yine kendinizi çok zorlamadan egzersiz de yapmaya başlayabilirsiniz.
· 1 ay sonra
Saç ekimi sonrası 1. Ay artık başınızda ekimin izleri kalmamış ve küçük saç köklerinizle baş başa kalmışsınızdır. Saç ekimi sonrası süreç dâhilindeki en sıkıntılı ve zor dönemi geride bıraktığınızı bilmelisiniz. Bu dönemin de şok dökülme evresine dâhil olduğunu da unutmamalısınız. Artık aynada saçlarınızın gelişimini küçük de olsa gözlemlemeye başlayabilirsiniz.
· 2 ay sonra
Şok dökülmenin azalmaya başladığı döneme girilmiştir. Saç köklerinizin hala cansız ve düzensiz olduğunu gözlemleyebilirsiniz.
Sabredin, en zorlu aşamayı geçtiniz
Buraya kadar en zorlu aşamaları geride bıraktınız. Artık saçlarınızın keyfini çıkarmaya başlayacağınız günlere geliyorsunuz. Ama yine de şu süreçlere dikkat etmelisiniz:
· 3 ay sonra
Saç büyümesinin belirgin olarak gözlenebildiği süreç artık başlamıştır. Bu süreçte saç köklerinde kabarcıklar oluşabilmektedir. Bu saçlarınızın yeni yerlerine iyice yerleştiğinin işaretidir. Kabarcıklar rahatsız edici boyuta ulaşırsa hekiminize başvurmanız gerekebilmektedir.
· 6 ay sonra
Her şeyin normal düzeye gelmeye başladığı döneme girdiniz. Saç ekimi sonrası süreç içinde saç köklerinin hızla büyümeye ve kalınlaşmaya başladığını gözlemleyebilirsiniz. Başınızın sorunlu bölümünün büyük kısmının kapandığını da görebilirsiniz. Bu aşamada düzensiz büyüyen saçları hassas bir şekilde kesebilirsiniz. Ayrıca artık saçlarınıza sert olmayan fırçalarla şekil verebilirsiniz. Ancak büyük emek vererek geldiğiniz bugünü ‘nasılsa bitti’ deyip yok edebilirsiniz. Bu nedenle hala doktorunuzun tavsiyelerinden çıkmamaya gayret göstermelisiniz.
· 12 ay sonra
Ekim bölgesi ve donör alanının tamamen iyileştiği dönemdir. Artık sağlıklı saçlarınızın keyfini sürme zamanıdır. Saç tellerinizin güçlü ve sağlıklı uzadığını artık gözlemlersiniz. Artık saç ekimi sonrası süreç rahat bir döneme girmiştir. Saçınızı güvenle ve istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Ancak burada da unutmamanız gereken şey, cerrahi bir müdahale geçirdiğinizdir. Bu nedenle hekiminizin size verdiği tavsiyelerden dışarı çıkmamanız, saçınızın sağlığı açısından son derece önemlidir. 14 aya kadar devam eden bu süreçte ender de olsa dökülme görülebilmektedir. Bu durum da hekiminiz ile kontrol altına alınabilecek bir durumdur.
Unutmayın, saç ekimi cerrahi bir yöntemdir
Ayrıca belirtmek gerekir ki; saç ekimi kafa derinize hafif de olsa cerrahi müdahale yapılması anlamını taşımaktadır. Gelişen son teknoloji ile sadece ekilecek bölge değil, donör olarak kullanılacak bölge de işlemden geçmektedir. Bu da saç ekimi sonrası süreç içinde son derece önemlidir.
Yani ense kökü, şakak ya da bacak gibi bölgelerden mikro robotlar vasıtasıyla saç kökleri alınmaktadır. Bu saç kökleri, hekimin uygun gördüğü ve ekim yapılacak alana tek tek nakledilmektedir. Dolayısıyla bir cerrahi müdahale sonrası süreç olarak değerlendirilmelidir.
Dolayısıyla örneğin kalp ameliyatı olan bir kişi sağlığına kavuşmuştur ancak ömür boyu doktor tavsiyesi dinlemesi gerektiğini bilir. Saç ekimi de sizi saçsızlıktan, özlediğiniz eski görünümünüze kavuşturmuş bir müdahaledir. Bu nedenle saç ekimi sonrası süreç içerisinde sabır en önemli dayanağınız olacaktır. Bu uzun yolculuk sonundaki mutluluğun ancak sabır ve uzmanların tavsiyelerine uymakla mümkün olacağı da unutulmamalıdır.