Medimagazin logo

Mümessillerden hasta numarasıyla doktor ziyareti

İlaç firmalarının satış temsilcileri Sağlık Bakanlığı'nın hastaneye giriş yasağını hasta numarasıyla deldi. SGK, tek bir kişinin aynı günde 25 doktordan muayene randevusu aldığını tespit etti. Kişi ilaç firması temsilcisi çıktı
Kaynak: SABAH
Mümessillerden hasta numarasıyla doktor ziyareti
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İlaç mümessillerinin "hastayım" diyerek mesai saatlerinde doktorları ziyaret etmesi hem vatandaşları hem hastane çalışanlarını çileden çıkardı. Gelen şikâyetler üzerine SGK, hasta olarak ilaç pazarlayan mümessilleri izlemeye aldı. SGK İlaç Endüstrisi Sendikası'na yazı göndererek, Türkiye genelindeki tüm mümessillerin kimlik numarası ve bilgilerini istedi. Bu kimlik bilgileri doğrultusunda hasta kılığında içeri giren satıcılar anında tespit edilecek.

YASAK İŞLEMEDİ
Sağlık Bakanlığı, 2009 yılında yayınladığı genelgede, mümessillerin mesai saatleri içinde doktorlara ilaç tanıtımı yapmalarını yasaklamıştı. İlaç tanıtan kişileri kabul eden doktorlar hakkında da idari ve disiplin işlemi uygulanmaya başladı. Ancak bu yasak ilaç firmalarının mesai saatleri içinde pazarlama yapmalarını engelleyemedi. Sınır tanımayan büyük ilaç firmaları temsilcilerini hasta rolüne büründürerek doktorlardan randevu aldırttı. Bir mümessilin aynı günde bir hastaneden 25 ayrı doktordan randevu aldığı belirlendi. Doktor ve vatandaşlardan konuya ilişkin art arda gelen şikâyetler üzerine harekete geçen SGK hastane kayıtlarını incelemeye aldı. Müfettişler denetimlerinde bir kişinin 25 doktordan aynı günde randevu almasına ilişkin benzeri birçok vaka tespit etti.

20 bin ilaç mümessili hastane kapısında
İlaç tanıtım mümessilliği (reprezant) son yıllarda oldukça popüler olan bir meslek. Hastanelere giderek kendi firmasının ürettiği ilaçları yazması için doktorlara çeşitli hediyeler de veren reprezantların toplam sayısı 20 bine yaklaşıyor. Sağlık Bakanlığı geçen yıl doktorların çalışmasına engel oldukları ve hasta haklarını çiğnedikleri gerekçesiyle reprezantların mesai saatleri içinde hastanelere girmesini yasaklamıştı.

Günde 20-25 provizyon
İlaç firmaları temsilcileri, ürünlerini pazarlamak için mesai saatleri içinde "hastayım" diyerek doktorların kapılarını tek tek çaldı. Bazı ilaç satıcıları aynı hastaneden 20-25 kez provizyon alınca yakayı ele verdi. Mutlu pazarlama dönemi sona ererken, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bu yolla satış yapan firmalar hakkında inceleme başlattı.

mümessil
ilaç tanıtımı
doktor ziyareti
tıbbi satış temsilcisi
Yorum (19)
MURAT YILMAZ
SGK ilaç mümessillerine uygulamış olduğu bu yaptırımları, eczanelerede eczacıların 10 kutu alıp 50 kutu bedava eczaneye gelen mal fazlası denilen ilaçlara daha sonra kurumun(SGK) kendisinin ödemek kaydıyla soyulmasını neden izlemektedir?? Devlet neden bu şekilde soyulmaktadır. Bu durum neden karşıdan izlenmektedir.Türkiyede 20000 ilaç mümessili varsa ondan fazla 24000 de eczane ve eczacı var!!
0
Cevapla
ABDULLAH ÇAPAN
Sayın editör ayrımcılık yapmadan bu yorumumu yayınlarsanız sevinirim bir önceki yorumumu yayınlamadınız! ''SYN Murat yılmaz o dediğiniz mf leri sizin temsilcisi olduğunuz firmalar veriyor eczacılar yapmıyor bunu. Bir ikinciside abartmayı çok seviyorsunuz anlaşılan mf ler dediniz gibi 10 a 50 li değil.Ama ortada anlaşılan birşey var eczacı düşmanlığınız. Yazık yazık mesleklere çamur atmakdan vaz geçin.Kimsenin burda haksız kazanç elde ettiği yok.''
0
Cevapla
taner baş
25 kere randevu alınabiliyormu bir günde hayır.25 farklı branşa çalışan bir temsilci varmı yok. kısaca yalan yalan.alındı provizyon diyelim aile hekiminden alacak değilya uzman hekimdir mutlaka 5 TL x25=125 TL yapar GÜNLÜK KAÇ LİRA KAZANIYOR BU ARKADAŞ KISACA YALAN YALAN
0
Cevapla
Bülent Yılmaz
Sabah gazetesinde çıkmıştı bu yazı. Çok üzüldüm. Sanki hırlızlık yapıyoruz edasında yazılmış bir yazı. biz mesleğimizi icra ediyoruz. Tabiki hastaların muzdarip olmaması için düzenlemeler yapılabilir çalışma saatleri hakkında. Bakanlıkğa göre mümessillier hekimlere gereksiz fazla ilaç yazdırarak bu bütçe açığına sebep oluyor. Özel hastaneleri incelemeye alsalar Gereksiz MR TOMOGRAFİ TAHLİL vs gibi durumlarda ne kadar devlete fatura kesmişler anlaşılır.İlaç fiyatlarına düzenleme yapıldı ve yapılıyor. Birçok Eczacı bu durumdan zarara uğradı ve karşılanmadı. Tasarruf tedbirleri kaapsamında bazı ürün fiyatlarının düşmesi gerek.Ama bunun acımasızca olması kaliteyide düşürür. İlaca erişmede uzun dönemdede sıkıntı yaratır. Tasarruf yapılacaksa sağlık sektörünü bir bütün olarak ele almak gerekli. Bu sorumluluğu sadece mümessillere ve eczacılara yıkmak çokta adil olmaz kanaatindeyim.
0
Cevapla
burhan dag
Reçetelerimize ilaç ismi yerine etken madde yazalım.Bize rüşvetçi damgası yapıştıran Sağlık bakanlığı ve SGK birbirlerini yesinler.Böyle bir çözüm işlerine gelmez tabii.Sebeplerini dilerseniz onlar açıklasınlar..
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir