Medimagazin logo

Hamilelere seyahat yasak mı?

Gebelik genel olarak, seyahat etmeyi ve özgürlüğü tamamen kısıtlayan bir süreç değildir. Gebelerin seyahate çıkmamaları için neden yoktur. Üstelik gebelerin ruh sağlığı açısından da tatil yapmaları önerilir.
Hamilelere seyahat yasak mı?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Emine Elmas Etiz, “Alınacak birkaç önlem ve dikkat edilecek kurallar seyahat için hiçbir sakınca doğurmamaktadır” diyerek bu konuda bilgiler verdi.

Dikkat edilecek kurallar;
•Uzak yolculuklar ve aktiviteli turlar, iklim değişiklikleri sizi ve bebeğinizi yorabilir. Sizi daha az yoracak daha dinlendirici yerler seçmeniz önerilir.
•Tatile çıkmadan önce doktorunuz ile görüşüp güvenliğiniz için neler yapmanız gerektiğini öğrenmelisiniz (yolculuğa çıkarken kendinizle ilgili tıbbi bilgileri yanınıza almanız da acil durumlarda size yardımcı olacaktır).
•Gideceğiniz yöreye ait sağlık bilgilerini ve hastane adreslerini edinmenizde fayda vardır.
•Hamileler güneşte çok uzun kalmamalıdırlar. Uzun süre güneşe maruz kalmak vücutta sıvı kayıplarına yol açar, bu durum gebeliği riske sokabilir.
Seyahat için her türlü ulaşım aracı seçilebilir. Ancak her birinin özelliğine göre seyahat öncesi önlem alınmalıdır.

Kara ve demir yollarıyla seyahatlerde en önemli problem, uzun süre hareketsiz kalmaya bağlı gelişen dolaşım bozukluklarıdır. Ayak ile bileklerde şişmeler olabilir. Bu nedenle, uzun süreli yolculukta her 1,5–2 saatte bir mola vererek hafif yürüyüş yapmalı ve kan dolaşımınızı artırmalısınız. Hafif yiyecekler tüketip, bol sıvı almalı, rahat kıyafetler giymelisiniz. Ayrıca seyahat rotası üzerindeki tıbbi kurumlar hakkında bilgilenmelisiniz.

Gebelikte sık görülen ancak normal kabul edilen şikayetlerden birisi de sık idrara çıkmadır. Bu yüzden yolculuğa başlamadan önce mutlaka tuvaletinizi yapınız. Yolculuk sırasında da idrarınız gelsin veya gelmesin mola yerlerinde mesanenizi boşaltınız. İdrarınızı uzun süre tutmanız idrar yolu enfeksiyonlarına zemin hazırlayabilir.

Yolculuklarda emniyet kemerinizi takmayı unutmayın. Bu, sarsıntılarda bebeğinize gelebilecek zararları önleyecektir. Oluşabilecek bulantılar için önceden doktorunuza danışıp ilaç alabilirsiniz.

Uçak yolculukları hamileler için, kısa sürmesinden dolayı oldukça rahattır. Ancak kabin basıncı ayarlanmış uçaklarla seyahat edilmelidir ki günümüzde hemen hemen tüm uçaklar kabin basınç ayarlıdır. Bu nedenle bir sorun oluşturmaz. Hamilelik sırasında yapılan uçak yolculuklarında uzun süre rahatsız bir pozisyonda hareketsiz oturmak damar içi pıhtısı ve varis riskini arttırır. Uçuş süresince özel varis çorabı giymeniz bacaklarınızdaki kan dolaşımını destekler ve damarların şişmesini engeller. Uçak yolculuklarında bol sıvı almalısınız. Uçarken vücudunuz daha kolay su kaybeder. Bu nedenle, uzun süreli yolculukta her 1,5–2 saatte bir, hafif yürüyüş yapmalı ve kan dolaşımınızı arttırmalısınız. Hafif yiyecekler tüketip, bol sıvı almalı, rahat kıyafetler giymelisiniz.

Deniz yoluyla seyahat, oldukça güvenlidir. Ancak, bulantı ve kusmalar iyice artabilir. Ağır bulantılılar mümkünse deniz yoluyla seyahatlerden kaçınmalıdırlar. Hafif bulantısı olanlar ya da hiç olmayanlar da olası deniz tutmasına bağlı önleyici ilaçlar almalıdırlar.

hamile
gebelik
seyahat
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir