BURSA(CİHAN)- Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Türkiye'de çok az sayıda özel ve devlet hastanesinin kullandığı plazma kinetik tedavi yöntemiyle prostat ameliyatı gerçekleştirildi. Hastanede geçen yıl mayıs ayında meydana gelen yangında 9 kişi hayatını kaybetmişti. Hastane yangın sebebiyle uzun süre tam kapasite ile hizmet verememişti.
Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden yapılan açıklamada, Türkiye'de çok az sayıda hastanede uygulanan plazma kinetik tedavi yöntemiyle ameliyatlara başlanıldığı kaydedildi. Açıklamada şöyle denildi: "Türkiye'de çok az sayıda özel ve devlet hastanesinin kullandığı 21. yüzyıl teknolojisi artık hastanemizde kullanılıyor. Prostat ameliyatlarını açık ve kapalı yöntemlerle yapılmakta olup; kapalı yöntemler tercih edilmektedir. Kapalı prostat ameliyatı cerrahi prostat tedavisinin yüzde 90'lık bölümünü oluşturur. Plazma kinetik yöntemle, ameliyatlar sırasında çıkarılan doku patalojiye gönderilebilir. Prostatın iyi huylu ya da kötü huylu olduğu en kesin bu yöntemle belirlenir. Lazer gibi yöntemlerde doku çıkarılmadığı için, hasta bir veya iki gün içersinde taburcu edilir. Sondanın kalma süresi diğer yöntemlerden çok daha kısadır."
Ameliyat sonrası idrar kaçırma ihtimalinin en düşük olduğu yöntemin plazma kinetik yöntemi olduğunun vurgulandığı açıklamada, hastanın boşaltım sisteminin hastalık öncesi normal düzeye geldiğini ve hastanın özel hayatına aynı standartta devam ettiği belirtildi. Plazma kinetik yönteminin her türlü prostata uygulanabildiğine dikkat çekilen açıklamada, sistemin serum fizyolojik ile uygulandığı için, prostatın büyüklüğü engel teşkil etmediği hatırlatıldı. Özel cihaz tasarımı sayesinde ameliyat süresinin daha kısa olduğu, plazma kitenik yönteminin lokal anestezi ile yapılabildiği, bu nedenle kalp ve akciğer sorunu olan hastalarda da uygulanabildiğine işaret edildi.