Tüm vücut bilgisayarlı tomografi uygulamasının İngiltere’de yasaklanması konusunun yanlış anlaşıldığını ifade eden Türk Radyoloji Derneği, yasağın sadece sağlıklı bireylerin taranmasına yönelik olduğuna dikkat çekti
İngiltere Sağlık Bakanlığı'nın "Tüm Vücut Bilgisiyarlı Tomografi" tetkiki yapılması kısıtladığı yönündeki haberler üzerine açıklama yapan Türk Radyoloji Derneği, kararın doğru olduğunu belirtti.
İngiltere’de alınan yasağın içeriğine yönelik Türk basın yayın organlarında yanlış bilgilendirici haberler yar aldığına dikkat çeken Dernek yetkilileri, bu konuda kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla bir yazılı açıklama yaptı.
Karar sadece sağlıklı bireylerin taranmasına yönelik
İngiltere’de tüm vücut bilgisiyarlı tomografinin yüksek radyasyon dozu alınması nedeniyle yasaklandığını belirtilen Türk Radyoloji Derneği açıklamasında, “İngiltere Sağlık Bakanlığı’nın tarafımızca da onaylanan haklı gerekçelerle aldığı bu karar, sadece sağlıklı bireylerdeki tarama amaçlı tetkiklere yöneliktir. Bu karar yıllık araç muayenesi yapar gibi belli aralıklarla tüm vücut bilgisayarlı tomografi yapılmasına yönelik bir işlemdir. Bu karar İngiltere dahil tüm dünyada gerekli tıbbi durumlarda uygun teknikle yapılan diğer bilgisayarlı tomografi tetkiklerini kapsamamaktadır. İngiltere Sağlık Bakanlığı’nca yasaklanan ve tamamen sağlıklı bireylerde tüm vücudun “herhangi bir hastalık var mı?” diye taranması, yurdumuzdaki yasal mevzuatta kabul edilen ve tıbbi olarak da yapılan günlük bir uygulama değildir” denildi.
Potokollere uyulması durumunda yararı var
Dernek açıklamasında, radyasyon kaynaklı tüm görüntüleme yöntemleri gibi bilgisayarlı tomografinin de uygun protokollerle uygulanması durumunda birçok hastalığın tanı ve tedavi izleminde etkin ve yararlı bir görüntüleme yöntemi olduğu söylenerek, “Bilgisayarlı tomografi, kolay erişilebilir, göreceli olarak ucuz, hızlı ve etkin bir yöntem olması nedeniyle tüm dünyada çok sıklıkla kullanılmaktadır. Yurdumuzda da bilgisayarlı tomografi radyolojik algoritma içerisinde gerekli ve uygun kullanım şartlarında, özellikle kanser tanı ve tedavisi başta olmak üzere, solunum, sindirim, boşaltım, beyin, sinir, kas-iskelen, kalp ve damar hastalıkları gibi bir çok sisteme ait hastalıkların erken tanı ve tedavi sonuçlarının değerlendirilmesinde etkin şekilde kullanılmaktadır” ifadelerine yer verildi.
“Gereksiz çekimlerin önüne geçilmeli”
Bilgisayarlı tomografinin, temel olarak röntgen ışınlarını kullanarak kesit görüntülemesi yapan bir görüntüleme yöntemi olduğu ve tetkik sırasında hastaların belirli doz sınırlarında bir radyasyon etkilenimine uğradığı belirtilen açıklamada, “Bu dozun azaltılması önemlidir. Bu nedenle öncelikle gereksiz çekimlerin engellenmesi gerekmektedir. Günümüzdeki teknolojik gelişmelere paralel olarak geliştirilen Çok Dedektörlü Bilgisayarlı Tomografi cihazları ile çok kısa sürelerde tetkik yapmak ve yeni kuşak ‘Düşük Doz BT’ kullanmak ya da ‘Doz Optimizasyonu Yaparak’ hastaların aldıkları radyasyon dozunu mümkün olan en düşük seviyede tutmak için gereklidir” denildi.
“Koruma ilkeleri titizlikle uygulanmalı”
Türk Radyoloji Derneği açıklamasının sonunda, “Radyasyon kaynakları ile yapılan her uygulamada olduğu gibi bilgisayarlı tomografi çekimlerinde de bilimsel veriler, ulusal ve uluslar arası kurallara bağlı olarak oluşturulmuş Radyasyondan Korunma İlkelerinin titizlik ve özenle uygulanması gerekmektedir” uyarısında bulundu.