Zatürree bakteriler başta olmak üzere mikroorganizmaların neden olduğu akciğer iltihaplanmasıdır. Tüm dünyada ve ülkemizde en sık görülen ve en fazla ölüme neden olabilen hastalıklar arasında yer almaktadır. Ülkemizde ölüm nedenleri arasında 5. sıradadır.
Zatürree, hasta kişi ile yakın temasla bulaşır. Ancak çoğu zaman hastanın kendi ağız, boğaz veya sindirim kanalında bulunan normalde hastalık yapmayan mikropların vücut direncinin azaldığı durumlarda akciğere ulaşması ile meydana gelir. Bu nedenle bulaşmadan ziyade vücut direncini kıran risk faktörleri önemlidir. Özellikle küçük çocuklar, yaşlılar, kalp, akciğer, şeker, böbrek hastalığı olanlar riskli grupta yer alır. Ayrıca grip ve benzeri viral solunum yolu enfeksiyonları zatürreeye zemin oluşturabilir.
Ölümlere yol açabilen bir hastalık olduğu için, tedavisi kadar korunma da önemlidir. Korunmak için kronik hastalıkların uygun takip ve tedavisi, stresten kaçınma, dengeli beslenme, alkol ve sigara alışkanlıklarından kurtulmak gerekir. Dengesiz beslenme özellikle küçük çocuklarda en önemli kolaylaştırıcı faktördür. Ayrıca çocukların sigara maruziyeti de riski arttırır.
Riskli kişilerin zatürree ve yıllık grip aşılarını yaptırmaları gerektiğini söyleyen Dr. Gülsüm Duç Erol, “Aşı ile hastalığa neden olan mikroplara karşı bağışıklık kazanılır. Tek bir doz zatürree aşısı ile yıllar süren bağışıklık elde edilebilir. Bağışıklık sistemi zayıflayan kişilere 5 yıl sonra tekrarı uygulanabilir. Ayrıca zatürreeye yol açabilen veya kolaylaştıran grip salgınları sırasında kalabalık ortamlardan kaçınılması, maske kullanılması da korunmada önemli faktörlerdir.” dedi.