ANKARA-Tam Gün Yasası ile performansa dayalı döner sermaye ödemesine geçen üniversite hastanelerinin personeline yapacağı ek ödemelerde, korkulduğu gibi düşüş yaşanmadı. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tam Gün Yasası sonrası yaptığı ilk performans ödemesinde, bir profesöre 17 bin lira ek ödeme yaptı.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneler Başhekimi Prof. Dr. Kudret Doğru, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın Tam Gün uygulaması ilgili ifade ettiği performansa dayalı ödeme sisteminde en üst ek ödeme rakamlarına ulaştıklarını söyledi. Hastanenin gelirleri iyi olan bir kliniğinde bilfiil çalışan profesöre, Tam Gün Yasası ilk çıktığında ifade edilen 17 bin TL ek ödeme sağlayabildiklerini dile getiren Doğru, ek ödemelerin yüksek gerçekleşmesinde hoca farkı adı altında ödenen meblağların da gelire ilave edilerek kullanılmasının payı olduğunu kaydetti.
Başhekim Doğru, “Yüksek ek ödemelerin gerçekleştirilmesi sayesinde muayenehanesi olan öğretim üyelerimizin bir kısmı muayenehanelerini kapatıp tam gün statüsüne geçmeye başlamıştır, bir kısmı da tam güne dönmeyi düşünmektedir. Hastane gelirlerinin ve hoca farkı adı altında yapılan ödemelerin devamı halinde Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi performansa dayalı ek ödemelerini Tam Gün Kanunu limitleri dâhilinde gerçekleştirmeye devam edecektir” dedi.
Ek ödeme matrahının 3-11 katı uygulandı
Üniversite hastanelerinde Tam Gün Yasası kapsamında YÖK Yönetmeliği gereği ek ödeme yönergesi hazırlayan Erciyes Üniversitesi, bu yönerge kapsamında Şubat 2011 dönemine ait ilk performans ödemelerini üst limitlerden yaptı. Ek ödeme kapsamında öğretim üyeleri, öğretim görevlileri, araştırma görevlileri ve diğer personeline limitleri dâhilinde ödemeler yapılırken, bu ödemeler profesörlerde ek ödeme matrahının 3-11 katı, doçentlerde 3-10, yardımcı doçentlerde 3-10, araştırma görevlilerinde 2-4 katı şeklinde uygulandı.
Yeni ek ödemelerle araştırma görevlilerinin ek ödemeleri yüzde 50-70 oranında arttı ve ek olarak araştırma görevlilerine nöbet ücretleri dışında fazla mesailer de ödendi. Bu sayede araştırma görevlilerinin Erciyes Üniversitesini tercih etmeleri özendirilirken, ek ödemeler kapsamında diğer çalışanlara da limitleri dâhilinde ek ödemeler yapıldı.
Dağıtım nasıl yapılıyor?
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Birimi Döner Sermaye Gelirlerinden Yapılacak Ek Ödemenin Dağıtılmasında Uyulacak Usul ve Esasları Yönergesi’ne göre, mesai içi (B1) işlemi olmayan personelde birim ortalamasına göre, adına B1 puanı girilen öğretim elemanlarına ilgili alt birimin tüm gelirleri ve her bir gider kalemi bağımsız ve net olarak hesaplanabiliyorsa alt birim ortalamasına, hesaplanamayanların ise birim ortalamasına göre kurumsal katkı (A) puanı hesabı yapılıyor. Gelir getirici faaliyeti olmayan alt birimlerde birim ortalamasına göre ek ödeme veriliyor.
Gelir getirici faaliyeti olan ve tüm gelirleri ve her bir gider kalemi bağımsız ve net olarak hesaplanabilenalt birimlerde alt birim ortalaması birim ortalamasının altında ise birim ortalamasından (A) puanı hesabı yapılıyor. Bu yerlerde alt birim ortalaması birim ortalamasından büyük ise alt birim ortalamasından (A) puanı hesaplanıyor. Ancak alt birimde çalışan ve adına B1 işlemi girilen öğretim elemanlarına alt birim ortalaması, diğer personele birim ortalaması dikkate alınarak yapılacak hesaplamalarda hesaplanan toplam ek ödeme miktarı alt birim işlem gelirinin yüzde 40’ından fazla ise alt birim ortalaması dikkate alınmıyor, birim ortalamasından ek ödeme yapılıyor.
Öğretim üyeleri ve görevlileri için, A puanından yüzde 210’u, B1 puanından yüzde 400’ü, B2 puanından yüzde 400’ü, C puanından yüzde 150, D puanından yüzde 150 ve E puanından üst limitin yüzde 15’ini geçmeyecek şekilde ek ödeme veriliyor. Kanunda geçen üst limiti yüzde 200 olan personel için limit katsayısı kullanılıyor.
Hastaneler otomasyon sisteminde hastanın hesabına yatak ücreti işlenmemişse vizit puanı verilmiyor. Mesai içi ve dışı yapılan konsültasyonlar ve vizitler iş günleri içinde ilgili alt birim sekreterlerine bildirilmek suretiyle hastaneler otomasyonuna işleniyor. Mesai dışı çalışma tanımına uyan alt birimlerde yapılan ve rutine girmeyen raporların otomasyona işlenmesinde B1 ve mesai dışı (B2) puanları gözetilerek değerlendirme yapılıyor. Mesai içi mesleki faaliyetlerinden dolayı ek ödeme alamayacaklarından, mesai içi işlem zorunluluğu olmayan yöneticiler için B2 puanı aynen alınıyor.
Birimde çalışan öğretim üye ve görevlileri her ay gelir getirici faaliyette bulunup bulunmadıklarına göre değerlendiriliyor. Gelir getirici faaliyeti olmayan öğretim üye ve görevlileri, ilgili ek ödeme dönemi için birimde görevli olmakla birlikte gelire katkısı olmayan öğretim üye ve görevlileri olarak değerlendiriliyor. Bu durumda mesai içi ek ödeme limiti yüzde 600 olarak alınıyor ve mesai dışı ödeme yapılmıyor.
Eğitim-öğretim faaliyetleri (C) puanı, döner sermaye kapsamında yapılmayan eğitim-öğretim faaliyetleri için Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitici Puan Cetveli’nde yer alan puanlar toplamından oluşuyor. Eğitim-öğretim faaliyetleri, kalite verimlilik unsurları dikkate alınarak puanlanır. Bu puanın hesaplanmasında kullanılacak cetvelde, genel ve bireysel memnuniyet anketleri, ulusal ve uluslararası eğitim değerlendirme ölçütleri, kurumun belirleyeceği usule uygun olarak hazırlanmış ders notlarının ve/veya sunumlarının basılı veya elektronik ortamda bulundurulması, örnek sınav sorularının ve cevaplarının elektronik ortamda yayınlanması gibi kalite unsurlarına yer veriliyor.
Bilimsel yayın faaliyeti (D) puanı ise döner sermaye kapsamında bir önceki yıl yapılmayan bilimsel faaliyetleri için, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilimsel Puan Cetveli‘nde yer alan puanlar toplamının dört katı olarak hesaplanıyor. Cetvel‘de yer alan puanlar her bir işlem 1 bilimsel faaliyet 1 poliklinik muayenesi kabul edildiğinde alınacak puan olurken, her faaliyet günlük en az 1 saate karşılık kabul edileceğinden ve 1 saatte en az 4 poliklinik muayenesi öngörüldüğünden cetvelden hesaplanan puan 4 ile çarpılarak yıllık puan bulunuyor. Bu puanlama bilimsel faaliyetlerin ölçme ve değerlendirilmesi amacıyla yapılıyor.