Medimagazin logo

Steroid kremler artan osteoporoz ve kemik kırığı riskiyle bağlantılı

Yeni bir çalışma, topikal kortikosteroid kullanımı ile osteoporoz ve majör osteoporotik kırık risklerinin artması arasında önemli bir bağlantı olduğunu ortaya koyarak dikkatli reçete ve kullanım ihtiyacını vurguladı
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Steroid kremler artan osteoporoz ve kemik kırığı riskiyle bağlantılı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Enflamatuar cilt rahatsızlıklarının tedavisinde yaygın olarak kullanılan topikal kortikosteroidler kemik sağlığı için risk oluşturabilir. Tayvan Ulusal Sağlık Sigortası Araştırma Veri Tabanına dayanan bir çalışmadan elde edilen bu bulgu, Avrupa Dermatoloji ve Venereoloji Akademisi Dergisi'nde yayımlandı.

50 yaşın altı daha yüksek risk altında

Çalışmada 129.682 osteoporoz vakası ve 34.999 majör osteoporotik kırık (MOF) vakası incelenerek 658.000'den fazla kontrol grubu ile karşılaştırıldı.

 Araştırma, topikal kortikosteroid kullanımı ile osteoporoz ve MOF gelişimi arasında bir doz-yanıt ilişkisi olduğunu ortaya koydu. Beş yıl boyunca daha yüksek kümülatif dozlar, osteoporoz gelişme ve MOF yaşama olasılığının artmasıyla ilişkilendirildi kadınlar ve 50 yaşın altındaki bireyler daha yüksek risklerle karşı karşıyaydı.

Klinik çıkarımlar

Ulusal Tayvan Üniversitesi Hastanesi ve Ulusal Tayvan Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden sorumlu yazar Chia-Yu Chu, MD, Ph.D., bu steroidlerin klinik uygulamada dikkatli kullanılması gerektiğini vurguladı. Çalışma, topikal kortikosteroidlerin uzun süreli veya yüksek dozda kullanımının özellikle kemik sağlığı açısından potansiyel yan etkilerine ışık tuttu.

Araştırma, özellikle uzun süreli tedavilerde topikal kortikosteroidlerin potansiyel yan etkilerinin göz önünde bulundurulmasının önemini vurguluyor. Sağlık hizmeti sağlayıcılarına, özellikle osteoporoz ve kırıklara daha yatkın hastalarda, bu riskleri faydalarına karşı tartmaları tavsiye ediliyor.

topikal kortikosteroidler
osteoporoz
kemik kiriklari
Yorum (1)
Ekrem BİR
o zaman dermatolojiyi kapatın gitsin
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir