Fobik çocuklarda şikayetler genellikle pazar akşamı yatmadan önce ve pazartesi sabahı görülüyor.Ebeveynin bu durum karşısında endişelenip çocuğu okula göndermemesiyle alışkanlık haline geliyor ve tablo pekişiyor.
ÇOK FAKTÖRLÜ SEMPTOM
Okul korkusuna bağlı olarak çocukta uyku problemleri ve alınganlık görülebiliyor. Böylelikle çocuk bir süre sonra okula gitme ve ödevlerini yapma konusunda umursamaz tavırlar sergileyebiliyor ve hatta ilerleyen dönemde okul fobisi ağırlaşarak depresyona dönüşebiliyor. Reem Nöropsikiyatri Merkezi’nden Uzm.Dr.Mehmet Yavuz, “Çocukların büyük bir çoğunluğu okula uyum sürecini sağlıklı bir biçimde atlatırken,bazı çocuklar için okula gitmek sürekli bir kaygı kaynağı olmaktadır. Dolayısıyla çocukların anksiyete ve somatik yakınmalarına eşlik eden ve korku yoğunluğu nedeniyle okula devam etmek istememe ve gitmeme durumu olarak tanımlanan okul fobisi çok faktörlü bir semptomdur. Okul fobisinin oluşumunda çeşitli risk faktörleri rol oynamaktadır. Travmatik ruhsal yaşantılar risk faktörlerini oluşturur” dedi.
AİLEDEKİ HUZURSUZLUK TETİKLER
Ailedeki zorluayrılık yaşantıları ve yoksunluklar, anne yada babanın yineleyici hastane yatışları, çocuğun bakılamama nedeniyle evden uzaklaştırılması (bakıcı, akraba yanı v.b.),boşanmanın varlığı, evlilik çatışmaları,ölüm, ekonomik güçlük, kalabalık aile ve ailede psikopatoloji, okul fobisinde önemli faktörlerdir. Okul fobisinin ortaya çıkmasında genetik, yapısal ve çevresel faktörler içinde aile içindeki etkileşim durumları ve psikopatolojinin yanı sıra,okul ortamı veö ğretmenin rahatsız edici tutumununda risk oluşturduğuna vurguyapan Dr.Yavuz,okul korkusunun nedeninin anne ve bebek arasında kurulan güvenli bağlanma ilişkisine kadar uzandığını söyledi.
BASKI UYGULAMAYIN
Yavuz, çocukların okul korkusu yaşaması durumunda kesinlikle şiddet ve baskı uygulanmaması gerektiğini ifade etti.
İlk resmi ayrılık
“Anne ve çocuk arasındaki bağlanma düzeyinin, ne derece sağlıklı kurulduğu ilk resmi ayrılık olan okula başlama ile test edilebilir” diyen Dr. Yavuz şöyle devam etti: “Anne ve babanın çocukla olan ilişkisinin aşırı bağımlı olmasının okul korkusunun nedenlerinden biridir. Çocuğun sürekli endişe duyan bir aile içinde yaşaması, her istediğinin yapılması ve sürekli huzursuz bir aile düzeninde yaşaması okul korkusuna sebep olan başlıca nedenlerdir.”
Depresyona girebilir
Okul fobisi her yaş grubunda ortaya çıkabiliyor, ancak belli geçiş dönemlerinde özellikle 5-6 ve 10-11 yaşlarında görülme sıklığı artıyor. Yapılan bir çalışmada 51 okul fobisi olgusunun yüzde 49’unda kaygı bozukluğu, yüzde 31.4‘ünde sosyal fobi, yüzde 19.6’sında basit fobi, yüzde 9.8’inde aşırı kaygı duyma bozukluğu, yüzde 7.8’inde panik bozukluk ve/veya agorafobi tanımlanmış. Aynı çalışmada depresyon görülme sıklığı yüzde 32 olarak çıkmış.