Medimagazin logo

Mide yanması neden olur?

Mide yanması, başta yetişkinler olmak üzere hemen hemen her yaş grubunda rastlanabilecek bir rahatsızlık türüdür
Kaynak: SABAH
Mide yanması neden olur?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Mide yanması; mide asidinin yemek borusuna doğru kaçak yapması sonucu yemek borusundan gırtlağa doğru oluşan yanma, ekşime hissidir.
 
Yemeklerden sonra mide yanması şikayetiniz varsa öncelikle buna neden olan yiyecekleri belirlemeli ve yanma hissini arttıran besinlerden uzak durmalısınız. Mide yanması, günümüzde milyonlarca insanı etkileyen ve yaşam kalitesini düşüren bir sağlık sorunudur ancak beslenmenizde yapacağınız değişikliklerle büyük ölçüde kontrol altına alınabilir ve yol açtığı rahatsızlıklar azaltılabilir. 
 
MİDE YANMASININ NEDENLERİ
 
Mide yanmasının genellikle sebepleri kolayca anlaşılabilir. Kronik bir hastalık söz konusu olmadığı sürece zor sindirilen besinlerin tüketilmesinden dolayı, yiyeceklerin iyice çiğnenmeden yutulmasından kaynaklı ve ya ağır beslenme şekli yüzünden midede yanma hissi söz konusu olabilir. Bu yüzden sık sık bu rahatsızlıkla karşılaşanlar besinleri tamamen çiğnedikten sonra yutmalı, kolay sindirilebilen besinleri tercih etmeli ve uzun aralıklarla çok yemek yemek yerine kısa aralıklarla az yemek yemeyi denemelilerdir. Bu yöntemler işe yaramıyorsa mide yanmasını engellemek ve ya hafifletmek için ilaç tedavisine başvurulabilir.
 
MİDE YANMASINI ARTIRAN BESİNLER
 
Mide yanmasını artıran gıdalar, genellikle yemek borusu ile midenin birleştiği bölgedeki kasın gevşekliğine yol açan gıdalardır.
 
Domates, soğan, sarımsak, baharatlı yiyecekler, kızartmalar, bazen nane ve çikolata, mide yanmasına sebep olabilir. Mide yanmasının yan etkileri olarak yemek borusunda yara açılması, bu bölgede bir yara dokusu oluşarak darlığa yol açması, buradaki mukozanın değişerek kansere doğru gitmesi durumlarında da daha ciddi şikayetlere dönüşebiliyor. 
 
MİDE YANMASINA İYİ GELEN BESİNLER
 
Mide yanmasına iyi gelen yiyecekler sıralamasında mide asidini tutan ve sindirilmesi nispeten daha kolay olan çiğ sebzeler, lifli meyveler (muz, şeftali gibi asitli meyveler dışında kalan meyveler), uzun süre tok tutan tam tahıllı gıdalar ilk sıralarda gelmektedir. 
 
mide yanması
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir