İZMİR-Prof. Dr. Füzün, rektörlükte düzenlediği basın toplantısında, 650 civarındaki asistan hekimin cuma günü başlattığı eyleme daha sonra hastanedeki diğer sağlık personelinin de katıldığını kaydetti.
Üniversite hastanelerinin temel sorununun ''hak edilen ücreti alamamak'' olduğunu belirten Prof. Dr. Füzün, şunları söyledi:
''Üniversite hastanelerinde bir hastanın tedavisi, ameliyatları daha pahalıya mal olmaktadır ama SGK'nın ödediği ücretlerde diğer hastanelerden fark olmamaktadır. Bu da üniversite hastanelerinin borçlarını artırmıştır. Bizim de giderimiz gelirimizden fazla olmuştur. Döner sermaye gelirimiz azaldığı için çalışanlarımıza ödediğimiz miktarda düşüş olmuştur. Döner sermayeden yaklaşık 1500-1600 lira ek gelir alan asistan hekimin geliri 800-900 liraya düşmüştür.''
Prof. Dr. Füzün, dün akşam Sağlık Bakanı Recep Akdağ'la konuya ilişkin bir görüşme yaptıklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Sorunları, maddi sıkıntıları gündeme getirdim. Sağlık Bakanı da asistan hekimlerin çok çalıştığını, olabildiğince yüksek ücreti hak ettiklerini, yapılacak düzenlemelerle bu sıkıntının aşılacağını söyledi. Düzenlemenin ardından maddi desteğin sağlanabileceğini belirtti. Sonuçta bizim için temel sorun, asistan doktorların döner sermayeden elde ettikleri ek ücretin düşmesiydi. Sayın Sağlık Bakanı'nın, düzenlemenin yapılabileceği müjdesiyle mesele çözümlenmiş oldu. Arkadaşlarımız bugün görevlerinin başına döndü.''
-PROFESÖRLERİN HASTA KABUL ETMEMESİ-
Bir gazetecinin, performans sistemi nedeniyle üniversite hastanesindeki profesörlerin hasta kabul etmediğini belirtmesi üzerine Prof. Dr. Füzün, bazı düzenlemeler yapıldıktan sonra performans sistemiyle gelirlerin artabileceğini söyledi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın performans sisteminin gereği gibi uygulanması halinde hastanelerin gelirinin artacağını söylediğini vurgulayan Prof. Dr. Füzün, profesörlerin büyük kısmının ücreti az gördükleri için hasta kabul etmediğini, ''hastaya bakmama''nın bırakılması gerektiğini söyledi.
DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesinde asistan hekimler, ''asistanların çalışma saatlerinin resmi olarak açıklanması, nöbet sonrası izin hakkı, esnek mesai saatlerine son verilmesi, asistan ücretlendirilmesinde bir ay önce ödenmiş ücretlerden yapılan kesintinin iade edilmesi ve bundan sonraki tüm ödemelerde bu bazal değerin altına düşülmemesi'' talebiyle 1 Nisan Cuma günü ''iş bırakma'' eylemi başlatmıştı.
Asistan hekimler, sorunların çözüleceğinin bildirilmesiyle bu sabah eylemi sona erdirmişti.