Medimagazin logo

Hamilelikte fazla kırmızı et tüketimi çocukluk çağı diyabeti riskini artırıyor

Yeni çalışma, hamilelikte beslenmenin çocuk sağlığı üzerinde uzun süreli etkileri olabileceğini ortaya koydu.
Kaynak: tr.euronews.com - Gabriela Galvin
Hamilelikte fazla kırmızı et tüketimi çocukluk çağı diyabeti riskini artırıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Yeni bir araştırmaya göre, hamilelik sırasında annelerinin diyetleri kırmızı et ve şekerli içecekler gibi düşük dereceli enflamasyonla bağlantılı gıdalar açısından zenginse, çocukların tip 1 diyabet geliştirme olasılığı daha yüksek olabilir.

Bazen çocukluk diyabeti olarak da adlandırılan Tip 1 diyabet, pankreas dokusunda kronik iltihaplanma ile kendini gösteren otoimmün bir durum. Avrupa'da 1990'lardan bu yana teşhislerin artıyor olması, bilim insanlarını bu artışa neyin yol açtığına dair ipuçları aramaya sevk ediyor.

Epidemiyoloji ve Toplum Sağlığı Dergisi'nde yayınlanan yeni çalışma, kadınların hamilelik dönemindeki diyetlerinin cevabın bir parçası olabileceğini gösteriyor.

Araştırma, Danimarka'da 1996 ve 2002 yılları arasında doğum yapan ve çocukları ortalama 17 yıl boyunca takip edilen yaklaşık 68 bin kadını kapsıyor. Araştırmacılar, gebelik ortasında annenin diyetindeki 38 grup ve bu gruplara ait 360 besini inceleyerek, bunların ne kadar “iltihap artırıcı” olduğunu puanladı.

Enflamasyon iyi olabilir: bağışıklık sistemi yaralanmalar veya enfeksiyonlarla bu şekilde savaşıyor. Ancak uzun bir süre boyunca yüksek düzeyde iltihaplanma artrit, kalp hastalığı, kanser ve diyabet gibi sağlık sorunlarıyla ilişkilendiriliyor ve beslenmenin de üzerinde önemli bir etkisi var.

Kırmızı ve işlenmiş etler, gazlı içecekler ve diğer şekerli içecekler, beyaz ekmek ve makarna, derin yağda kızartılmış gıdalar ve trans yağ oranı yüksek sütsüz kremalar gibi birçok gıdanın enflamatuar özelliklere sahip olduğu düşünülüyor.

Öte yandan, daha fazla soğan, domates, tam tahıl, kahve, yeşil yapraklı sebzeler, koyu etli balık, çay ve meyve yiyen hamile kadınların enflamatuar diyet puanları daha düşüktü.

Toplamda 281 çocuğa tip 1 diyabet tanısı konuldu: bu, çalışmaya dahil edilen tüm çocukların sadece yüzde 0,4’ünü oluşturuyor.

Ancak analiz, anneleri hamilelik sırasında daha iltihaplı diyetler uyguladıysa diyabetik olma olasılıklarının önemli ölçüde daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Çalışmanın baş araştırmacısı ve Danimarka'daki Statens Serum Enstitüsü'nde fetal programlama profesörü olan Sjurdur Frodi Olsen yaptığı açıklamada, "Yaşamın erken dönemlerindeki enflamasyonun bağışıklık sistemini ve dolayısıyla kronik hastalık riskini etkileyebileceğine dair artan kanıtlar var," dedi.

Olsen, "Hamileliğin ortası, fetüsün annenin yaşam tarzı da dahil olmak üzere dış etkilere duyarlı olduğu özellikle hassas bir dönem gibi görünüyor," diye ekledi.

Tip 1 diyabet riskini artıran diğer faktörler arasında annenin glüten alımı ve hamilelik sırasında sigara içmesi yer alıyor.

Özellikle, hamilelikten önce tip 1 veya tip 2 diyabeti olan kadınlar analize dahil edilmezken, kilo gibi risk faktörleri dikkate alındı.

Ancak çalışma, çocukların beslenme düzenini takip etmedi ve annelerin hamilelik dönemindeki iltihaplanmayı artırıcı bir diyetinin çocuklarda diyabete neden olduğunu kanıtlayamaz.

Araştırmacılar, sonuçların inflamasyon, bağışıklık sistemi ve çocuk sağlığı arasındaki bağlantı üzerine daha fazla çalışma yapılmasını gerektirdiğini belirtti.

Olsen, bir sonraki adımın "gözlemlenen ilişkilerin arkasındaki olası mekanizmaları araştırmak olduğunu, böylece daha iyi bir genel anlayış kazanılabileceğini" söyledi.

hamilelik
hamilelikte kirmizi et tuketimi
cocukluk cagi diyabeti
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir