Medimagazin logo

Raporu olmayana tansiyon ilacı yok

Tansiyon ve kolesterol ilaçlarının ödenmesiyle ilgili yeni düzenleme getirildi.
Raporu olmayana tansiyon ilacı yok
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İlaç raporlarıyla ilgili yeni düzenleme

  Tansiyon ve kolesterol ilaçlarının ödenmesiyle ilgili yeni düzenleme getirildi.


     1 Mart'ta yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile getirilen ve 10 Mart'ta yürürlüğe girecek düzenlemeler, tansiyon hastalarının büyük bölümünün kullandığı ''Anjiotensin Reseptör Blokörü'' (ARB) grubunda yer alanlar ile kolesterol ilaçları için de artık rapor istenecek.


     Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, 10 Mart'ta yürürlüğe girecek SUT değişikliklerinin, ilaçların devlet tarafından ödenmesi için yeni düzenlemeler içerdiğini, şeker hastalarından sonra diğer hastaları da zora sokacak uygulamalar getirildiğini savundu.


     Yeni düzenlemeyle daha önce rapor istenmeyen tansiyon ve kolesterol ilaçları için de bundan sonra rapor aranacağını ifade eden Saydan'ın verdiği bilgiye göre, tansiyon hastalarının çoğunlukla kullandığı Karvea, Co-Irda, Atacand, Ayra Plus, Loxibin, Hyzaar, Micardis, Diovan, Co-Diovan, Exforge, Hyperium, Olmetec, Teveten gibi ilaçların yer aldığı ARB grubu tansiyon ilaçları, 10 Marttan itibaren raporsuz ödenmeyecek.


     Daha önce rapor aranmadan, yapılan tetkikler doğrultusunda ödenen kolesterol ilaçları da tahlil belgesi olsa bile artık raporsuz ödenmeyecek.


     Saydan, ''Kolesterol ve tansiyon hastası vatandaşlarımız eğer raporları yoksa ilaç alamayacaklar. Bu da hem biz eczacılar hem de hastalarımız açısından yeni bir kaosa yol açacak'' görüşünü savundu.


     Bu raporların uzman hekimlerce yazılabileceğini hatırlatan Saydan, şu görüşleri dile getirdi:
     ''Büyükşehirlerde belki uzman sıkıntısı yok ama Anadolu'nun her yerde hastaneye ulaşmak kolay değil. Bu bölgelerde rapor çıkarabilecek uzman sayısı yetersiz. Başkent Ankara'da bile çoğu aile hekimliği merkezlerinde rapor çıkarma yetkisi olan aile hekimi uzmanı sayısı çok az. Kolesterol, tansiyon, şeker ilacı kullanan hastalar ilaçlarını alamama durumuyla karşı karşıya kalabilir. Hastalar böyle bir durumda önce tepkilerini biz eczacılara gösteriyor, daha sonra da rapor için hastanelere koşuyor. Bu arada rapor çıkartamadığı için ilaçlarını alamayan vatandaşlarımız sağlıklarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor.''
    
     -KOAH, PROSTAT VE MİDE İLAÇLARI-
    
     Saydan'ın verdiği bilgiye göre, SUT'un 10 Mart'ta yürürlüğe girecek hükmüyle KOAH hastalığının tanısı için fonksiyon testi kriteri getirildi.


     Buna göre KOAH tanısı konulabilmesi için solunum fonksiyon testi sonucuna göre ''FEV1'' denilen, hava yolu tıkanıklığını gösteren değerin yüzde 80 ve altında olması gerekecek.


     Bu değer, hasta adına düzenlenecek raporda ve her rapor yenilenmesinde güncel olarak belirtilecek.


     Saydan, ''Şu anda KOAH hastalarının ellerindeki raporların geçerli olup olmadığı belli değil. Bu değer hastaların eski raporlarında belirtilmediği için 10 Mart'ta KOAH hastaları da raporlarını yenilemek zorunda kalabilirler'' diye konuştu.


     TEİS Genel Başkanı Saydan, SUT'taki yeni düzenlemeyle bazı prostat ilaçları için rapor süresinin 6 aya indirildiğini bildirdi.


     ''Ellerindeki raporlar 6 ayı geçen hastalarımızın yeni rapor için hastaneye müracaat etmeleri gerekiyor'' uyarısında bulunan Saydan, mide ilaçlarıyla ilgili de yeni düzenlemeler yapıldığını söyledi.


     Saydan, ülsere neden olan ''helicobakter pylori''nin tedavisinde kullanılan ilaçların kullanım sürelerine kısıtlama getirildiğini, bu düzenlemeyle 14 tabletlik ilaçtan yılda 1, 7 tabletlik olandan ise 2 kutu ve sadece genel cerrah veya iç hastalıkları uzmanlarınca yazılabileceğini belirtti.


     SUT'taki yeni düzenlemeleri eleştiren Saydan, ''Vatandaşlarımız Resmi Gazete takip etmediği için yeni düzenlemelerle ilgili bilgi vermek yine biz eczacılara düştü. Vatandaşlarımızı bilgilendirmenin ve ilaçlarına ulaşamamalarının sorumlusunun biz eczacılar olmadığını bir kez daha hatırlatıyoruz'' şeklinde konuştu.

raporu
olmayana
tansiyon
ilacı
yok
Yorum (4)
Uzm
Yalnızca başlangıçta bir süre kullanıp, bir süre sonra diyetine dikkat ederlerse ilacı kesilenler ne olacak?
1
Cevapla
elif çağan
çok iyi olmuş. tansiyon ilacını ve tabiki bir çok ilacı anasına babasına emmisine yazdırmak isteyenler dolu. yazmazsan kötü doktor olup aile hekimliğinde kayıd aldıranlarmı dersin şikayet edenler mi dersin,işimiz doktorluktan başka herşeye benzer oldu.özellikle aile hekimliğinde..hastalar kayıt almasın diye taklanın bini bin...
4
Cevapla
hbö
sn dr. elif çağan size afra tafra satan bu güruhun kayıt aldırmalarından korkmayın. bir süre sonra uslu uslu geleceklerdir, emin olunuz.
0
Cevapla
tarık
Raporunda ciddiyeti kalmadı. Önceden raporlu ilaç alan hasta hastalığının ciddi olduğunu düşünür doktorda kolay kolay rapor çıkartmazdı Rapor reçete gibi bir şey oldu artık
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir