Medimagazin logo

Bebeklerin bağırsağındaki faydalı bakteri eksikliği, astım ve alerji riskini artırıyor

ABD’de yapılan geniş çaplı bir araştırma, her dört bebekten birinde bağışıklık sistemi gelişimi için gerekli olan faydalı bakterilerin eksik olduğunu gösterdi. Bu eksiklik, 2 yaşına kadar astım, egzama ve alerji gelişme riskini artırıyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Bebeklerin bağırsağındaki faydalı bakteri eksikliği, astım ve alerji riskini artırıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Yeni doğan bebeklerin bağışıklık sistemi, yaşamın ilk 1000 gününde yani anne karnından başlayıp doğum sonrası 2 yaşına kadar geçen sürede gelişiyor. Bu dönemde bağırsağı sağlıklı bakterilerle dolu olan bebekler, alerjik hastalıklara karşı daha dirençli oluyor.

Communications Biology dergisinde yayımlanan bir çalışmada, ABD genelini temsil eden 412 bebeğin dışkı örnekleri analiz edildi. Bulgulara göre bebeklerin %25’inin bağırsağında, bağışıklık sisteminin eğitilmesinde kilit rol oynayan Bifidobacterium türü bakteriler yeterince bulunmuyor. Sezaryenle doğan bebeklerde bu oran %35’e kadar çıkarken, normal doğum yapanlarda %19’da kaldı.

Anne sütü ve doğum şekli etkili

Bebeklerin bağırsak mikrobiyotasını etkileyen en önemli faktörler arasında doğum şekli (normal doğum/sezaryen), anne sütü ile beslenme ve antibiyotik kullanımı yer alıyor. Özellikle sezaryenle doğan bebeklerin bağırsağında, faydalı bakterilerin yerine zararlı bakterilerin yerleştiği gözlendi.

Alerji ve astımın kökeni bebeklikte atılıyor

Çalışmaya göre bağışıklık sistemini eğiten Bifidobacterium’un eksikliği, alerji, astım ve egzama gibi hastalıkların temelini atıyor. Dünya genelinde her 10 kişiden 4’ünün çevresel bir alerjisi olduğu bilinirken, çocuklarda görülen alerjik hastalıkların son yıllarda ciddi oranda arttığı belirtiliyor.

Faydalı bakteriler dirençli genleri de azaltıyor

Araştırmacılar, Bifidobacterium açısından zengin mikrobiyotaya sahip bebeklerde antibiyotik dirençli ve hastalık yapıcı genlerin daha az olduğunu tespit etti. Ayrıca bu bebeklerin metabolik profilleri daha sağlıklı çıktı.

Doğal doğum, anne sütü ve mikrobiyota takibi

Araştırmacılar, bebek mikrobiyotasının doğumdan itibaren yakından takip edilmesi gerektiğini, sezaryenle doğan ve anne sütü alamayan bebeklerde ise bu bakterilerin takviye edilebileceğini vurguladı.

bebek mikrobiyomu
bifidobakteri eksikligi
bebeklerde alerji
bebeklerde astim riski
sezaryen dogum
anne sutu
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir