Medimagazin logo

Evde sağlık hizmetleri hangi hastalıklarda tercih edilebilir?

Evde sağlık hizmetleri hakkında merak ettiğiniz tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.
Evde sağlık hizmetleri hangi hastalıklarda tercih edilebilir?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bazı hastalıklar, ameliyatlar ya da geçirilen kaza sonucu oluşan yaralanmalar kişinin belirli bir süre kendi bakımını sağlamasını zorlaştırabilir. Bakımı hastane ortamında profesyonel sağlık personeli tarafından gerçekleştirilen hastalar taburcu olduktan sonra da bir süre bu bakıma ihtiyaç duyabilir. Evde sağlık hizmetleri, hastaların bu gibi ihtiyaçlarını karşılamak için sunulur. 

Peki, evde sağlık hizmetleri hangi hastalıklarda tercih edilebilir ve bu hizmetler neleri kapsar? Evde sağlık hizmetleri hakkında merak edilen tüm detayları birlikte inceleyelim.

Evde Sağlık Hizmeti Nedir ve Nasıl Verilir?

Evde sağlık hizmeti çeşitli hastalıklar, yaralanmalar ya da yaşlılık gibi nedenlerle ev ortamında sağlık hizmeti almaya ihtiyaç duyan kişiler için muayene, tetkik, tedavi, takip ve danışmanlık gibi hizmetleri içerir. Verilecek hizmetin kapsamı hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Evde sağlık hizmetinin planı doktor ve hasta/hasta yakınlarının görüşmeleriyle belirlenebilir. 

Evde sağlık hizmetlerinin amacı hastaların ihtiyaç duydukları tüm sağlık hizmetlerine ev ortamında da erişebilmesidir. Özellikle tıbbi nedenlerle hastaneye gitmekte zorlanan hastalar için bu hizmetler oldukça önemlidir. Evde sağlık hizmetleri tıbbi hizmetlerin yanı sıra hastanın yaşam kalitesini yükseltecek kişisel bakım desteğini de içerir. Aynı zamanda gerekli durumlarda hastaya ve hasta yakınlarına psikolojik destek de sağlanır.

Evde sağlık hizmetleri profesyonel hemşireler, hasta bakıcılar, doktorlar, terapistler ve diğer sağlık çalışanlarından oluşan bir ekip tarafından verilir. Evde sağlık hizmetlerinin bir kısmı çevrim içi olarak da verilebilir. Burada sağlık hizmeti yine alanında uzman sağlık profesyonelleri tarafından sağlanır.

Evde Sağlık Hizmetinden Kimler Yararlanabilir?

Evde sağlık hizmeti pek çok farklı hastalık için tercih edilebilir. Sahip oldukları hastalıklara göre evde sağlık hizmeti alabilecek kişilerden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Kronik Hastalığı Olanlar

Diyabet, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, tansiyon gibi kronik hastalıklarla mücadele eden ve uzun süreli takip/tedavi ihtiyacı olan hastalar, tedavi süreçlerinin düzenli şekilde ilerlemesi için evde sağlık hizmetlerinden yararlanabilir. Bu tür hastalıklarda evde sağlık hizmetlerinin alınması özellikle hastaneye gidip gelmekte zorlanan kişilerde tedavi sürecinin aksamadan ilerlemesi için oldukça önemlidir.

 Kanser Hastaları

Bazı kanser türleri uzun süreli tedavi ve bakım gerektirebilir. Tedavinin tamamlanmasının akabinde hastalığın tekrarlamaması için de bakım ve desteğe ihtiyaç duyulabilir. Kanser hastalarının evde sağlık hizmetleri alması hem fiziksel hem psikolojik sağlıklarının iyileşmesi anlamında önemlidir.

Kemoterapi alan kanser hastalarının enfeksiyondan korunması, ilaçlarını düzenli şekilde alması, beslenme düzenlerine dikkat etmesi gerekir. Ek olarak kanser hastalarının psikolojik destek almaları da tedavi sürecine olumlu katkı sağlayacağından evde sağlık hizmetlerinin psikolojik destek ayağı da bu anlamda oldukça etkili olacaktır.

Geriatrik Kişiler

İleri yaş grubundaki bireyler herhangi bir hastalığa sahip olmasalar bile sağlık kuruluşlarına erişimleri kolay olmayabilir. Bunun yanı sıra yaşlılığa bağlı tansiyon, diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar da sürekli takip gerektirebilir. Bu nedenle ileri yaştaki bireyler de takip ve tedavi için evde sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler.

Yaşlı bireylerin tüm bu süreçlerini hastaneye gitmeden yürütebilmesi evde sağlık hizmetleriyle mümkündür. Geriatrik kişiler için evde sağlık hizmetleri tansiyon ölçümü, ilaç takibi, tetkiklerin yapılması için kan alımı ve şeker ölçümü, doktor muayenesi gibi hizmetleri içerebilir.

Engelli Bireyler

Fiziksel ya da zihinsel bir engele sahip olan kişiler hem sağlık kuruluşlarına erişimde sorun yaşayabilir hem gün içerisinde ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanabilirler. Özellikle fiziksel engelli bireyler için fizik tedavinin ev ortamında alınması gerekebilir. Zihinsel engelli bireyler içinse aynı şekilde ihtiyaç duydukları tıbbi tetkikler ve tedaviler ev ortamında gerçekleştirilebilir.

Palyatif Bakım Hastaları

Demans, alzaymır, Parkinson, bazı kanser türleri (özellikle son evre), ciddi akciğer ya da kalp hastalığı olan kişiler palyatif bakım hastaları olarak değerlendirilir. Bu hastalar da evde sağlık hizmetlerinden yararlanarak tedavi süreçlerini ve yaşam kalitelerini iyileştirebilirler. İlaçların düzenli alınması, günlük işlerin gerçekleştirilmesinde destek, kişisel bakım desteği, gerekli tetkiklerin gerçekleştirilmesi ve düzenli muayene palyatif bakım hastalarının evde alabileceği sağlık hizmetleri arasındadır.

Ameliyat Geçirmiş Hastalar

Bazı ameliyatlardan sonra hastalar kendi ihtiyaçlarını bir süre karşılayamaz durumda olabilirler. Bu tür hastalar evde sağlık hizmetlerinden yararlanabilir. Ameliyata neden olan hastalığın tedavi süreci, düzenli ilaç kullanımı ve yara bakımı gibi süreçleri de gerektirebilir.

Ameliyat geçirmiş hastalar için evde sağlık hizmetleri hastaların kişisel bakımlarının gerçekleştirilmesi ve ihtiyaçlarının karşılanmasından pansumanlarının gerçekleştirilmesine, ilaç takibi ve düzenli tetkiklerin yapılmasından genel sağlık durumu değerlendirmesine kadar geniş konuları içerebilir.

Ağır Yaralanma Öyküsü Olan Hastalar

Herhangi bir kaza sonucu vücudunda kırık, çatlak, kas zedelenmesi, yanık ya da derin yara bulunan kişiler de evde sağlık hizmetlerinden yararlanabilir. Bu gibi hastalar genellikle öz bakımlarını gerçekleştirmekte zorlanacağından evde sağlık hizmetleri bu anlamda yardımcı olabilir.

Bu gibi hastalara yara bakım desteği sağlanması da gerekebilir. Aynı zamanda ağır yaralanma sonrası tedavi sürecinin tamamlanmasının ardından hastanın eski sağlığına kavuşması için fizik tedavi ihtiyacı da doğabilir. Fizik tedavi de evde sağlık hizmetleri kapsamında hastaya sunulabilir.

Solunum Desteğine İhtiyaç Duyan Hastalar

Ameliyat sonrasında anestezi etkisiyle akciğer fonksiyonlarının geçici olarak bozulması, pnömoni ve diğer enfeksiyonlar, KOAH ve solunum kaslarını etkileyen diğer hastalıklar kişinin solunumunu olumsuz şekilde etkileyebilir. Bu gibi durumlarda hasta kendi solunumunu gerçekleştirebiliyor olsa da solunum için fazla efor sarf etmesi gerekebilir ve bu da ventilatör ihtiyacını doğurabilir. Evde sağlık hizmetleri kapsamında kişiye solunum desteği sağlanabilir.

Doğum Sonrası Desteğe İhtiyaç Duyanlar

Doğum sonrası süreç oldukça hassas bir dönemdir. Özellikle sezaryen doğum sonrası kişinin yara bakımına ihtiyacı olabilir. Ek olarak psikolojik destek, bebek bakımı ve emzirme gibi konularda eğitim, yenidoğan kontrolleri gibi hizmetler evde sağlık hizmetleri kapsamında sunulur.

Evde Sağlık Hizmetleri Neler İçerir?

Geniş bir kitleye hitap eden evde sağlık hizmetleri bir sağlık personeli tarafından fiziksel olarak verilebildiği gibi çevrim içi olarak da sunulabilir. Evde sağlık hizmetlerinin kapsamı şunları içerebilir:

Online Doktor ve e-Reçete Hizmetleri: Online görüşmelerle doktor hastanın konsültasyonunu gerçekleştirir. Aynı zamanda alması gereken ilaçları düzenleyebilir ve sağlık durumunu online olarak izleyebilir.

Evde Laboratuvar Hizmetleri: Evden çıkması mümkün olmayan hastaların kan, idrar ve diğer laboratuvar testleri uzman sağlık personeli tarafından evde yapılır. Alınan örnekler yine profesyonel laboratuvarlarda analiz edilir. Bu hizmetler, hastaların düzenli olarak gerekli testleri yaptırmalarını kolaylaştırır.

Online Psikolog: Kronik hastalıklar ve diğer ağır hastalıklar hem hastanın hem hasta yakınlarının psikolojisini olumsuz şekilde etkileyebilir. Uzaktan psikolojik danışmanlık ve terapi hizmetleri, hastaların mental sağlıklarını desteklemeye yardımcı olur. Online psikolog görüşmeleri ağır hastalıklarla mücadele etmese bile yalnızca psikolojik desteğe ihtiyaç duyan kişiler tarafından da sıklıkla tercih edilir.

Online Diyetisyen: Beslenme, kronik ve ağır hastalıkların tedavisinde oldukça önemli bir role sahiptir. Online diyetisyen desteği hastaların beslenme düzeninin takip edilmesine, hastalığa özel diyet listelerinin hazırlanmasına yardımcı olabilir.

Evde Sağlık Hizmetlerinin Faydaları Nelerdir?

Evde sağlık hizmetleri çeşitli sağlık durumları ve hastalıklarla mücadele eden kişiler için oldukça önemli faydalar sağlar. Bu faydalardan bazıları şunlardır:

Hastalar, tedavilerine kendi konfor alanlarında devam edebilir.

Her hastaya uygun bir bakım planı uygulanır ki bu da tedavi sürecine olumlu katkı sağlar.

Evde sağlık hizmetleri hasta yakınlarının yükünü hafifletmek açısından da oldukça yararlıdır. Hasta yakınları ve profesyonel sağlık ekibinin iş birliğinde gerçekleştirilen evde sağlık hizmetleri hasta ve hasta yakınlarına konfor sağlar.

Evde sağlık hizmetinin alınması hastanın yaşam kalitesini yükseltir.

Evde sağlık hizmetleri hasta açısından daha düzenli takip, tetkik ve tedavi imkânları sunduğu için iyileşme süresi hızlanabilir ve bazı hastalıkların ilerlemesi yavaşlatılabilir.

Cerrahi işlemlerden sonra alınan evde sağlık hizmetleri enfeksiyon riskini azaltır ve enfeksiyona bağlı hastalıkların oluşmasını önleyebilir.

Kaynak: 360 Sağlık

evde saglik hizmetleri
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir