İSTANBUL-Düzenlenen toplantıda konuşan İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu, "İstanbul'da 1 Kasım itibariyle Aile Hekimliği başlatılmış ve yaşanan bir haftalık süreçte henüz ilk haftasında yaklaşık 1 milyon 200 bin nüfus, yani 400 Aile Sağlığı Merkezi boş kalmıştır" diyerek, Aile Sağlığı Merkezleri'nin bir çoğunda elektirik, su ve doğalgaz sıkıntısının yaşandığını söyledi.
AİLE HEKİMLİĞİNDEN VAZGEÇENLERİN YERİNE YENİ HEKİMLER ATANMADI
Bazı Aile Sağlığı Merkezleri'nde gerekli personel eksikliğinin had safhada olduğunu, muayene masası, paravan, tansiyon aleti malzemelerin bulunmadığını kaydeden Çerkezoğlu, "Yine ilk hafta izlenimlerimizden elde ettiğimiz bulgular, Sağlık Müdürlüğü tarafından Aile Hekimleri'ne iletilmiş olan ve bu sistemin esasını oluşturan bilgisayar programına ait CD'lerin bir kısmı boş çıkmış, bir kısmının verilerine ulaşılamamıştır.
Birçok vatandaş bağlı olduğu aile hekimini öğrenememiş, İstanbul'da yaklaşık 1.5 milyon kişinin aile hekimliği kaydının olmadığı tahmin edilmiştir. Aile hekimi olmak için müracaat eden ancak daha sonra vazgeçen hekimlerin yerine yeni atamalar yapılamamış, bağlı bulunan nüfus diğer aile hekimlerine dağıtılarak, kağıt üstünde her yurttaşın bir aile hekimi varmış algısı yaratılmış, oysa kağıt üstünde aile hekimi olan birçok yurttaş aile hekimine ulaşma ihtimali olmadan, kendi bulunduğu yere çok uzak yerlerde ve kağıt üstünde tanımlanmış aile hekimiyle karşı karşıya kalmıştır.
Bazı vatandaşlar sistemde birden fazla aile hekimine kayıtlı olduklarını, kendi aile hekimlerinin kim olduğu bilgisine ulaşamadıklarını bildirmişlerdir" diye konuştu.
AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASI, SAĞLIK BAKANLIĞI TARAFINDAN FİİLİ OLARAK 3 AY ERTELENMİŞTİR
"Aile Hekimliği Pilot Uygulaması"na bir de "Geçiş Dönemi Uygulaması"nın getirildiğini belirten Çerkezoğlu, "Çünkü mevcut program aslında 1 Şubat 2011 tarihine fiilen ertelenmiş durumdadır.
Çünkü eski sistemde ne yapılıyorsa, mevcut programda da aynısı yapılacaktır. Bir başka ifadeyle, İstanbul'daki aile hekimliği uygulaması Sağlık Bakanlığı tarafından fiili olarak 3 ay ertelenmiştir. Ama bu durum kamuoyuna açıklanmamaktadır.
Mevcut uygulamada önceki dönemde ne oluyorsa, aslında ilk 3 ay için hiçbir değişiklik gerçek anlamda yaşanmamıştır. Sağlık hizmetinin ciddiyet, iyi bir planlama ve süreklilik gerektirdiğini, 'Hele bir başlayalım, gerisi gelir' anlayışı ile sağlık hizmetinin düzenlenemeyeceğini Sağlık Bakanlığı'na bir kez daha hatırlatmayı görev biliyoruz" dedi.
BÜTÜN TARAFLAR YOL YAKINKEN DEĞERLENDİRMELİ
İstanbul Tabip Odası Başkanı Taner Gören de, "Bizim esas kaygımız, birinci basamak sağlık hizmetini düzenleyen bu aile hekimliği sisteminin uzun dönemde ki, bu 3 yıl bile sürmeyecektir, büyük sıkıntıları ortaya çıkaracağını biz öngörüyoruz. Birinci basamak hekimliği bir ihtisas alanıdır. Burada daha önce ekip halinde çalışan bütün pratisyen hekim arkadaşlar dağıtılmış, tek tek aile hekimi haline dönüştürülmüştür ve ilerisi ne olacak belli olmayan bir sisteme birinci basamak hekimliği teslim edilmiştir. Bu konuda yol yakınken, daha pilot yasa varken, esas yasa çıkacak bunun çalışmaları var, bu konuyu bütün tarafların çok iyi bir şekilde değerlendirip, şimdiden gerekli tedbirleri almak durumu olduğunu da ben ayrıca Tabip Odası Başkanı olarak belirtmek istiyorum" diye konuştu.
AİLE HEKİMLİĞİ TÜRKİYE İÇİN UYGUN BİR MODEL DEĞİL
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Üyesi Osman Öztürk ise, "Burada sorun şu, Sağlık Bakanlığı bir illüzyonu pazarlıyor Türkiye'de. Birinci basamak sağlık hizmetini aile hekimliğine dönüştürüyorum diyor, sevk zinciri kurmuyor. Aile hekimliği diyor, yasaya baktığınız zaman ailenin bütününün bir hekime bağlanması gerekmiyor. Aile hekimliği deniyor, 3 kategoride hekimler çalışıyor, aile hekimliği uzmanları, herhangi bir başka uzman, bir de asıl bu işi yapması gereken ama asıl kimlikleri pratisyen hekim olan meslektaşlarımız ama Sağlık Bakanlığı pratisyen hekim kimliğini sürekli değersizleştirdiği için onları da aile hekimi olarak lanse ediyor. İstanbul'un bir haftada bize işaret ettiği şey, aile hekimliğinin Türkiye için uygun bir model olmadığı. 5 yıldır Sağlık Bakanlığı bunu uyguluyor, İstanbul 5 yıldır hazırlanıyor, şimdi deniyor ki aile hekimlerine 'Size gelen her hasta size bağlı olsa da olmasa da bakacaksınız'" dedi.