Medimagazin logo

Sağlıkta, hastanın evinde hizmet dönemi

Adana Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Mehmet Yağcı, hastaneye gelemeyen yatalak veya sağlık kuruluşlarına gidemeyecek kadar hasta olanlar için gerekli sağlık hizmetini hastanın ayağına kadar götürmeye başladıklarını açıkladı. Yağcı bu amaçla 'Evde Bakım ve Tedavi Hizmeti Birimi' kurduklarını söyledi.
Sağlıkta, hastanın evinde hizmet dönemi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde uygulamaya konulan "Evde Bakım ve Tedavi Hizmeti Birim" Adana Devlet Hastanesi'nde de kuruldu. Başhekim Dr. Mehmet Yağcı, hastane bünyesinde "Evde Bakım Hizmeti Birimi" kurulduğunu, bir doktor, bir hemşire, bir sağlık memuru ve şoför ile hizmet vermeye başladıklarını ifade etti. Evde Bakım Hizmetleri Birimi'nde görev alan doktor ve sağlık çalışanlarının özel eğitimden geçirildiğine dikkat çeken Başhekim Yağcı, "Hastaneye gelemeyen, yatalak hasta veya sağlık kuruluşlarına gidemeyecek derecede hasta olanlar için gerekli sağlık hizmetini hastanın ayağına kadar götürüyoruz." dedi.

Yüreğir ilçesinde İsmailiye köyündeki bir hastaya ilk hizmeti veren birim için özel bir telefon tahsis edildiğini ifade eden Yağcı, "Birimimize 324 86 06 numaralı telefonu tahsis ettik. Bu telefonun başında ayrı bir personelimiz görev yapıyor. Hasta, hastaneye gelemiyorsa, bu birimimiz hastane hizmetini hastanın evine kadar gidip ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Hizmete açtığımız Evde Bakım Birimi hastanemize gelme imkânı olmayan veya yatalak hastalarımıza hizmet sunuyor. Ekibimiz hastalarımızın evlerine giderek onların tedavi edip ve sağlık ihtiyaçlarını karşılayarak, hastane hizmetini evlerine götürüyorlar." şeklinde konuştu.

EVDE BAKIM VE TEDAVİ HİZMETİ

Sağlık Bakanlığı'nın uygulamaya koyduğu "Evde Bakım" uygulaması çerçevesinde 81 il sağlık müdürlükleri bünyesinde "Evde Bakım Hizmeti Birimi" kuruldu. Ayrıca, tüm hastanelerde bir doktor, bir hemşire, bir sağlık memuru ve şoförden oluşan ekipler oluşturuldu. Birim, gerek teşhis ve tedavi sonrası bakım sürecinde, gerek kronik bir hastalığın takibinde, gerekse herhangi bir hastalıktan dolayı yatalak olan ihtiyaç sahiplerine, kendi ortamlarında sağlık ve bakım hizmetleri veriliyor. Evde Bakımda, hasta doktorunun teşhis ve tedavisi sonrasında, ilgili tıp profesyonelleri ile koordinasyon içinde, profesyonel bir kadro ile evde veya hastanın kaldığı ortamda veriliyor.

KİMLER YARARLANIYOR?

Evde Sağlık Bakımı Hizmeti, ameliyat sonrası bakım ihtiyacı olanlardan uzun süreli bakıma ihtiyacı olan hasta ve yaşlılara, kısa süreli hemşirelik hizmetlerine gereksinim duyanlardan, evinde veya ikamet ettiği mekânda sağlık hizmeti almak isteyenlere kadar çok geniş bir yelpazede ihtiyaç sahiplerine hitap ediyor. Bu hizmet belediye sınırları içinde veriliyor.

Evde Sağlık Bakımı Hizmeti alanlar arasında en büyük çoğunluğu oluşturan gruplar şöyle sıralanıyor: Ameliyat sonrası bakım ihtiyacı olanlar, yatalak olan ortopedi ve travmatoloji hastaları, yatalak olan kalp, damar ve hipertansiyon hastaları, hemiplejik (felçli) nöroloji hastaları, onkoloji (kanser) hastaları, kronik diabet, akciğer ve solunum hastaları, alzheimer, parkinson v.s. bakıma ihtiyacı olan diğer hastalar, bakım ihtiyacı olan yaşlılar ve yatalak özürlüler, yara bakımı, parasentez, infüzyon, pansuman, enjeksiyon v.s. diğer kısa süreli hemşirelik hizmetlerine ihtiyaç duyanlar, laboratuar tetkik ve test hizmetlerine ihtiyacı olanlar kronik hastalar.

evde bakım
evde sağlık bakımı hizmeti
adana devlet hastanesi
sağlık bakanlığı
Yorum (6)
ercan durmaz
hastane şartlarında bile yapılmaktan kaçınılan,ultrasound ile işaretleme yapılmadan uygulanmayan genel cerrahi uzmanının yapabildiği parasentez gibi önemli bir girişimi ev şartlarında pratisyen hekimin yapması nasıl olacak çok merak ediyorum.yada bu başhekim bey cildiye uzmanı falan mı?ki bu konuda yeterli bilgiye sahip değil
0
Cevapla
harun tezgel
çok sakıncalı bir durum,evde damardan ilaç uygulaması gerçekten çok sakıncalı bence,allerji gelişebilir.sonra bu infüzyon uygulamasını kim sonlandıracak,hekim ve hemşire serumu takıp gidecek mi,yoksa başında bitene kadar bekleyecek mi? 2 saat sürecek kemoterapi uygulaması sonrası hasta kusabilir genel durumu bozulabilir bunlar nasıl kontrol edilecek. hekim ve hemşire bir hastanın başında 3-4 saat bekleyecekse bir hastaya bu kadar zaman ayırmak zaman açısından israf değil mi?
0
Cevapla
dr. xyz
Bu başhekim cildiyeci ya da FTRci ya da aciline hasta gelmeyen tabela üniversiteleriden mezun.:))) Gerçekten de bu hekim parasentez yapıldıktan sonra kayan hasta görmemiş. Pansuman odası diye bir kavramın nereden çıktığını bilmiyorlar. Bu doktorların hepsine İstanbul Bakırköy, Kartal, Numune gibi acillerde en az 6'şar ay acil ve yoğun bakım rotasyonları yaptırılmalı ki dünyanın sadece kozmetikten, ağrı kesici yazmaktan, tansiyon ilacı vermekten ibaret olmadığını kendi gözleri le görsünler.
0
Cevapla
hassan
Daha anlamadınız mı? Oy için bunlar oy. Bak yıllarca kızdığınız doktoru K.PEK ettim kapınıza geliyor havası bunlar. Yoksa bakanda biliyor bu hizmetin hiç birşeye yaramayacağını. Hastayı gidip evden doktor eşliğinde alıp hastaneye getirip gerekli işlemleri yapıp sonra evine götürmek amaç. Evde bakım dedikleri şeyin çoğunu küçük devlet hastanelerinin bile acillerinde malzeme eksikliğinden yapamıyoruz yada çok kötü steril olmayan şartlarda yapmak zorunda kalıyoruz. 75 yataklı devlet hastanesindeyim acilde abse boşaltacak 3 tane steril pens yok.elden gelen bu deyip veteriner gibi çlışıyoruz.
0
Cevapla
fatih tas
FTR ye laf yok..
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir