Medimagazin logo

TJOD’tan Muayenehaneleri Kapatma Girişimi ile İlgili Açıklama

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneğinden yapılan açıklama...
TJOD’tan Muayenehaneleri Kapatma Girişimi ile İlgili Açıklama
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sevgili meslektaşlarımız,

Bildiğiniz gibi Sağlık Bakanlığı”Kamuda hekimlerin tam gün çalışması” hakkında  valiliklere  genel bir yazı göndermiş ve Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun kararlarının uygulanması istenmiştir. Konu ile ilgili olarak TJOD Hukuk Bürosunun görüşleri aşağıdaki gibidir.

   1. Danıştay 5. Dairesi, SB’nın  “kamuda çalışan hekimlerin muayenehanelerini kapatması duyurusunun yürütmesinin durdurulmasına karar vermiş , Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu anılan yürütmeyi durdurma kararına yapılan itirazı kabul ederek bu kararı kaldırmıştır. Bunun üzerine SB gerekçeli karara dayanarak genel bir yazı ile muayenehanelerin kapatılmasını ima eden bir bildirimde bulunmuştur.. Bu durum SB'nın yorumu olup, hukuki temelden yoksundur. Kamu kuruluşlarında çalışan hekimlerin muayenehanelerinin kapatılması istendiği takdirde  o idari işlemin aleyhine idare mahkemesinde dava açılması ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmesinin istenmesi gerekir. Muayenehanelerin hekimin kendi isteği ile kapanmaması, bu konuda herhangi bir metne imza atılmaması, mağduriyet oluştuktan sonra  dava açılması gerekmektedir.Alınacak bir yürütmeyi durdurma kararı emsal teşkil edecektir.

      Halen Danıştay 5. Dairede esas hakkındaki dava da devam etmektedir.. Bu daireden olumlu bir karar çıktığı takdirde idare buna uymak zorunluğundadır. O taktirde kamu kuruluşlarında çalışan Doktorların muayenehane açma olanakları doğmuş olacaktır.

   2. Üniversite’de çalışan öğretim üyeleri açısından ise, gerek Anayasa mahkemesinin tam gün yasasının iptali ve gerek Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun yürütmeyi durdurma ile ilgili kararları uyarınca üniversitede görev yapmakta bulunan öğretim üyesi hekimlerin muayehane açmalarına ve üniversitedeki mesailerinden sonra muayenehanelerine giderek mesleklerini icra etmelerine hukuken bir engel bulunmamaktadır. Anayasa Mahkemesi kararları bu konuda açıktır. Bu durumda ancak Anayasa Mahkemesi kararlarına aykırı olmamak kaydıyla, kanunla düzenleme yapılabilir. Aksine hareket edildiği takdirde bu eylem TCK. 257. maddesinde tarifini bulan görevi kötüye kullanma suçunu teşkil eder. Aynı zamanda idarenin böyle bir eylemi ile karşı karşıya kalan doktorun bu idari tasarrufun iptali için idare mahkemesine başvurarak hemen yürütmeyi durdurma isteğinde bulunması gerekir.Bu konuda hukuk büromuz meslektaşlarımıza her türlü yardımı yapacaktır. Bu konuda TTB'nin açıklamaları ve web sayfasında yer alan öneri ve dilekçeler son derece yol göstericidir.

Değerli meslektaşlarımız,

Görüldüğü gibi SB hukuken yapamadığı düzenlemeleri, ima, zorlama, ve baskıyla yapmaya çalışmaktadır.Bu durum yüzlerce davanın açılmasına neden olacak, ve SB’nın tazminat ödemesiyle sonuçlanacaktır. Hekimlerin SB’dan istediği sadece hukukun uygulanmasıdır.Kanunen yapamadığını, hukuku kendi isteği doğrultusunda yorumluyarak, hekimlere  baskı uygulayarak yapmaya çalışmak , devlet idaresinde olanların en son yapacağı şey olmalıdır. SB’nı konu üzerinde daha kapsamlı değerlendirmeye ve hekime yönelik tavrını değiştirmeye davet ediyoruz.

Hepinize saygı ve sevgilerimizi sunuyoruz.

TJOD

tjod’tan
muayenehaneleri
kapatma
girişimi
ile
i̇lgili
açıklama
Yorum (6)
mehmet
SAYIN PROF DR İSMAİL METE İTİL BAŞKANLIGINDAKI TJOD YÖNETİMİNE, TAM GÜN SÜRECİNDE SB YE KARSI HERŞEYİ GÖZE ALARAK DOKTORLARIN HAKLARININ TEK SAVUNUCUSU OLDUGU İÇİN BİNLERCE TEŞEKKÜR ETSEK AZDIR.TÜM YÖNETİME: SAYIN İSMAİL METE İTİL, SAYIN BÜLENT TRAŞ, SAYIN CANSUN DEMİR SAYIN ALİ BALOGLU HEPSİNE AYRI AYRI TEŞEKKÜR EDERİM
0
Cevapla
nihat uluer
siz hukuktan anlamadınız gibi bir hukukcuyada sormuyorsunuz. tam gün yasası doktorlara çalışma izni veren kanunu kaldırdı. bu madde iptal edilmedi. şu an nasıl bir polis ögretmen dışarda çalışamazsa kamu doktorlarıda çalışamaz. ünüversite içinse her nekadar bunu kısıtlayan maddelerden biri iptal edilmişsede iptal edilmeyen kısım bu manaya geldigi için bu çalışma onlar içinde mümkün degildir.danıştay idari daireleri daha önce 2 defa tam gün kanunun çıktıgını ve bunun ozaman anayasa mahkemesince iptal edilmedigini ısrarla vurgulamış ve şu anki iptalinde bazı özel bıranşlar için yapıldıgı yorumunu yapmıştır.şu an doktorlar içinde 657sayılı devlet memurları kanununun hükmü geçerlidir.hastadan muayenehanede aldıgınız ücret direk irtikap şuçuna geçer bununda cezası 6 yıldan başlar.doktor düşmanı biri muayenehanede size para verip bunuda savcılıga şuç duyurusu yapıp suç üstü yapılıp 6yılla yargılandıgımızda tabibler birligi acaba ne diyecek merak ediyorum.hukuk mantıkla degil kanunla işler 1kilo baklavada çalsanız 1 tonda çalsanız aynı cezayı verir.
0
Cevapla
Rana Anadolu
Bravo TJOD' ye. Mükemmel bir örnek oluşturdu. Uzmanlık dernekleri de elini taşın altına sokmalıdır. Yürekten kutluyorum.
0
Cevapla
atak
sayın nihat bey sizin doktor olmadıgınız hatta hiç hukukçu olmadıgınız kesin kardeşim sen anayasa mahkemesinin gerekçeli kararını okumuyomusun neye hizmet ettiginin anlayamadım doktorsan sana osym sınavında cevap anahtarınımı verdiler üniversiteyi torpillemi bitirdin.sen o diplomayı kolay mı aldın nedir doktor düşmanlıgı
0
Cevapla
adnan öbek
Sn. Nihat Uluer Birçok öğretmen ve polis dışarıda zaten çalışıyor... Bu kadar saf olduğunuza göre Doktor değilsiniz... Bürosunda para alan Avukat nasıl Resmi kurum olan Adliye de iş takibi yapıyor ? Lütfen açıklar mısınız ? Mahkemelerin Hakim ve Savcısı yok mu ? Benim oğlum şu anda öğretmenden özel ders alıyor... Sağlık Bakanı Kanuna aykırı yönetmelikler ve genelgelerle iş yapıyor.. Hukukun ruhuna aykırı kanun olamayacağı gibi kanunlara aykırı genelge ve yönetmelikler de olamaz...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir