Medimagazin logo

Sağlıkta 3 milyar TL'lik vurguna e-reçete'li çözüm

Sahte reçete, gereksiz tetkik ve muayene gibi suistimallerin önüne geçebilmek için 2012'den itibaren elektronik reçete (e-reçete) uygulaması başlıyor. Bilgisayar ortamına yazılan ilaçları hasta verilecek numara ile herhangi bir eczaneden alabilecek. Yeni sistemle SGK, denetimlerin de hızlanacağını belirtiyor.
Kaynak: ZAMAN
Sağlıkta 3 milyar TL'lik vurguna e-reçete'li çözüm
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

10 yıl önce 4,5 milyar TL olan sağlık harcaması, tam 10 kat artarak bu yıl 45 milyara ulaştı. Söz konusu harcamalar içinde sık sık gündeme gelen suistimaller de önemli bir yer tutuyor. Sahte reçete, gereksiz tetkik ve muayene gibi işlemlerin devlete faturasının yıllık 3 milyar civarında olduğu belirtiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bu durumun önüne geçebilmek için e-reçete olarak ifade edilen elektronik reçete uygulamasına geçiyor. 2012'de özel hastaneler ve üniversite hastanelerinde elektronik reçete uygulaması başlayacak.

Pilot uygulama ise önümüzdeki günlerde devreye girecek. Böylece reçete üzerinden yapılan usulsüzlüklerin de önüne geçilmiş olacak. Reçetelerin arşivlenmesinin oluşturduğu iş yükü son bulacak. Doktor, elektronik ortamda reçeteyi yazacak ve hastaya bir numara verilecek. Hastalar, bu numara ile herhangi bir eczaneden ilaçlarını alabilecek. Eczacı da hastanın numarasını girdiğinde hangi hastaneden geldiğini, hangi doktorun baktığını ve yazılan ilaçları görecek. Denetim kolaylığı sağlayan sistem ile SGK da eczaneleri ve doktorları yakından izleme imkânı bulacak. Kurum, yapılan incelemeler sonucu bir doktorun günde 250 reçete yazdığını ve neredeyse bütün ilaçların aynı eczaneden aldığını tespit etmişti. Bir başka örnekte ise aralarında doktor, eczacı ve ilaç mümessillerinin bulunduğu bir şebeke ortaya çıkarılmıştı. Tüm bu suistimallerin önünü geçecek sistemin sağladığı bir başka kolaylık ise reçetelerin arşivlenmesi. Artık kontrol ve denetim için milyonlarca evrak arasından o reçetenin aranıp bulunması gibi durumlar söz konusu olmayacak. Reçete arşivleme sorunu ortadan kalkacak. Kâğıt masrafının önüne geçilecek. İstenen reçete anında denetim ve inceleme yapacak olan ilgili uzmanın önünde görülebilecek. Bu arada SGK, 2012'de risk odaklı denetim sistemine geçecek. Bu sistem sayesinde eczane-doktor-hastane arasındaki üçgende suistimaller varsa bunlar ortaya konulacak.

Eczaneler, hastaneler, doktorlarla ilgili 16 ayrı kategorinin bulunduğu bir sistem devreye sokulacak. Örneğin kendi kategorisindeki hastaneye göre faturası kabarık çıkan hastane sorguya alınacak. Harcamalarındaki artışın nedeni sorulacak. Örneğin 'şu ameliyatı izah et' denecek. O ameliyatın orada yapılıp yapılmadığı, onu yapabilecek doktorun olup olmadığı gibi ayrıntılara bakılacak. Bu gruplamalarda hastane ve eczanenin bulunduğu bölgenin nüfusu ve hasta sayısı dikkate alınacak. Hastanelerde yapılan ameliyatlardan her biri incelenecek. Doktorlar da aynı şekilde kendi grubundaki doktorlarla kıyaslanacak. Daha fazla ilaç yazan, ameliyat yapan, hep aynı firmanın ilacını yazan ya da yazdığı reçete sürekli aynı eczane tarafından ödenen doktorlardan bu durumu izah etmeleri istenecek. Eczaneler için de o eczanenin bulunduğu gruptaki eczanelere göre yaptığı reçete sorgulanacak. Pahalı ilaçlar hep o eczaneden alınıyorsa inceleme yapılacak. Belli doktordan gelen belli reçetelerde ciddi artışlar olmuşsa takibe alınacak. Reçete sayısındaki artışı izah edemiyorsa ilgili hastanın kimlik numarasından kendisine ulaşılacak. Böyle bir hastalığı olup olmadığı bizzat kendisine sorulacak.

2011'de 306 milyon reçete yazıldı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), verilerine göre geçen yıl toplam 306 milyon 461 bin reçete yazıldı. Bu rakam, bu yılın ilk beş ayında ise 148 milyon olarak gerçekleşti. Geçen yıl 306 milyon reçete için 14,8 milyarlık ödeme yapıldı. Bu yılın ilk 5 ayında yapılan reçete ödemesi de 6,5 milyar oldu. Geçen yıl reçete başına maliyet 48 TL olarak gerçekleşirken, bu yıl 44 TL'ye indi.

sağlıkta
3
milyar
tl'lik
vurguna
e-reçete'li
çözüm
Yorum (10)
postenflamatuar
yolsuzlukları, istismarları kısacası kamunun parasını cebine attırmanın önün kesmek çok zor olmayan bir şeydir. İlaç başta olmak üzere sağlık sektöründeki yolsuzlukları önlemeye yönelik yukarıda verilen haber gayet iyidir. Ancak görünen köy kılavuz istemez. Sağlık sektöründeki fahiş kamu maliyet artışının esas sebebi sağlıkta yapılan düzenlemelerdir. Piyasanın ticarileşmesi lafı bu durum için tanımlayıcıdır. Özel hastane mantığı kamu hastanelerine de performans adı altında kısmen uygulanmaktadır. Açıkça ve üzülerek gözlemliyoruz ki özel hastanelerdeki vurgunların, üç kağıtların üzerine gidilmiyor. Ne ağır para cezaları ve ne de uzun süreli veya bazı durumlarda süresiz kapatma ve ruhsat iptali cezaları uygulanmıyor. Bunu uygulamazken kümesteki kazlar konumunda olan kamudaki doktorlara yönelik önleyici tedbirler yaraya derman olmayacaktır. Al gülüm ver gülüm muhhabetiyle senin ve benim param ahlaksız ve merhametsiz bir güruha peşkeş çekilemektedir, çekilmeye devam edilecektir. Sağlık olsun diyoruz biz de. Adalet ve Emniyet de olsun demek istiyorum ama diyemiyorum. Mevcut uygulamayı destekliyorum ancak üvey meslek grubu olduğumuz yine bu uygulama ile göürldüğü gün gibi ortadadır. Her il ve ilçede gruplandırılacak emniyet müdürlüklerinin ve birimlerinin yetkili ve sorumlu oldukları bölgede kategorilendirilecek her tüm suçlar içn aylık sayılar, ani artışlar, dikkat çeken değişimler ve kendi kategorisindeki diğer birimler ile karşılaştırıldığında dikkat çeken faklılıklar olduğunda ilgili birm sorumluları ve polis memurları, istihbaratçılardan gel bakayım bu durumu açıkla denilmesi gerekiyor. Açıklanmıyorsa derhal idari ve cezai soruşturma açılmalı görevden men ve ağır hapis cezasına kadar giden uygulamalar olmalı. Tabiki bir temenni olarak kalacaktır. Bu çok iyi bir uygulama deyip "eşdeğer" uygulamaların başka mesleklerde niye uygulamaya sokulmadığını sormayan, ısrarla gözden kaçırmaya çalışanların da Allah belasını versin diyorum. Açığa çıkıyor ki en temiz ve en çalışkan meslek grubu (yapabileceklerine bakıldığında) Hekimlerindir. Bize ters ters bakanların gözü çıksın ne diyeyim.
