Sağlık Muhabirleri Derneği (SMD) Genel Başkanı Yusuf Ziya Erarslan ve yönetim kurulu üyelerini makamında kabul eden Zararsız, Afyonkarahisar'da 7 kişinin katarakt ameliyatı sonrası görme kaybına uğramasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Özel hastanelerin, yaşanan sıkıntıların, SUT'taki fiyatların düşüklüğünden kaynaklandığına ilişkin açıklamaları hatırlatılan Zararsız, Sağlık Bakanlığı'nda özel sağlık kuruluşu açmak üzere çok sayıda başvuru bulunduğuna dikkati çekti.
''Bunlar, özel sektörün iştahının çok yüksek, kabarık olmasından dolayı ileri sürülen şeyler'' değerlendirmesini yapan Zararsız, ''SGK'nın SUT'ta bu operasyon için verdiği miktarın azlığından yakınan bu arkadaşlar, hipokrat yemini etmiş bir kişi, insanın gözünün kör olmasını sağlayacak derecede kalitesiz bir malzemeyi kullanmanın vicdani rahatsızlığını hissetmeyecek mi? Olay sadece para boyutuna getirilerek izah edilmeye çalışılırsa, bu arkadaşlara sormak gereken çok fazla soru oluyor'' şeklinde konuştu.
SUT'un ilgili kesimlerin görüşü alınarak hazırlandığını anlatan Zararsız, buradaki fiyatların sadece özel sektör için değil, kamu ve üniversite hastaneleri için de geçerli olduğunu hatırlattı.
Özel sağlık kuruluşlarına denetimler sonucu para cezasından kapatmaya kadar müeyyideler uygulandığını anlatan Zararsız, söz konusu hastanenin sağlık taramasını gerekli izinleri alarak yaptığını söyledi.
Bu tür kampanyaların denetimini Sağlık Bakanlığı'nın yaptığını, talep artırıcı ve giderleri artırıcı etkinlikler olması yönüyle de kendilerinin ilgi alanına girdiğini ifade eden Zararsız, ''Bu tür taramaları özel sektör değil kamu yapmalıdır. Özellikle bu olayın olduğu yerde kamuya ait yeterli sayıda sağlık kuruluşu bulunuyor. Kamunun yaygın olduğu yerde özel sektör bu tür işlere girmemeli. Ama bu konuda yerel yönetimler de tahrik edici rol üstleniyor. Ama bu iş özel sektörün değildir, çünkü onlar karlılık üzerine çalışırlar'' dedi.
Olayla ilgili SGK'nın da aralarında bulunduğu üç merci tarafından soruşturma yürütüldüğünü anımsatan Zararsız, bunun sonucunda gerekirse Sağlık Bakanlığı ile önlem alabileceklerini bildirdi.
Sağlığa erişimin önemli olduğunu, ancak suiistimallerin de önlenmesi gerektiğini belirten Zararsız, ''Tedbir mekanizmaları işletilirken sağlığa erişim de engellenmemeli'' diye konuştu.
-YEŞİL KARTLILARIN SGK'YA DEVRİ-
Yeşil Kartlıların 1 Ocak 2012'den itibaren SGK'ya devredileceğini, buna göre gelecek yıl içinde çıkaracakları yönetmelikte Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında prim ödemesi gerekenlerle gerekmeyenlere ilişkin düzenlemeler yer alacağını bildiren Zararsız, bu düzenlemede gelir testinin nasıl yapılacağına ilişkin esasların da bulunacağını söyledi.
Gelir testinde, kişilerin banka hesapları, fatura ödemeleri gibi kriterler olacağını belirten Zararsız, yürütülen pilot projeyle halen 14 ayrı kritere göre sorgulama yapabildiklerini anlattı.
Zararsız, GSS kapsamında en düşük prim miktarının 30 TL olacağını da bildirdi.
2011 yılından itibaren yeni bir geri ödeme sistemi de oluşturacaklarını belirten Zararsız, geri ödemelerde hastaların sağlık kriterlerinin de gözönüne alınacağını söyledi.
Bunun için denetim mekanizmaları getireceklerini anlatan Zararsız, sisteme bilgi veren yetişmiş elemanların sayısı artıkça uygulamanın genişleyeceğini kaydetti.
-TRAFİK KAZALARINDA KUSURLU TARAFIN SAĞLIK GİDERLERİ-
Zararsız, trafik kazalarında kusurlu tarafın sağlık giderlerinin de artık devlet tarafından ödeneceğini bildirdi.
GSS kapsamında olmasa da bu kişilerin tedavilerinin karşılanacağını belirten Zararsız, düzenlemenin yürürlüğe girmesinden önceki tedavilerin de uygulama kapsamına alınacağını söyledi.
Zararsız, İlaç Takip Sistemi ile ilgili olarak da SGK'nın 1 Ocaktan itibaren artık karekodsuz ilaç alımı yapmayacağını sözlerine ekledi.