Medimagazin logo

Şaşırtıcı diyet değişikliği kas gücünü artırıyor ve yaşlanmayı yavaşlatıyor

Yeni bir çalışma, günlük kalori miktarında küçük bir azalmanın sağlık için faydalı olduğunu gösteriyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Şaşırtıcı diyet değişikliği kas gücünü artırıyor ve yaşlanmayı yavaşlatıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - NIH (Ulusal Sağlık Enstitüleri)'deki araştırmacılar ve meslektaşlarına göre, genel kalori alımını azaltmak kaslarınızı gençleştirebilir ve sağlık için önemli biyolojik yolları aktive edebilir.

Kalori kısıtlaması olarak bilinen, vücudu temel vitamin ve minerallerden mahrum bırakmadan kalorileri azaltmanın, hayvan modellerinde yaşa bağlı hastalıkların ilerlemesini geciktirdiği uzun zamandır bilinmektedir. Aging Cell'de yayınlanan bu yeni çalışma, aynı biyolojik mekanizmaların insanlar için de geçerli olabileceğini öne sürüyor.

CALERIE çalışmasından çıkan bilgiler

Araştırmacılar, Ulusal Yaşlanma Enstitüsü (NIA) tarafından desteklenen ve orta düzeyde kalori kısıtlamasının hayvan çalışmalarında görülen aynı sağlık yararlarını sağlayıp sağlamadığını inceleyen bir çalışma olan Enerji Alımının Azaltılmasının Uzun Vadeli Etkilerinin Kapsamlı Değerlendirmesi (CALERIE) katılımcılarından elde edilen verileri analiz etti.

İki yıllık bir süre boyunca katılımcıların günlük kalori alımlarını %25 oranında azaltmaları hedeflendi, ancak grubun ulaşabildiği en yüksek oran %12'lik bir azalma oldu. Yine de, kalorilerdeki bu hafif azalma, sağlıklı yaşlanmada önemli olan biyolojik yolların çoğunu aktive etmek için yeterliydi.

NIH Bilimsel Direktörü Luigi Ferrucci, M.D., Ph.D. "Kalori alımında bu tür küçük bir azalma yapılabilir ve sağlığınızda büyük bir fark yaratabilir."

Kalori kısıtlamasının moleküler faydaları

Araştırma ekibi daha sonra, insanlarda kalori kısıtlamasına ilişkin sınırlı, önceki araştırmalarda görülen faydaların moleküler temellerini anlamaya çalıştı. Bir çalışma, kalori kısıtlaması uygulanan bireylerin ilk yıl boyunca kas kütlesi ve ortalama 20 kilo kilo kaybettiğini ve ikinci yıl boyunca kilolarını koruduklarını gösterdi. Bununla birlikte, kas kütlesini kaybetmelerine rağmen, kalori kısıtlaması katılımcıları kas gücünü kaybetmedi; bu da kalori kısıtlamasının, kasa özgü kuvvet olarak adlandırılan her bir kas kütlesi birimi tarafından üretilen kuvvet miktarını artırdığını gösteriyor.

Mevcut çalışma için bilim insanları, CALERIE katılımcılarından, bireyler çalışmaya katıldığında ve bir ve iki yıllık takiplerde toplanan uyluk kası biyopsilerini kullandılar.

Kalori kısıtlaması sırasında hangi insan genlerinin etkilendiğini bulmak için bilim insanları, proteinlerin kodunu içeren bir molekül olan mesajcı RNA'yı (mRNA) kas örneklerinden izole etti. Ekip her bir mRNA'nın protein dizilimini belirledi ve bu bilgiyi hangi genlerin belirli mRNA'lardan kaynaklandığını belirlemek için kullandı. Daha ileri analizler, bilim insanlarının kalori kısıtlaması sırasında hangi genlerin yukarı regüle olduğunu, yani hücrelerin daha fazla mRNA ürettiğini; hangilerinin aşağı regüle olduğunu, yani hücrelerin daha az mRNA ürettiğini belirlemelerine yardımcı oldu. Araştırmacılar, kalori kısıtlamasının farelerde ve insan olmayan primatlarda olduğu gibi insanlarda da aynı gen yollarını etkilediğini doğruladı. Örneğin, daha düşük kalori alımı enerji üretimi ve metabolizmadan sorumlu genleri yukarı doğru düzenlerken, enflamatuar genleri aşağı doğru düzenleyerek enflamasyonun azalmasına yol açtı.

aging cell
diyet
kalori
calerie
Yorum (1)
nevzat kulukçu
çalışmada eksik ve tutarsızlıklar mevcut.
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir