Medimagazin logo

Patologların performans puanlarında olumlu bir adım

Patologların performans puanlarında olumlu bir adım
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Değerli Meslektaşım,

 

8 Kasım (dün) T.C. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü Performans Yönetimi ve Kalite Geliştirme Daire Başkanlığı Tarafından Girişimsel İşlemler Yönergesinde değişiklik yapılması hakkında duyuru yayınlandı. 1 Aralık tarihinden itibaren yürürlülüğe girecek bu yeni mevzuat ile ilgili Patoloji incelemelerini kapsayan yorumumu sizlerle paylaşmak istiyorum.

1- Genel olarak bakıldığında Patoloji ile ilgili performans rakamlarında, diğer uzmanlık alanları ile karşılaştırıldığında daha olumlu yönde düzenlemeler (artışlar) vardır. Bu olumlu gelişme Federasyon Yönetim Kurulları, Komisyonları ve sürece katkı sağlayan patoloji uzmanı Klinik Şefleri ile Başhekimlerimizin müzakereleri sayesinde olmuştur.


2- Gelinen nokta performansa dayalı ücretlendirmeden mağdur olan meslektaşlarımız için umut verici olmalıdır. Buna rağmen ilgili yerel performans kurullarında hala mağdur edilen ve muhtemelen edilecek olan arkadaşlarımıza mutlaka sahip çıkılmalıdır.


3- 31 Ocak 2011 tarihinden sonra döner sermaye ödemelerinde performans uygulamasının esas alınmasının kuvvetle muhtemel olacağı üniversite hastanelerinde çalışan meslektaşlarımızın da, bir an önce performans sistemine hazırlık yapmalarında fayda vardır.


4- Performans puanlarındaki olumlu gelişmenin 2011 SUT ücretlerine nasıl yansıyacağı bilinmemektedir. SUT’un alternatifi olarak, hastalık tanısına dayalı gruplara özgü bir ödeme modeli üzerinde çalışıldığı bilgisi mevcuttur.


5- Performans puanları bağlamında gelişen olumlu gelişmenin aleyhimize dönmemesi için, immunohistokimya başta olmak üzere puan arttırıcı olanakların suistimal edilmemesi önemli bir konudur.


6- Performans puanları incelendiğinde çoğu cerrahi girişimlerin patoloji raporu çıkarmaya bağlı olması da klinikte patolojiye gönderilmeyen materyallerin önlenmesi için anlamlıdır.


7- Yönetmelikte ilk kez yer alan “Patoloji işlemlerinin başka bir Patoloji Uzmanı tarafından ikinci defa değerlendirilerek raporlandırılması durumunda, ikinci değerlendirmeyi yapan uzman hekime ilgili işlemin puanı verilir. Ancak o dönem ikinci değerlendirme sonucu elde etmiş olduğu Patoloji işlemlerinin başka bir Patoloji Uzmanı tarafından ikinci defa değerlendirilerek raporlandırılması durumunda, ikinci değerlendirmeyi yapan uzman hekime ilgili işlemin puanı verilir. Ancak o dönem ikinci değerlendirme sonucu elde etmiş olduğu toplam puan, o dönem ki toplam tabip muayene ve girişimsel işlem puanının % 2' sini geçemez.” ibaresi konsültasyonlardaki hekim emeğinin karşılığının alınması için önemli bir adımdır.


8- İnce iğne aspirasyonun bizzat patologlar tarafından yapılması, yenidoğan otopsilerinin sayısının artması performansa olumlu etki yapacak kalemlerdir. Ancak her iki girişim de yetkinlik kazanma, etik ve hukuki mevzuat oluşturma yönünden mutlaka gözden geçirilmelidir.


9- Yönetmelikte yine yer alan, ancak SUT içerisinde karşılığı olmayan her myom için ayrı ayrı puanlandırma, her blok için ayrı ayrı puan alınan tümör nekroz oranının verilmesi mutlaka suistimal edilmemesi, makroskopi protokollerimizde standartlaştırılması gereken kalemlerdir.

Saygılarımla,

Prof.Dr.Erdener ÖZER

Dokuz Eylül Ünv. Tıp Fakültesi Patoloji AD Başkanı

patologların
performans
puanlarında
olumlu
bir
adım
Yorum (3)
hikmet ceran
Sayın Prof E Özer, Halk deyimiyle veya, kelimenin tam anlamıyla 'ağzınıza bir parmak bal çalınınca tav olmak'buna denir. Böyle basit kısmi iyileştirmelerle sorunun çözüleceğini kabulleniyorsanız daha çok işimiz var demektir.. Saygılarımla ..
0
Cevapla
aak35
Sağlıkta dönüşüm ve performans sistemine tamamen karşı olması gereken, hem patoloji profesörü, hemde İzmir Tabib Odası Başkanlığı gibi görevleri üstlenen meslektaşımı sistemle uzlaşan tavrı nedeni ile kınıyorum. Üniversite de görev yaptığı için, henüz performansın hekimlik mesleğine, hekimlerarası ilişkiye ne kadar zarar verdiğini görmemiş olabilir. Ancak Tabip odası başkanı bir hekimin bunları öğrenmiş olması gerekir. Tabip odaları ve hekimlere düşen görev performans sisteminin tamamen ordadan kaldırılması, sağlığın ticari meta haline getirilmesinin önlenmesi ve sağlık hizmetinin oy kazanmak için pazarlanmasına karşı koymaktır.
0
Cevapla
purkinje
Hastane ortalamalarının 30000'i aştığı perifer hastanelerde bu düzenlemelerin somut bir ilerleme sağlaması mümkün mü? İmmunohistokimyasal inceleme mi yapılıyor? Makroskobide kanserojen formol soluyarak harcanan emeğin karşılığı var mıdır? Sitolojik incelemede harcanan uzun zamanların karşılığı 18 puan mı olmalıdır? Birden fazla patoloğun çalıştığı hastanede bu uygulama ile 60000 puan yapılması mı sağlanacaktır? Zaten çalıştığım hastanede çok az kaçak olsa da çoğu vaka patolojiye gönderiliyor. Hastane birleşmeleri gündemde. Sadece smear bakarak ayda 3000 puan yapılan bir branş hastanesi ile 22000-24000 puan yapılan devlet hastanesi birleşince ne yazıkki puanımız 60000 olamıycak. Yine çok çalışıp çok komik ücretler alıcaz.Çünkü bu puan 2'ye bölünecek. Ortalamadan alınsa yine 2'ye bölünecek. Ancak diğer laboratuvar branşları ya da puanı çok az olan branşlar yönetmelik gereği kaç kişi olursa olsun ortalamadan alabilecek. Üstelik tek kişi olsak bile komisyona çıkıp nolur bana ortalamadan verin dememizin önüne geçilebilecek mi? Ne yazıkki periferde çalışan patologlar için hiçbirşey çözülmüş değil....
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir