Medimagazin logo

Avrupa’da çocukluk aşılarında gecikme, kızamık ve diğer salgınlara karşı savunmasızlığı artırıyor

Sağlık yetkilileri, rutin aşılarla ilgili kayıtsızlığın yanlış bilgilerin yerleşmesini kolaylaştırabileceği konusunda uyarıyor.
Kaynak: tr.euronews.com
Avrupa’da çocukluk aşılarında gecikme, kızamık ve diğer salgınlara karşı savunmasızlığı artırıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ - WHO) yeni raporuna göre, Avrupalı çocukların rutin aşılarını olma ihtimali 5 yıl öncesine göre daha düşük.

Ajans, kızamık, boğmaca, çocuk felci ve hepatit B'ye karşı aşıların 2024 yılında Avrupa ve Orta Asya'da pandemi öncesi seviyelerin altında kaldığını, bunun da büyük ölçüde önlenebilir hastalıkların yeniden canlanmasına neden olan "aşı rehaveti" duygusundan kaynaklandığını belirtti.

Rapora göre, geçen yıl bölgede yaklaşık 300 bin kişi boğmacaya yakalandı: bu sayı, 2023’teki vaka sayısının 3 katından fazla. Aynı dönemde 125 binden fazla kişi kızamık hastalığına yakalanırken, bu da son 25 yılın en yüksek vaka sayısı olarak kaydedildi.

DSÖ'nün Avrupa Direktörü Dr. Hans Kluge yaptığı açıklamada, "Bunlar sadece rakamlar değil - çocukları hasta olduğu için acı çeken yüz binlerce aile var ve bu önlenebilirdi," dedi.

Bölgedeki 53 ülkenin yarısından fazlasında aşılama oranları kızamık, kabakulak, kızamıkçık, difteri, boğmaca ve tetanos salgınlarını önlemek için gereken seviyenin altındaydı.

Sağlık uzmanları, neden daha fazla ebeveynin çocuklarını aşılatmamayı tercih ettiğini açıklamak için genellikle aşı tereddütlerine işaret ediyor.

Ancak UNICEF'in Avrupa ve Orta Asya'daki çalışmalarını yöneten Regina De Dominicis, bunun yerine ebeveynlerin önlenebilir hastalıklardan kaynaklanan risklerin düşük olduğuna inandıkları ve bu nedenle çocuklarını aşılamak için bir neden görmedikleri aşı rehavetini gösterdi.

De Dominics, "Bugünün nesli aşıyla önlenebilir hastalıkların yıkıcı etkilerine tanık olmadı, bu da rehavete yol açıyor ve yanlış bilgilerin yerleşmesini kolaylaştırıyor," dedi.

Bazı yeni aşılarda iyileşme

Avrupalıların tüm aşılara eşit oranda sırt çevirmemesi ise dikkat çekici. Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde çocuk ve gençlerin insan papilloma virüsü (HPV), rotavirüs, pnömoni ve menenjite karşı koruma sağlayan aşıları yaptırma olasılıkları arttı.

DSÖ, son yıllarda birçok ülkenin bu aşıları uygulamaya koyduğunu ve bunun HPV enfeksiyonları ve buna bağlı rahim ağzı kanseri oranlarının yanı sıra bakteriyel hastalıklar, zatürre ve rotavirüs kaynaklı ishal nedeniyle çocukların hastaneye yatış oranlarını azaltmaya yardımcı olmasının beklendiğini ifade etti.

Sağlık yetkilileri, rutin aşılama oranlarını artırmak için ülkelere sağlık sistemlerini güçlendirmeleri, aşıların yaygın olarak bulunmasını sağlamaları ve aşılarla ilgili yanlış bilgilerle mücadele etmeleri çağrısında bulundu.

DSÖ Avrupa Direktörü Kluge, "Ebeveynlerin çocuklarını güvenle aşılayabilmeleri için toplumlar güvenilir bilgilerle güçlendirilmeli," dedi.

avrupa
cocuk
asilama
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir