Medimagazin logo

'Türkiye’de 23 milyon grip aşısı yapılması gereken erişkin insan var'

17’nci Ulusal İç Hastalıkları Kongresi’nde konuşan Prof. Dr. Serhat Ünal, Türkiye’de 23 milyon erişkinin grip aşısı olması gerektiğini söyledi.
'Türkiye’de 23 milyon grip aşısı yapılması gereken erişkin insan var'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği (TİHUD) tarafından bu yıl 17’ncisi düzenlenen Ulusal İç Hastalıkları Kongresi, Antalya’nın Belek bölgesinde Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Kerim Güler, Hacettepe Üni. Tıp Fakültesi İç Hastalıkları AD. Romatoloji BD. Öğr. Üyesi Prof. Dr. İhsan Ertenli, Hacettepe Üni. Tıp Fakültesi İç Hastalıkları AD. Romatoloji BD. Öğr. Üyesi Prof. Dr. Sedat Kiraz, İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Tufan Tükek, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Yunus Erdem’in katılımıyla başladı.

“TÜRKİYE’DE 23 MİLYON GRİP AŞISI YAPILMASI GEREKEN ERİŞKİN İNSAN VAR”
Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, kongrede yaptığı konuşmada özellikle aşıya dikkat çekti. Türkiye’de grip aşısı olmayan 23 milyon insanın olduğuna dikkat çeken Ünal, özellikle grip aşısı olmayanların kalp krizinden ölme riskinin daha çok yüksek olduğunu söyledi. Gribin şakasının olmadığını ve mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini belirten Prof. Ünal şöyle konuştu:
“Türkiye 15 çeşit antijenle, minimum yüzde 97 aşılama oranlarıyla bu konuda son derece başarılıdır. 50 yaş üstü olup altta yatan diyabet hastası, kronik akciğer hastalığı, solunum yetmezliği, kronik böbrek hastalığı olan 17 milyon insan, 7 buçuk milyon da 65 yaş üstü insan vardır. Türkiye’de 23 milyon grip aşısı yapılması gereken erişkin insan vardır. Grip aşısı yaptırmamış olanlar kalp krizinden daha çok ölmektedir. Çünkü gribin getirdiği fiziksel yük insana enfaktüs geçirtmektedir. Yeni grip aşısı, ölümleri yüzde 80 önlemektedir. Dünyada her yıl 1 milyar grip vakası meydana gelmekte, 3 ile 5 milyonu ciddi olup hastaneye yatışı gerektirmektedir. Bunlardan 300 ile 500 bini ölüm ile sonuçlanmaktadır. Grip şakaya gelen bir hastalık değildir, mutlaka dikkatli takip edilmesi gereklidir.”

AŞI GRİP YAPAR MI?
Toplumda grip aşısı sonrası hastalandığından ya da aşıya rağmen gribe yakalandığından yakınanların olduğunu gördüklerini belirten Ünal, “Eğer bir kişi farklı virüs tipleriyle karşılaşmışsa gribe yakalanabilir. Dolayısıyla grip aşısına rağmen bu hastalığı geçiren kişiler, aşının koruduğu virüsler nedeniyle değil, diğer virüslerden dolayı hastalanabilir. Grip aşısının koruyuculuğu 15 gün sonra başlamaktadır, virüsü aşılanmadan önce kapanların hastalanması kaçınılmazdır” diye konuştu.

“ERİŞKİN AŞILAMASINDA KAT EDİLMESİ GEREKEN ÇOK YOL VAR”
Çocukluk aşılarının erişkin yaşlarda faydası olmadığının altını çizen Prof. Ünal, “Erişkin aşılaması 'yaşam boyu aşılama' kavramının bir parçası olarak görülmelidir. Türkiye Sağlık Okuryazarlığı çalışmasında 2013 sezonunda tüm toplumdaki grip aşılanma oranı sadece yüzde 8,7, 65 yaş üstü kişilerde de ancak yüzde 10,2 olarak bulunmuştur. Yani, erişkin aşılamasında kat etmemiz gereken çok yol vardır” dedi.

ANKARA’DAKİ PATLAMA VE ACİL MÜDAHALE
İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Kerim Güler de 10 Ekim 2015 günü Ankara Tren Garı önünde meydana gelen bombalı saldırılar sonrasında acil müdahalenin önemine vurguladı. Güler, “Son yaşadığımız olayda, acil servis doktorlarının açıklamalarına göre yaralanmaların çoğu bacak ve karın bölgesindedir. Bacaklarda kırık, yaralanma, bağırsak ve mide çevresinde derin yaralar vardır. Büyük yaralanmalara neden olanlar ise domdom kurşunu denilen büyük vidalı bilyelerdir. Ülkemizde kazalar, afetler, terörist saldırılar olmaya devam etmektedir. Tüm bu önemli konular acil tıbbın ve afet tıbbının ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Şehirlerde aynı anda 500 civarı yaralı olduğunda sistem zorlanmakta ve geçici de olsa ilk dakikalarda kaos yaşanmaktadır. 1999 Marmara depreminden sonra belki de üzerinde en fazla konuşulan afet planları ve afete hazırlık çalışmalarının, yeterince ciddiye alınmadığı görülmektedir”ifadelerini kullandı.


Hacettepe Üni. Tıp Fakültesi İç Hastalıkları AD. Romatoloji BD. Öğr. Üyesi Prof. Dr. İhsan Ertenli, ürik asidin üzerinde alında çok durulmadığını ancak yaygın bir sorun olduğunu söyledi. Özellikle ürik asit seviyesinin yüksek olmasının yüksek tansiyona da neden olduğunu belirten Ertenli, “Toplumun yüzde 5’inde ürik asit yüksekliği görülür. Böbrek yetmezliğine yol açabilir. Ürik asit yüksekliği olan kişiler de kalp hastalıkları daha çok oluyor. Ürik asit hipertansiyonla ilişkisi var” şeklinde konuştu.

“KAN BASINCI NE KADAR DÜŞERSE İNMEYE BAĞLI ÖLÜMLERİ O KADAR DÜŞÜRÜRÜZ”
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Yunus Erdem ise konuşmasında kan basıncı ve yüksek tansiyona değindi. Yüksek tansiyon farkındalığının yüzde 55 olduğunu belirten Erdem, “Hipertansiyonda hala yüzde 55 farkındalık var. Herkesin kan basıncını ölçtürmesi gerekir. 1 saat içerisinde 15 kere tansiyonunu ölçen hastalar geliyor bize. Gelişmiş batı ülkelerinde inmeye bağlı ölümler azalmaya başladı. Kan basıncını ne kadar düşürürsek inmeye bağlı ölümleri o kadar düşürürüz. Tedavi olarak yaşam tarzı değişmeli. Kan basıncı yüksek olmasa bile az tuzlu yemeyi dengeli beslenmeyi ve hareket etmeyi alışkanlık halin getirmeliyiz. Ne kadar az tuzlu yersek hipertansiyonu o kadar iyi önlemiş oluruz” diye konuştu.

'türkiye’de
23
milyon
grip
aşısı
yapılması
gereken
erişkin
insan
var'
Yorum (3)
Ahmet Rasim Küçükusta
BU SENE HERKESE GRİP AŞISI OLMALARINI TAVSİYE EDİYORUM Bu sene herkese grip aşısı olmalarını tavsiye ediyorum. Hayır, iyiyim, başıma taş falan düşmedi. Bakın neden? Geçen sene Birleşik Krallık’ ta (İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda) grip aşısının etkinliği laboratuarda doğrulanan vakalar için yüzde 3.4 ve H3N2 virüsüne karşı ise -2.3% olarak bulunmuştu (1). Durum Kanada’ da ise daha da vahimdi. Aşının etkinliği bu ülkede sadece -8% idi (2). Böylece grip aşıları dünyanın, “etkinliği sıfırın altında” olan aşıları olmak gibi benzersiz bir unvana sahip olmuşlardı. Grip aşılarının ne kadar koruyucu olacaklarını şimdiden söylemek elbette mümkün değil ama geçen seneki ”vahamet” dikkate alındığında bu sene aşının etkinliği “sıfır” olsa bile geçen yılla kıyaslandığında “yüzde 100” etkili çıkması (rölatif etkinlik) yüksek ihtimaldir. Buna göre, bir önceki yıla göre etkinliği yüzde 100 artması beklenen bir aşıyı olmak hiç de mantıksız değildir. Kaynak: http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/10/09/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/bu-sene-herkese-grip-asisi-olmalarini-tavsiye-ediyorum/
0
Cevapla
Alişan Yıldıran, (Vatandaş)
PAZARLAMA! 1. "Türkiye’de 23 milyon grip aşısı yapılması gereken erişkin insan vardır". 2. "Ayakkabı üreticisi ve pazarlayan bir şirket, pazar araştırması yapması için Afrika’ya iki elemanını göndermiş. Elemanlar Afrika’nın çeşitli ülkelerinde şehirleri gezmişler, araştırma yapmışlar. Sonunda; Birinci eleman, patrona yaptığı araştırmaların neticesini bir rapor olarak sunmuş ve demiş ki: – Afrika’da bizim için hiçbir fırsat yok. Çünkü orada hiç kimse ayakkabı giymiyor. ikinci elemandan da rapor sunmasını istemişler, Afrika’dan daha geç dönen eleman patronuna yaptığı incelemeler ile ilgili bir rapor sunmuş ve demiş ki: – Afrika’da bizim için olağanüstü fırsatlar var. Çünkü orada hiç kimse ayakkabı giymiyor. http://www.hayatakarken.com/pazarlamacinin-bakis-acisi.html Hocaya söyleyin, yaşlılarda aşıların tutmadığını şu makaleden okumak lazım (PMID: 24157572)
0
Cevapla
Mücahit Altuntaş
23 milyona aşı lazım ! Neyin aşısı derseniz ? Sağlık sisteminin ancak Adan Zye bir bütün olarak hareket ettiği zaman bu toplumun sağlıklı olacağı aşısı! Fikir , ufuk , hedef olarak.Ama asla misyon ve vizyon değil !By by Türkçe dememek için , by by bu ülkenin ihtiyaçları dememek için ! Yetişkinlerin doktorlarının , iç hastalıkları uzmanlarının kamuoyunun önüne çıktıklarında azıcık "pratisyen , aile hekimi , dahiliye , kadın doğum uzmanları , genel cerrahi gibi bütünsel yaklaşan branşların diğer yan dal ve uzmanlık dallarıyla empati , eşgüdüm , bilgi paylaşımını "kolaylaştırıcı pratiklerde yeniden organize etmeleri" "sağlık sisteminin ERGONOMİSİ , "sağlık sisteminde bilgi aktarımı sorunları " , "yerindelik " , " nitelik " , "hekimlerin eğitim ve yeterli sürede muayene hakları" "ticarileşme" , "sağlık sisteminde özerklikle yer değiştiren siyasallaşma" , "performans sistemi ve malpraktis sistemiyle daha vahim hale gelen acillere taşan iş yükü" "son on yılda %300 artan iş yükü nedenleri" "%800-900 artan maliyet sorunları" gibi konulara değinmelerini beklersin değil mi ? Yetişkinlerin doktorları kamuoyunun önüne çıktıklarında 23 milyona bu değerleri aşılamayı gerekli görse !? Sağlık sisteminde birinci basamaktan itibaren bilginin kayıt , sevk sistemi sevkle ileri aktarılması , bu bilginin paylaşılması ve geri/ileri bildirim alınması sağlık çalışanları arasında hekimlerin uzmanlık alanlarının paylaşımının sistematiği , bağlantısı , ilişkisi , Bunları aşılasak ? İyi olmaz mı? İddia ediyorum 23 milyonun aşılanmasında çok , ama çok daha kamuoyuna önüne getirilmesi gereken mevzulardır ! Peki bunlar kamuoyunun önüne neden getirilmiyor. Cevabı olan yazsın ! %85 dışarı bağlı sağlık ekonomimizde ucuz hekimlikle sermaye ve sağlık tüketimi gerçekleştirmek bizim ülkemizin menfaatine olamaz. Peki bu toplumun , kamuoyunun önüne neden bu sorunları getir(e)miyoruz ? Neden diye 23 milyon kez soruyorum ! Acaba haklı birkaç gerekçesini bu ülke menfaatleri için dile getirebilir miyiz ? Biat ve hegemonya kültürlerinde , ticarileşmiş sağlık sisteminde milyon gerekçeye rağmen yeterli zemini nedense bulamıyoruz ? Hep tüketim değerlerini öne çıkarıyoruz. Var olan bilgi birikimi , bilgi aktarımı , nitelik ve yerindeliği hep tüketim değerlerinin laf ola beri gele arka planda tutuyoruz. Yazık oluyor. LCV ( Lütfen cevap verin ) Dr.Mücahit Altuntaş İç hastalıkları uzmanı 19 Ekim 2015
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir