Kulak Kireçlenmesi (Otoskleroz) Belirtileri Nelerdir?
En yaygın belirti işitme kaybı olmasıdır ve çoğunlukla hastalar özellikle tiz sesleri duyamadıklarından şikayet ederler. Düşük sesleri duyamamak gibi şikayetler genellikle her iki kulakta da yaşanır ve işitme kaybına genellikle kulak bölgesinde ağrı olması da eşlik eder. Bilindiği gibi iş kulak yapısı vücudun denge merkeziyle de yakından ilgilidir. İç kulakta kireçlenmenin meydana gelmesi baş dönmesi ve denge problemlerine de neden olabilir.
Bir diğer belirti de kulakta çınlama ya da uğultu olmasıdır ve bu semptomun da bir hayli yaygın yaşandığını söyleyebiliriz. Bazı hastalarda kişinin çok kısık sesle konuşması gibi bir belirti de gözlemlenir. Bunun nedeni kişinin kendi sesini daha yüksek duymasıdır. Bu rahatsızlığı yaşayan hastalar çok gürültülü ortamlarda gürültü sesini daha az duyarlar. Bu ortamda kişilerin konuşma sesini ise diğer insanlara nazaran daha net duyabilirler.
Kulak Kireçlenmesi (Otoskleroz) Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kulak kireçlenmesinin tedavisi her hastada aynı yöntemle yapılmaz ve muayene ile tanı sonrasında nasıl bir tedavinin uygulanacağına karar verilir. En etkili tedavinin cerrahi girişim olduğunu eklemek gerekir. Çoğu zaman ilaç tedavisi de uygulanabilir fakat genelde ilaç tedavisi ile % 100 başarı sağlanamıyor. Bu nedenle hastanın durumunun ameliyata uygun olması halinde kesin çözüm sunabilen cerrahi girişim tercih ediliyor.
Hastanın ameliyata engel bir sağlık sorununun olması gibi durumlarda ise işitme cihazı kullanımı tercih edilebiliyor. İşitme cihazı bir tedavi değildir ancak hastanın işitme kaybı şikayetinin ortadan kaldırılmasını sağlar. Üzengi kemiğinin hareketli olmasının sağlanması ya da bu kemiğin çıkarılması gibi daha farklı tedavi teknikleri de tercih edilebilir.
Kulak Kireçlenmesi (Otoskleroz) Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Bu ameliyat stapes cerrahisi olarak adlandırılır ve genel anestezi altında yapıldığından hasta bir acı, ağrı hissetmez. Kulak kanalının içerisine bir kesi uygulanır, kulak zarının arkasına bu kesiden ulaşılır ve sonrasında da orta kulağa ilerlenir. Orta kulakta bulunan kemik yapıların ameliyatta net bir şekilde değerlendirmesi yapılabilir. Şayet malleus, inkus ve stapes (çekiç, örs ve üzengi) bağlantılarında bir problem varsa operasyonda giderilir. Bunun için teflon bir protez kullanımı da gerekebilir. Operasyonda yapılan müdahale kişiden kişiye değişebilir çünkü bu rahatsızlıkta iç ya da orta kulaktaki tablo er hastada aynı değildir. Ameliyattan yaklaşık bir hafta sonra hastanın dış kulak yolu temizlenir. Operasyonu takiben 1 ay ve 3 ay sonrasında da odyometri testleriyle hastanın işitme durumu incelenir.
Otosklerozun Nedenleri Nelerdir?
En yaygın neden beslenmeye bağlı gelişim bozukluğu olmasıdır. İç kulakta ya da orta kulakta kemik doku yeterli gelişemez ya da düzensiz bir gelişme, aşırı gelişme meydana gelebilir. Bunun nedeninin de kan dolaşımı yoluyla iç kulak yapısının yeterli beslenemiyor olmasıdır. Genetik yatkınlığın da otoskleroz rahatsızlığına etkisinin olduğu biliniyor.
Detaylı bilgi için - Kulak kireçlenmesi
Otoskleroz Teşhisi Nasıl Konur?
Doğru tanı konması son derece önemli olduğundan teşhis için olabildiğince Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Altan Yıldırım gibi bu alanda deneyim sahibi olan hekimlerin tercih edilmesinde fayda olacaktır. Aynı zamanda cerrahi müdahalede de tecrübeli hekimlere yönelmek önemlidir. Kimi zaman muayenede kulak zarının arkasında kırmızımsı refle görüntüsü olur ve bu görüntü genelde başlangıç aşamasında olan hastalarda vardır.
Mutlaka işitme testinin yapılması gerekir çünkü odyogram işitme testinde farklı ses perdelerinde ve frekanslarda işitilen sesler belirlenmelidir. Bir diğer test de timpanometri olur ve kulak zarının esnekliğinin belirlenmesinde bu testten elde edilen veriler önemlidir. Akustik refleks testi de uygulanabilir. Bazı hastalardan BT görüntülemesinin de istenebileceğini ekleyelim. Uygulanan test sonuçları tanı konmasında kulak burun boğaz hekimine önemli veriler sunar.
Web site adresimiz: https://draltanyildirim.com/