Dental implant, eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen ve vücuda uyumlu materyallerden yapılan yapay diş köküdür.
21.yy. kitle iletişim araçlarının çağı, internet, televizyon, cep telefonlar, artık her zaman her yerde yanı başımızda teknolojinin gelişmesi ile insanların farklı dünyalara açıldığını gözlemleyebilirsiniz. Televizyon ekranlarından gazete ve dergilerden bizlere gülümseyen sağlıklı bembeyaz dişlere artık herkes sahip olmak istiyor. Bu gülüşlere ulaşmak ise artık çok daha kolay.
İnsanların sağlık durumuna, ihtiyaçlarına göre tıp artık pek çok seçeneği onlara sunuyor. Bu yöntemlerden biri de klasik protez yerine kullanılan Dental İmplant.
İmplant hem sağlık hem de estetik açısından yeni bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Eski yöntemlerle problemli olan tek diş için yanında bulunan sağlıklı dişleri feda etmek gerekirken şimdi problem nerede ise ona müdahale edilebiliyor. Bir de dişin doğal ve güzel görünüyor olması hastalar için bir başka avantaj.
Medical Park Ordu Hastanesi Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Dr. Dt. Rana ORAL ile son günlerde bazı ulusal kanallarda da gündeme gelen Dental İmplant (Vida diş) hakkında bilgi aldık.
Dental İmplant (Vida Diş ) nedir? Neden İmplanta ihtiyaç duyulur?
Ne yazık ki ülkemizde zamanında ve doğru diş bakımı eğitimi yeterli olmadığı için bir çok kişide erken yaşlarda diş eksikliği ve buna bağlı estetik ve fonksiyon kayıpları ortaya çıkmaktadır. Bireyler özellikle ön bölgede oluşan diş eksikleri veya kendi dişleri ile çok uyum sağlamayan porselen protezler nedeniyle gülmekten çekinmektedirler. İleri yaşlarda ise çok fazla diş kaybı ile takıp çıkarmak zorunda kaldıkları protezleri ağızlarında tutmak ve onlar ile çiğneme yapmak için çok çaba sarf etmektedirler.
Dental implant, eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen ve vücuda uyumlu materyallerden yapılan yapay diş köküdür.
Dental İmplant (Vida Diş ) nasıl bir malzemeden oluşur?
Gelişen teknoloji ile birlikte, her alanda olduğu gibi diş tedavilerinde de yenilikler yaşanmış, kaybedilen dişlerin yerini alacak materyaller üretilmiştir. Günümüzde implant materyali olarak en fazla kullanılan metal titanyumdur. Titanyum, doku uyumu mükemmel olan, yüzyıllardır tıbbın birçok alanında güvenle kullanılan bir metaldir. Kök, silindir ya da vida şeklinde biçimlendirilen titanyum, özel birtakım işlemlerden geçirildikten sonra dental implant olarak kullanıma hazır hale gelmektedir. Bu işlemler implantın kalitesini belirler.
Dental İmplant (Vida Diş) tedavisinin hastalar açısından avantajları nelerdir? Hangi durumlarda bu tedavi yöntemi önerilir?
Alt çenedeki tüm dişlerini kaybetmiş ve protez taşıyan hastalar protezin hareketine bağlı olarak sürekli ağrıdan (vuruk) ve iyi çiğneyememekten şikayetçidirler. Bu şikayet zaman içinde proteze destek olan kemik dokunun erimesi ile daha da artar hale gelir. Bu tip hastalarda implant tedavisi, yukarıdaki tüm şikayetleri ortadan kaldırdığı gibi kemiğin erimesini de durdurmaktadır.
Üst çenedeki tüm dişlerini kaybetmiş ve protez taşıyan hastalarda üst protezler alt çene protezlerine oranla daha sabit olsalar da protezin damağı kapatan tasarımı tat alma duygusunu azaltıp mide bulantısına neden olabilmektedir. İmplant tedavisi ile protezler damağı kaplamayan daha küçük veya sabit hale getirilebilmektedir.
Alt ya da üst çenede dişlerinin bir kısmını kaybetmiş hastalarda kancalarla tutunan protezin çirkin görüntüsü, ya da köprü yapılabilmesi için sağlam dişlerini kestirme zorunluluğu hastalarda rahatsızlık verir. İmplant yerleştirilerek, sabit proteze geçilebileceği gibi, sağlam dişlerin kesilmesine de gerek duyulmaz.
Tek bir dişini kaybetmiş hastalarda klasik tedavi metotlarında tek bir dişin tamamlanması için en az komşu iki dişi feda edilmesi gerekmektedir. Bunun yerine tek bir implant yerleştirilerek komşu dişler kurtarıldığı gibi daha estetik ve fonksiyonel sonuçların ortaya çıkması sağlanır.
Bu tedavi yöntemi herkese uygulanabilir mi? Yaş sınırı var mı?
Günümüzde yurtdışı ve büyük şehirlerde köprü ve hareketli protezler yerine rutin tedavi seçeneği haline gelmiş bu tedavi alternatifi, artık yapılabilen en iyi protez olup, genel sağlık durumunda bir problemi olmayan, çene kemiği implant tedavisine uygun olan, yetişkin her yaştan bireye diş kayıpları için kullanılabilmektedir.
İmplantlar ile tedavi güvenli ve uzun ömürlü müdür?
Güvenli ve kaliteli bir implant ortaya çıkarmak için yapılan çalışmalar 1809'dan beri sürmektedir. Günümüzde piyasada mükemmele çok yakın, 35 yıllık klinik takipleri bulunan implantlar olduğu gibi nispeten yeni implant markaları da bulunmaktadır.
İmplant acı veren bir tedavi yöntemi midir?
Uygun anestezi yöntemlerinin uygulanması durumunda hayır. Operasyon sırasında hasta tercihine göre genel ya da lokal anestezi kullanılabilir. Genellikle implant'ın yerleştirildiği akşam veya sonrasında duyulabilecek ağrı, basit ağrı kesiciler ile giderilebilir. Bir çok hasta bu ağrının normal diş çekiminden sonra duyulan ağrıdan farklı olmadığını hatta daha az olduğunu belirtmektedir.