Değerli Meslektaşım,
8 Kasım (dün) T.C. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü Performans Yönetimi ve Kalite Geliştirme Daire Başkanlığı Tarafından Girişimsel İşlemler Yönergesinde değişiklik yapılması hakkında duyuru yayınlandı. 1 Aralık tarihinden itibaren yürürlülüğe girecek bu yeni mevzuat ile ilgili Patoloji incelemelerini kapsayan yorumumu sizlerle paylaşmak istiyorum.
1- Genel olarak bakıldığında Patoloji ile ilgili performans rakamlarında, diğer uzmanlık alanları ile karşılaştırıldığında daha olumlu yönde düzenlemeler (artışlar) vardır. Bu olumlu gelişme Federasyon Yönetim Kurulları, Komisyonları ve sürece katkı sağlayan patoloji uzmanı Klinik Şefleri ile Başhekimlerimizin müzakereleri sayesinde olmuştur.
2- Gelinen nokta performansa dayalı ücretlendirmeden mağdur olan meslektaşlarımız için umut verici olmalıdır. Buna rağmen ilgili yerel performans kurullarında hala mağdur edilen ve muhtemelen edilecek olan arkadaşlarımıza mutlaka sahip çıkılmalıdır.
3- 31 Ocak 2011 tarihinden sonra döner sermaye ödemelerinde performans uygulamasının esas alınmasının kuvvetle muhtemel olacağı üniversite hastanelerinde çalışan meslektaşlarımızın da, bir an önce performans sistemine hazırlık yapmalarında fayda vardır.
4- Performans puanlarındaki olumlu gelişmenin 2011 SUT ücretlerine nasıl yansıyacağı bilinmemektedir. SUT’un alternatifi olarak, hastalık tanısına dayalı gruplara özgü bir ödeme modeli üzerinde çalışıldığı bilgisi mevcuttur.
5- Performans puanları bağlamında gelişen olumlu gelişmenin aleyhimize dönmemesi için, immunohistokimya başta olmak üzere puan arttırıcı olanakların suistimal edilmemesi önemli bir konudur.
6- Performans puanları incelendiğinde çoğu cerrahi girişimlerin patoloji raporu çıkarmaya bağlı olması da klinikte patolojiye gönderilmeyen materyallerin önlenmesi için anlamlıdır.
7- Yönetmelikte ilk kez yer alan “Patoloji işlemlerinin başka bir Patoloji Uzmanı tarafından ikinci defa değerlendirilerek raporlandırılması durumunda, ikinci değerlendirmeyi yapan uzman hekime ilgili işlemin puanı verilir. Ancak o dönem ikinci değerlendirme sonucu elde etmiş olduğu Patoloji işlemlerinin başka bir Patoloji Uzmanı tarafından ikinci defa değerlendirilerek raporlandırılması durumunda, ikinci değerlendirmeyi yapan uzman hekime ilgili işlemin puanı verilir. Ancak o dönem ikinci değerlendirme sonucu elde etmiş olduğu toplam puan, o dönem ki toplam tabip muayene ve girişimsel işlem puanının % 2' sini geçemez.” ibaresi konsültasyonlardaki hekim emeğinin karşılığının alınması için önemli bir adımdır.
8- İnce iğne aspirasyonun bizzat patologlar tarafından yapılması, yenidoğan otopsilerinin sayısının artması performansa olumlu etki yapacak kalemlerdir. Ancak her iki girişim de yetkinlik kazanma, etik ve hukuki mevzuat oluşturma yönünden mutlaka gözden geçirilmelidir.
9- Yönetmelikte yine yer alan, ancak SUT içerisinde karşılığı olmayan her myom için ayrı ayrı puanlandırma, her blok için ayrı ayrı puan alınan tümör nekroz oranının verilmesi mutlaka suistimal edilmemesi, makroskopi protokollerimizde standartlaştırılması gereken kalemlerdir.
Saygılarımla,
Prof.Dr.Erdener ÖZER
Dokuz Eylül Ünv. Tıp Fakültesi Patoloji AD Başkanı