Medical Park Fatih Hastanesi’nden Diyetisyen Sevil Nas Can; kış aylarında kendini depresyonda hissedenlere mutlu eden beslenme yöntemlerini anlattı:
• Yolunda gitmeyen işler ya da rutin günlük stresler, gitgide kişilerin duygu durumlarını etkiler ve depresyona eğilimi artırır. Depresyon ise tüm yaşantımızı kötü yönde etkileyen bir durumdur. Yemek düzeninde bozulmalara, halsizlik, dikkat dağılımı, yorgunluk hissi, direnç azalması ve çalışma zorluğu gibi sonuçlara sebep olabilir. Her konuda mucizevi olan besinler bu sorunlarla da başa çıkmamızda önemli ölçüde yardımcıdırlar. Özellikle kış aylarında daha da artan depresyon durumlarında kendimizi iyi hissetirecek, beyni güçlendiren, strese karşı direncimizi artıran yiyecekleri şöyle sıralayabiliriz:
DEPRESYONA KARŞI OMEGA-3:
• Vücutta kolesterol ve yağ seviyeleri üzerinde, bağışıklık sistemini artırmada, göz ve cilt üzerinde olumlu etkileri bulunan Omega-3’ün sinir sistemi üzerinde faydaları da bulunmaktadır. Depresyon tedavisini destekler, konsantrasyonu artırır, sakinleştirici ve ruh halini düzenleyici etkiye sahiptir.
RUH SAĞLIĞIMIZ İÇİN TRİPTOFAN
• Vücut tarafından üretilmeyen triptofan temel bir amino asit çeşididir. Amino asitler, insan vücudunun yaşamını sürdürmesini sağlayan protein yapı taşlarıdırlar. Triptofan; beyinden salgılanan ve ruhsal durumumuz düzenlemede rolü olan serotonin ile melatonin üretiminde görev alır. Serotonin eksikliğinde sinir sisteminde olumsuzluklar, depresyon ve uyku bozukluğu gözükebilir. Dolayısıyla vücuda triptofan içeren besinler sağlamak ruhsal sağlık açısından önem taşıyor. Vücut triptofanı üretemediği için de, bu maddeyi besin destekleriyle almak gerekir.
• Triptofan içeren besinleri şöyle sıralayabiliriz: 1- Hindi-tavuk-dana eti-balık 2-Fındık 3-Süt-peynir 4- Meyve –sebzeler 5-Yumurta ve patates.
BİTKİ ÇAYI DEMLEYİN
• Stres sindirim sorunlarına sebep olacağından, melisa çayı tüketilebilir. Zencefil, yeşil çay, ginkgo biloba ve kuşburnu bitkileri de, depresyon için faydalı olabilecek bitkilerdir. Hem antioksidan özellikleri mevcuttur, hem de sinir sistemiz üzerinde faydaları vardır. Her gün toplam 3 fincan yeşil çay tüketilmesi de uygundur..
KUTU KUTU
SİNİR SİSTEMİ İÇİN
BUNLARI YİYİN:
• B-C-A vitaminleri, folik asit, magnezyum ve selenyum içeren gıdaların da sinir sistemi üzerinde faydaları bulunmaktadır. Aşağıdaki yiyecek gruplarını öğünlerimize mutlaka ekleyelim:
B VİTAMİNİ: Etler, tavuk, balık, kurubaklagiller, tahıllar, süt, yeşil sebzeler, patates, kuru meyveler, kepekli tahıl ürünleri, yerfıstığı.
C VİTAMİNİ: Bitkisel gıdalarda bulunur. Kuşburnu, kırmızı ve yeşil biber, koyu yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, çilek, turunçgiller, brokoli, kivi, domates, kavun, patates.
A VİTAMİNİ: Balık, yumurta sarısı, karaciğer, kırmızı et, süt, yoğurt, tereyağı, havuç, kayısı, tatlı kabak, kavun, şeftali, ıspanak, brokoli, maydanoz, dereotu, roka.
FOLİK ASİT: Yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller, karaciğer, yoğurt, süt, kavun, portakal, enginar.
MAGNEZYUM: Yağlı tohumlar, tam tahıllar, kurubaklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, yumurta, çikolata, etler, balık, süt, patates.
SELENYUM: Balık, deniz ürünleri, etler, tahıllar, yumurta, brokoli, lahana, kereviz, soğan – sarımsak, mantar, turp.
KUTU KUTU
KIŞ DEPRESYONUNA
KARŞI AŞURE TARİFİ:
• 1.5 su bardağı aşurelik buğday
• 2 su bardağı şeker
• 1 çay bardağı nohut
• 1 çay bardağı kurufasulye
• 1 avuç kuru üzüm
• 10 adet kuru kayısı
• 1 su bardağı yerfıstığı
• 10 adet kuru incir
• 20 fındık
• 10 ceviz
• Tarçın-hindistan cevizi-keten tohumu
YAPILIŞI;
-nohut ve kuru fasulyeyi 24 saat önceden ıslatılıp suyunu süzün, yarım saat kaynatın.
-Buğdayları yıkadıktan sonra suyunu süzün. Sıcak su ile akşamdan ıslatın. Yumuşayana kadar kaynatın.
- Kayısı, üzüm ve inciri yıkayın. Küçük küçük doğrayın. Kayısı ve üzümleri, soğuk su ile 10-15 dakika kadar kaynatın.
- Büyükçe bir tencereye kaynatılmış nohut ve fasulyeyi, buğdayı ve kuru meyvaları sularıyla beraber aktarın. Suyu yeterli değilse yeterince kaynamış su ilave edin
-Orta ateşte pişirin. Kaynamaya başlayınca şekerini ilave edin. 10-15 dakika kaynatın.
- Altını kapatın. Küçük doğranmış incirleri ve yerfıstığını ilave edin. Çok az tuz katın ve karıştırın.
-Tarçın ve cevizi, keten tohumu ve hindistan cevizini servis tabaklarına koyduktan sonra üzerine serpin.