0
Cevapla
malesef yandaş
İLAÇ İSRAFINI AZALTMA YOLLARINDAN BİRİ: DİYELİM Kİ 2011 DE 16 MİLYARLIK İLAÇ YAZILMIŞ. 2012 DE ENFLASYON, NÜFUS YAŞLANMASI VE NÜFUS ARTIŞI GİBİ GEREKÇELER NEDENİYLE 17 MİLYARLIK İLAÇ YAZILMASI ÖNGÖRÜLÜYOR. AİLE HEKİMLERİNE YETKİLİLER TARAFINDAN GEÇEN AY "GEREKSİZ İLAÇ YAZARSAN SENİ CEZALANDIRACAĞIM" TARZINDA ŞAYLER SÖYLENMİŞTİ. KORKU İLE BİR YERE KADAR SONUÇ ALINIR..... BUNUN YERİNE "DAHA AZ İLAÇ YAZARSAN SENİ ÖDÜLLENDİRİRİM DERSEN" DAHA ETKİLİ VE KALICI OLUR. NASILMI? BU YIL ÖNGÖRÜLENDEN DAHA AZ İLAÇ YAZILIRSA ARADAKİ FARKIN YARISI HEKİMLERE DAĞITILACAK DENİR. ÖRNEĞİN 2012 DE YAZILAN İLAÇLAR 15 MİLYARDA KALIRSA ARADAKİ 2 MİLYAR FARKIN YARISI TÜM HEKİMLERE DAĞITILIR. BU SİSTEMLE ASLINDA NORMALDE İLAÇ YAZILIRKEN OLMASI GEREKENLER OLUR. HEKİMLER DAHA UCUZ TEDAVİLERİ TERCİH EDER, POLİFARMASİ YAPMAZ VE HASTA İSTİYOR DİYE HER İLACI YAZMAZ.
0
Cevapla
Adnan Öbek
Sağlık Teşkilatında soygun olmaz.Soygun, silah ve uçak alımlarında , büyük müteahhitlik ihalelerinde aranmalıdır... Vatandaş hastaysa, bedelini de devlet ödeyeceğim diyorsa, haliyle , bütçe giderleri artacaktır. Hem herkese "genel sigorta" havası atacaksın, hem de masrafların sorumlusu kim diye etrafına bakacaksın ?! Kargaları güldürmeyin... Sahtekarlar , herkesi hırsız zanneder... O zaman; devlet olarak para ödemiyorum, kendiniz cebinizden ödeyiniz dersiniz... Vatandaşın hakettiği maaşını tam ödeyin hiç bir harcamasına karışmayın.
0
Cevapla
GF
SGK UYUYOR!!! ORTEZ VE PROTEZLERDE EN AZ %40-50 KAZIK YEMEYE DEVAM EDİYOR. BİLE BİLE...ÜRETİCİNİN BAYİYE İSKONTOSU %50-70 ARALIĞINDA. GİT ÜRETİCİDEN DİREK AL. İTALLERİN ZATEN GÜMRÜK FATURALARI ŞİŞİRİLMİŞ FATURA. BİLE BİLE GÖZ YUMUYOR BİRİLERİ BU DURUMA. İLAÇTA GRİP, NEZLE, VE BENZERİ BİRÇOK İLACI ÇIK REÇETEDEN BAK NERELERE İNİYOR FİYATLARI.
0
Cevapla
zülfü
sağlık giderlerindeki en büyük kalem kesinlikle özel hastanelerdir.tasarruf edilmek isteniyorsa önce buradan başlanmalı. birinci basamakta ki kaçağı engellemenin yolu yılbaşından sonra alınması düşünülen 3 tl fark vede 3. kalemden sonraki alınacak 1 tl dir.bu neyi getirir 3.kalemden sonra doktordan alacağı kalmış gibi bakan vatandaşın önünü kesmiş olacak. hastalara ilaç yazmak istemediğimizi anlatıncaya kadar dilimizde tüy bitiyor kardeşim.tabi ilaç muayene beleş olunca isteklerin sonu gelmiyor.HEM ÜLKE EKONOMİSİNE KÜLFET HEMDE HASTAYA ZARAR.hastaya kalsa bir reçeteye 4 adet ağrı kesici yazılacak.sağlıkta popilist yaklaşımlardan vaz geçilmeli.altında mercedes olan yeşil kart sahibi insanlar gördüm kendi gözümle yazktır yazık.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir