Medimagazin logo

Tıbbi Onkoloji Derneği: Kanser ilaçlarıyla ilgili reçete düzenlemesi doğru

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği, SUT düzenlemesi ile alınan kanser ilaçları ile ilgili reçete düzenlemesinin hasta ve kamu yararına uygun bir karar olduğunu ifade ederek kararla, doğru branş hekimlerince reçete ve rapor yapılmasının sağlanmış olduğunu dile getirdi.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Tıbbi Onkoloji Derneği: Kanser ilaçlarıyla ilgili reçete düzenlemesi doğru
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

28 Nisan’da Resmi Gazete yayınlanan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlıkta Uygulama Tebliği (SUT) değişikliği ile bazı etken maddeli kanser ilaçlarının alınabilmesi için başvurulan sağlık kurulunda en az bir hematoloji veya tıbbi onkoloji uzman hekimin bulunması şartı getirilmiş, diğer branşların bazı ilaçları reçete etme yetkileri sınırlandırılmıştı. 

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği, yayınladığı basın açıklamasında 28 Nisan 2021 tarihinde Resmi Gazete yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği’nde filgrastim, lenograstim, pegfilgrastim ve lipegfilgrastim etken maddeli ilaçların doğru branş hekimlerince reçete ve rapor yapılması sağlanmış olduğunu söyleyerek, bu düzenlemeden dolayı Sosyal Güvenlik Kurumuna ve Sağlık Bakanlığına teşekkürlerini sundu.

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği, ayrıca takipçisi oldukları konuya ilişkin herhangi bir hasta mağduriyeti yaşanmadığını dile getirerek düzenlemenin kamu ve hasta yararına olduğunu ifade etti.

Açıklamada, Tıbbi Onkoloji Uzmanlığı’nın, 4 yıllık iç hastalıkları ihtisası üzerine yapılan ve ülkemizde sadece iç hastalıkları uzmanlarının sınavla girebileceği; kanserin teşhisi, kanser spesifik ilaçlarla medikal tedavisini yapılmaya teşebbüs edilmesi  ve kanser hastalarının bakımı üzerine eğitimi içeren 3 yıllık yan dal (üst) ihtisas uzmanlığı olduğu dile getirildi. Tıbbi Onkoloji Uzmanı olmayan branş hekimlerinin kanserin medikal tedavisini yapmaya teşebbüs etmelerinin hastaların mağduriyetine, kamunun kanser  ilaçları için ayırdığı kısıtlı kaynakların israfına yol açacağını dile getirilerek her hekimin kendi uzmanlığı doğrultusunda tedavi uygulaması gerektiği vurgusu yapıldı.

Yazıda, kendi branşı olmayan hekimlerin  kemoterapi uygulamaları, kanser hastalığı tedavisine dair ilaçları reçetelemeleri ve tedavide kullanmalarının, hekimlik branşlarının ihtisaslaşma amacına ve ihtisaslaşma mantığına da uygun olmayacağı dile getirildi.

tıbbi onkoloji derneği
sgk
sut
reçete
branş hekimleri
Yorum (8)
Ahmet gümüş
Kesinlikle doğru buluyorum... Medikal onkoloji ve hematoloji kanser tedavisini yönetme yetkisine sahip iki ana branştır. Hematolenfoid maligniteler ve KİT hematologların, diğer tüm solid tümörler med. Onkologların ana sorumlu olduğu alanlardır. Şimdi iç hastalıkları uzmanı olmayan, dahili komplikasyonları bilmeyen, hatta pek çoğunda yataklı servisi dahi olmayan, kanser tedavisinde yardımcı branşlar, bu hastaların ve hastalıkların ana ve esas sorumlusu değildir. Hematolog ve onkolog olmayan bir yerde bu hastaların tedavileri yönetilemez Yani bu hastalıkların ilaçlarını yazamamsı ulaşamaması gibi bir durum yoktur,
20
Cevapla
Hüseyin Tepetam
Bahsi geçen ilaçlar sadece onkoloji hastalarında kullanılan ilaçlar olmayıp, infeksiyon hastalıkları uzmanı tarafından yazılabilen destek tedavi ilaçlarıdır. Nötropeni nedeniyle kullanılan ilaçlar sadece kemoterapi sonrası tercih edilmemektedir. Adında onkoloji ismi geçen ten Anabilimdalı olan Radyasyon Onkoljisi branşının 5 yıl boyunca eğitiminin tüm süresi boyunca onkoloji hastası tedavi eden bir kliniğe yan etki için ilaç yazamazsın demek bilimsel bir biastır. Bizle beraber çalışan tıbbi onkolog arkadaşlar, nefrolojik bir yan etkide nefrolojiye, hematolojik toksisitede hematolojiye, gastrointestinal yan etki varlığında gastroenteroloğa hastayı yönlendiriyorlar. Biz dahiliyeciyiz yan etkileri biz yönetebiliriz argümanı da doğru değil. Peki eğitimlerinde immünoloji olmayan bir branş nasıl oluyorda immünoterapileri kendileri yapmakta. İmmünoloji ve Alerji isimli bir branş var ve tüm immünolojik tedavileri de onlar yapsınlar. Tıbbi onkologlar ne zamandan beri immünolog oldular?
19
Cevapla
Nazmiye deniz arslan
Radyasyon onkolojisi turkiyeye kanser tedavisini uygulamaya başlayan ilk branstir ve turkiyedeki tarihi cumhuriyetin kuruluş dönemine dayanır, medikal onkoloji ve hematoloji beraber hareket ettiğimiz zamanla ilaç endüstrisinin gücünü arkasına alarak on plana çıkmış kanser tedavisini beraber yürüttüğümüz braşlardır. 5 yıl boyunca kanser tedavisi esürecimiz kanser tedavilerinin sonuclarini yönetme
21
Cevapla
modern tıp
onkoloji ve hematoloji uzmanlarının inanın yatacak yerleri yok; ilac reçete kartelliklerinde gösterdikleri bu can siparhane savunmayı hastaları böcek ilaçlar gibi ilaçlayıp kt sonrası bizim yapacak bir şeyimiz yok diyeyip başlarından savmalarında da görmek istiyoruz
16
Cevapla
Oğuzhan Başçik
Talihsiz bir durum ve yorum hastalarımız açısından. Her branşın tedavi ederken yan etki yönetimine dair ilaçları reçete edebilmesi önemli. Ayrıca kanser tedavisi hiçbir branşın tekelinde değil , karar ve süreçler olarak multidisipliner yürütülmesi gereken süreçlerdir, aksini iddia etmek günümüz tıbbına uygun bir yaklaşım değildir.
17
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir