Medimagazin logo

Radyologlar dertli: İş yükü artıyor, mesleğin maddi ve manevi değeri azalıyor

Son yıllarda Tıpta Uzmanlık Sınavı'nda daha çok radyoloji kadrosu açılırken, Türk Radyoloji Derneği tarafından düzenlenen kongrede, radyologlar içini döktü: İş yükü her geçen gün artıyor, mesleğin maddi ve manevi kazancı her geçen gün azalıyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Radyologlar dertli: İş yükü artıyor, mesleğin maddi ve manevi değeri azalıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANTALYA - Türk Radyoloji Derneği (TRD) tarafından düzenlenen 44. Ulusal Radyoloji Kongresi – TÜRKRAD 2023, 21-25 Kasım 2023 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirildi. 

Bu yılki Kongrenin teması “Tanıda Tuzaklar ve İpuçları” olarak seçildi. Son yıllarda geliştirilen teknolojik yenilikler ve uygulamalar dikkate alınarak yan konu olarak ise "Radyolojide Yenilikler (İnovasyon)" konusu belirlendi.

44. Ulusal Radyoloji Kongresi Bilimsel Kurul Başkanı Prof. Dr. Ayşenur Oktay kongrede yapay zekanın güncel kullanımı ve görüntüleme yöntemlerindeki yeni uygulamaların sistemler bazında konuşulduğunu belirtti. Kongredeki bir oturumda birkaç hastanenin yapay zeka deneyimleri paylaşılarak bilişim grubu tarafından bu konuda küçük grup atölye çalışmaları düzenlendi.

Prof. Dr. Ayşenur Oktay 6 Şubat depreminin ardından “Afetlerde Radyoloji Yönetimi” başlığı ile bir panel düzenlendiğini de belirtirken  “Bu yıl Kongremiz 1450 kişilik bir katılımla gerçekleştirildi. Dört ana salonda ve küçük grup çalışmalarının yapıldığı ek salonlarda yapılan toplantılarda 162 konuşmacı görev aldı. Türkiye’den ve yurtdışından kendi alanlarında deneyimli bilim insanları tüm oturumlarda güncel gelişmeleri paylaştı” diye konuştu.

Radyoloji uzmanlarının iş yükü artmaya devam ediyor

Türk Radyoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. İhsan Şebnem Örgüç ise Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ve mecburi hizmet kıskacında kalan doktorların en başarılılarının son yıllarda teknolojik ilerlemelerle çok çeşitlenen görüntüleme yöntemlerini barındıran radyoloji eğitimini tercih ettiğini belirtti.

Radyologlar, çok geniş bilgi birikimi gerektiren, yoğun bir iş yükü ve baskı altında çalıştıklarını belirten  Prof. Dr. İhsan Şebnem Örgüç “Tüm hekimlerden olduğu gibi radyologlardan da beklentiler çok yüksek ve gerçek dışıdır. Bir yandan artan sayıda hastayı çok kısa sürede değerlendirmeleri istenirken diğer yandan da sürekli eğitime devam ederek güncel bilgileri uygulamalarına eklemeleri gerekmektedir. Benzer şekilde çok sayıda hastaya çok kısa sürede bakması beklenen klinisyen hekimlerin, bazen de hastalarında var olan bulguları atlamaktan korkarak istedikleri fazladan tetkikler de dahil olmak üzere radyologlardan her talebe olumlu yanıt vermeleri beklenmektedir.” dedi.

Tükenmişlik ve intihar vakaları

Yoğun iş temposu ile özel yaşamındaki dengeyi kuramayan pek çok hekim tükenmişlik sendromu yaşamakta ve artan intihar vakaları ile nice değerlerin yitirildiğine vurgu yapan Prof. Dr. İhsan Şebnem Örgüç “Hata kabul etmeyen hekimlik mesleğinde onlarca hatta, yüzü aşan sayılarda hastaya bakarken güler yüz göstermesi, eksiksiz raporları anında sonuçlandırması istenen radyologlar maddi ve manevi olarak emeklerinin karşılığını alamamaktadır. Toplumda hak ettikleri saygıyı göremeyen hekimlere yönelik şiddetin arttığı günümüzde pek çok genç meslektaşımız insanca yaşama şartlarına kavuşmak amacıyla yurtdışına gitmenin yollarını aramaktadır. Ülkenin en iyi yetişmiş hekimleri giderken oluşan boşluk artan kadro sayıları ile doldurulmaya çalışılmaktadır. Gerek eğitici gerekse cihaz parkı anlamında yeterli eğitim koşulları bulunmayan kurumlarda artan sayılarda uzmanlık öğrencisi alınması mesleği değersizleştirmektedir.” diye konuştu.

Radyolojide toplu hizmet alımları maliyeti artırıyor, sağlığı riske atıyor

44 ulusal radyoloji kongresi
doktor
hekim radyolog
radyoloji uzmani
turk radyoloji dernegi
Yorum (9)
hasan ekim
hocalarımızın görüntüleme tekniklerini asistanlarına öğretmeleri, görüntüleme atlasları ve videoları hazırlayarak eğitime katkı vermeleri son derece önemli. radyoloji uzmanı yetersizliğinden birçok cerrahi girişimde gecikmektedir. dünyanın karışık olduğu yakınımızda savaşların olduğu bir dönemdeyiz
4
Cevapla
nevzat kulukçu
pediatristler 3 maaş 3 döner, radyologlar 2 maaş 2 döner almalı. bu iş böyle düzelir.
4
Cevapla
uzm hekim
@nevzat kulukçu gelmiş yine.....
6
Cevapla
nevzat kulukçu
@uzm hekim pls unfollow me. thanks.
2
Cevapla
uzm dr
@nevzat kulukçu trollük yapana trole uygun cevap verilir
5
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir