Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi, Sağlık Bakanlığı İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ve Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin işbirliğiyle 18-22 Temmuz 2011 tarihleri arasında 'Sağlık Bilimlerinde Araştırma Yöntemleri' konulu kurs gerçekleştirildi. Yerel ve uluslararası araştırma işbirliklerinin kurulmasına yönelik altyapı geliştirmeyi amaçlayan kursta 35 kursiyere eğitim verildi. Kursiyerlerden Dr. Cenk Ercan ise bu eğitimin ardından Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin yürüttüğü ruh ve sinir hastalıklarında araştırma metotları üzerinde çalışma şansı elde etti.
Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi, Sağlık Bakanlığı İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ve Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin işbirliğiyle birincisi 2010 yılında düzenlenen, 'Sağlık Bilimlerinde Araştırma Yöntemleri' konulu kursun ikincisi, 1822 Temmuz 2011 tarihleri arasında Koç Üniversitesi Rumelifeneri Kampüsü'nde gerçekleştirildi. Ulusal ve uluslararası araştırma ağlarını geliştirmek ve uzun vadede sağlık bilimlerinde gelişmiş araştırma merkezlerinin yapılanmasına yardımcı olmak amacıyla organize edilen yaz okulunda Koç Üniversitesi, Harvard Üniversitesi ve İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nün eğitmenleri tarafından 35 kursiyere eğitim verildi.
Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevket Ruacan yürüttükleri kursla ilgili şunları dile getirdi: "Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi ile kurduğumuz işbirliği, uluslararası bir köprü olma ve tıp uzmanlarına değer katma açısından büyük bir önem taşıyor. Bu yıl ikincisi düzenlenen bu kurs sadece sunduğu eğitimle değil, yarattığı uluslararası işbirliği ile de katılımcılara benzersiz fırsatlar sunuyor. Bunun en güzel örneklerinden biri, 2010 yılında kursumuza katılan, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev alan Dr. Cenk Ercan'ın Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde ruh ve sinir hastalıklarında araştırma metotları üzerinde çalışma şansı elde etmesi oldu. Kursumuz sayesinde elde ettiği uluslararası işbirliği ile deneyimini artıracak olan Dr. Cenk Ercan, 2011 yılı sonuna dek Harvard Üniversitesi'nde çalışıyor olacak."
Kurs programında temel istatistiksel ve epidemiyolojik kavramlar, veri toplama ve yönetimi, uygun istatistiksel yöntem seçimi, bilimsel yayın yöntemleri, araştırmada uluslararası işbirliği oluşturulması, halk sağlığı alanlarında araştırma metodolojisi gibi konular inceleniyor. Eğitimler, Kuzey Florida Üniversitesi'nden Devrim Bilgili, Koç Üniversitesi Matematik Bölümü'nden Elvan Ceyhan ve Mine Çağlar, Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Önder Ergönül ve Şevket Ruacan, Dünya Sağlık Örgütü'nden Hande Harmancı, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Hastanesi'nden Ayşe Kavak, Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Çocuk Hastanesi'nden Lauren McGrath ve Kerim Münir, Koç Üniversitesi İngilizce Dil Merkezi'nden Frederick Reece, Erasmus Üniversitesi'nden Henning Tiemeier, Columbia Üniversitesi'nden Handan Titiz, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nden Verda Tunalıgil ve Koç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nden İskender Yılgör tarafından verildi.
'Sağlık Bilimlerinde Araştırma Yöntemleri' kursu hakkında
Kursta veri toplama, araştırma tasarımı, istatistik uygulamaları, araştırma ve yayın etiği gibi konulara ağırlık veriliyor. Eğitmenler Harvard Üniversitesi, Koç Üniversitesi, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, Dünya Sağlık Örgütü, Erasmus Üniversitesi, Columbia Üniversitesi, North Florida Üniversitesi gibi değişik kurumlardan geliyor.
Program geçen yıl olduğu gibi öncelikle İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü uzmanları ve çalışanlarının yanı sıra diğer kurumlardan da seçilen 35 katılımcı ile sınırlı. Teorik ve uygulamalı oturumlardan oluşan kurs sonunda katılımcıların sağlık alanında araştırma tasarlama, istatistiksel ve epidemiyolojik kavramları uygulama, kontrollü veri toplama, istatistiksel değerlendirme, bilimsel yayın hazırlama, bilimsel yayınları değerlendirme, uluslararası işbirlikleri kurma, halk sağlığı konularında araştırma altyapısı oluşturma gibi konularda kendilerini geliştirmeleri amaçlanıyor.