Medimagazin logo

Yeni çalışma, genel dahiliyeyi seçen iç hastalıkları asistanlarında keskin düşüş olduğunu ortaya koyuyor

JAMA Internal Medicine'de yayınlanan son araştırmaya göre, genel dahiliye alanında kariyer yapmak isteyen dahiliye asistanlarının sayısı son on yılda neredeyse yarı yarıya azaldı. Uzmanlar, ABD'de bu eğilimin halihazırda öngörülen birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcısı eksikliğini daha da kötüleştirebileceği konusunda uyarıyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Yeni çalışma, genel dahiliyeyi seçen iç hastalıkları asistanlarında keskin düşüş olduğunu ortaya koyuyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - JAMA Internal Medicine'de 28 Ağustos'ta çevrimiçi olarak yayınlanan bir araştırma mektubuna göre, mezun olan iç hastalıkları asistanlarının genel iç hastalıkları alanında kariyer yapmayı tercih etme yüzdesinde önemli bir düşüş kaydedildi. ABD'de yapılan çalışmada, İç Hastalıkları Eğitim Sınavı (2019-2021) anketlerinden elde edilen ulusal veriler incelendi. Bu anketlere 61.991 iç hastalıkları asistanından yanıt geldi.

Karşılaştırmalı analiz dramatik değişimi vurguluyor

Araştırmacılar, son verileri 2012 yılında yapılan benzer bir analizle karşılaştırdı. On yıl önce, dahiliye asistanlarının yüzde 19,9'u genel dahiliyeye girmeyi planlıyordu. Yeni çalışma, bunun tam tersine, asistanların sadece yüzde 9,4'ünün şu anda benzer kariyer planları olduğunu ortaya koyuyor. Hastane tıbbı, bu alanda kariyer yapmayı planlayan asistanların yüzde 15,1'i ile bir artış gösterirken, katılımcıların yüzde 67,9'u bir yan dal uzmanlığı yapmayı hedefliyor.

Yıllara ve uzmanlık alanlarına göre dağılım

Araştırmacılar, 2009-2011 ve 2019-2021 yılları arasındaki kategorik 3. yıl asistanlarının verilerini incelerken, genel dahiliye kariyer planlarında yüzde 10,4'lük bir düşüş olduğunu tespit etti. Hastane hekimliği kariyer planları ise yüzde 11,4 oranında artış gösterdi. Yan dal uzmanlıklarını tercih edenlerde çok az değişiklik oldu. Özellikle birinci basamak asistanları için, genel dahiliye kariyer tercihlerinde yüzde 7,8'lik bir düşüş, hastane hekimliği kariyer tercihlerinde yüzde 20,1'lik bir artış ve alt uzmanlık kariyeri isteyen asistanlarda yüzde 11,7'lik bir düşüş oldu.

Bunun sağlık hizmetlerinin geleceği için anlamı ne olabilir?

Çalışmanın yazarları, "Eğitimde İç Hastalıkları Sınavı verileri ve birinci basamak sağlık hizmetlerinde öngörülen eksiklikler, asistanları genel dahiliye alanında kariyer yapmaya teşvik etmek için daha fazla şey yapılması gerektiğini gösteriyor" uyarısında bulunuyor. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin ön cephesi olduğundan, genel dahiliye pratisyenlerinin azalması, özellikle kırsal alanlarda ve yetersiz hizmet alan topluluklarda sağlık sistemi üzerinde zararlı bir etkiye sahip olabilir.

Uzmanlar ve politika yapıcılar şimdi bu rahatsız edici eğilimi ele almak için baskı altında. Yaşlanan nüfus ve artan sağlık hizmeti talepleri nedeniyle, potansiyel bir sağlık hizmeti krizini önlemek için daha fazla tıp asistanını genel dahiliyeye yönlendirmek için çabalar yoğunlaştırılmalıdır.

genel dahiliye
ic hastaliklari uzmani
abd
uzmanlik
Yorum (4)
Drmert
türkiyede genel dahiliye=pratisyen fort
8
Cevapla
Umut
@drmert ayıp ayıp
3
Cevapla
Düşüş
yük ağır, sorumluluk çok, risk büyük, para yok, hakaret var, tehdit var, küfür var, sopa var, cinayet var. sonuç : keskin düşüş. nasıl artacak ? eeee onu da büyüklerimiz bilir.
1
Cevapla
murat gölbaşı
günümüzde dahiliye gelen hastayı yandallara yönlendiren triaj bölümü olmuştur
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir