28 Nisan’da Resmi Gazete yayınlanan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlıkta Uygulama Tebliği (SUT) değişikliği ile bazı etken maddeli kanser ilaçlarının alınabilmesi için başvurulan sağlık kurulunda en az bir hematoloji veya tıbbi onkoloji uzman hekimin bulunması şartı getirilmiş, diğer branşların bazı ilaçları reçete etme yetkileri sınırlandırılmıştı.
Türk Tıbbi Onkoloji Derneği, yayınladığı basın açıklamasında 28 Nisan 2021 tarihinde Resmi Gazete yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği’nde filgrastim, lenograstim, pegfilgrastim ve lipegfilgrastim etken maddeli ilaçların doğru branş hekimlerince reçete ve rapor yapılması sağlanmış olduğunu söyleyerek, bu düzenlemeden dolayı Sosyal Güvenlik Kurumuna ve Sağlık Bakanlığına teşekkürlerini sundu.
Türk Tıbbi Onkoloji Derneği, ayrıca takipçisi oldukları konuya ilişkin herhangi bir hasta mağduriyeti yaşanmadığını dile getirerek düzenlemenin kamu ve hasta yararına olduğunu ifade etti.
Açıklamada, Tıbbi Onkoloji Uzmanlığı’nın, 4 yıllık iç hastalıkları ihtisası üzerine yapılan ve ülkemizde sadece iç hastalıkları uzmanlarının sınavla girebileceği; kanserin teşhisi, kanser spesifik ilaçlarla medikal tedavisini yapılmaya teşebbüs edilmesi ve kanser hastalarının bakımı üzerine eğitimi içeren 3 yıllık yan dal (üst) ihtisas uzmanlığı olduğu dile getirildi. Tıbbi Onkoloji Uzmanı olmayan branş hekimlerinin kanserin medikal tedavisini yapmaya teşebbüs etmelerinin hastaların mağduriyetine, kamunun kanser ilaçları için ayırdığı kısıtlı kaynakların israfına yol açacağını dile getirilerek her hekimin kendi uzmanlığı doğrultusunda tedavi uygulaması gerektiği vurgusu yapıldı.
Yazıda, kendi branşı olmayan hekimlerin kemoterapi uygulamaları, kanser hastalığı tedavisine dair ilaçları reçetelemeleri ve tedavide kullanmalarının, hekimlik branşlarının ihtisaslaşma amacına ve ihtisaslaşma mantığına da uygun olmayacağı dile getirildi.