Medimagazin logo

Türk doktorun adı 16 yıl sonra tıp literatüründe

Orta kulakta bulunan ancak; varlığı bilinmeyen 2mm'lik bir kemik ile iki boşluğu 16 yıl önce keşfetmesine rağmen kendi adını vermeyen Doç. Dr. Kazım Önal'ın yapmadığını, İtalyan bilim adamı Daniele Marchioni yaptı. Bilim adamı kemiğin iki yanındaki boşluğa 'Onal tip 1' ve 'Onal tip 2' adını vererek bir Türk Doktor'un adının tıp literatürüne geçmesini sağladı.
Kaynak: STAR
Türk doktorun adı 16 yıl sonra tıp literatüründe
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kazım Önal, yaklaşık 16 yıl önce mikroskopla yaptığı araştırmada orta kulakta o güne kadar varlığı bilinmeyen bir kemik ve iki boşluk buldu. Meslek çevresinde daha kolay benimsenebilmesi ve literatürde yer alması için 'supratubal recess' ismini verdiği kemik ile boşlukların ABD'de okutulan kulak ders kitaplarına geçtiğini de aktaran Doç. Dr. Önal, "Bu bilgilerin literatürde kabul görmesi için kendi adımı vermek yerine İngilizce bir isim kullandım. O zamanlar gençlik zamanlarımızdı. Böyle yaptık" diye konuştu.

İtalya'nın Modena Üniversitesi'nden Daniele Marchioni adlı bir bilim adamının da aynı bölgede endoskopi ile inceleme yaparken kemiğe ve iki boşluğa rastladığını anlatan Doç. Dr. Önal, "Araştırma yapan bilim adamı bu kemik ve boşluğun daha önce benim tarafımdan bulunduğunu görünce kemiğin adını aynı bırakıyor; ancak iki boşluğa benim adımı veriyor. Bu olay 2011 yılında yayınlanan bir makalede geçmiş; ancak makalelerin tamamını okuma şansımız olmadığı için biz bunu bir yıl sonra fark edebildik. Kulakta bulunan bu iki boşluğun adı tıp literatüründe artık 'Onal tip 1' ve 'Onal tip 2' olarak geçiyor. Ayrıca makalelerde kemik ve boşlukları benim bulduğum da belirtiliyor" dedi.

BEYİN İLE KULAK ARASINDAKİ İNCE ÇİZGİ
Doç. Dr. Kazım Önal, 1997 yılında keşfettiği kemiğin kulak ile beyin arasında bir sınır oluşturarak ameliyatlarda hastaların felç kalmasının önüne geçilmesini sağladığını vurguladı. Keşfedilen bu noktasında bir bölge olduğunu ve kemiğin ameliyat sırasında cerrahlara yol gösterici olacağını da dile getiren Doç. Dr. Önal, "Burası orta kulağın bitip beynin başladığı yer olması açısından çok önemli. Bu bölgede ameliyat yapan cerrah, bu kemiği görünce beyin ve yüz sinirlerine zarar vermemek için frene basmalı ve durmalı. Basmazsa girdiği yerde hasta hayatını kaybediyor, yüz felci geçirebiliyor. Bu kemik bir anlamda işaret levhası. Bu kemiğin farkına varıldığı zaman durulduğunda hasta büyük bir hasardan, cerrah ta büyük bir kazadan kurtulmuş oluyor" şeklinde konuştu.

kazım önal
onal tip 1
orta kulak
kemik
supratubal recess
Yorum (4)
Mehmet
Ahde vefa.....bravo....doktorumuzada tebrikler.....
2
Cevapla
Osman D
Bir doktorum tıpta bu tür bir buluş yapması önemli. Ancak yeterli değil. O işi kendi adı ile bir an önce citation index expanded dergilerin birinde yayınlatması gerekir. Eğer bu yapmaz da sonra başka biri yayınlarsa onun onu bulduğu hiçbir şey ifade etmez. Yayınlayan kişi sahiplenir. Hiç de birşey diyemezsiniz. Değerli hekim arkadaşların emeklerinin çalımaması ve boşa gitmemesi açısından bu konuya dikkat etmelerini rica ediyorum. Saygılarımla...
0
Cevapla
namık .Öğ.üyesi
Büyük başarı ,türk tababetinin böyle haberlere ihtiyacı var.Umarım sayın meslektaşımızın çalışmakta olduğu yerde değeri bilinir ve hakettiği çalışma ortamı kendisine sunulur. Zira bu hocaları çok kolay kaybediyoruz.Liyakat,bilimsel kalite artık günümüzde geçerli değil.Daha nice başarılara...
6
Cevapla
kazım önal
Öğ.üyesi Dr. Namık beye nazik yorumu ve değindiği hassas nokta için teşekkür ederim. Saygılarımla.
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir