Medimagazin logo

Ölü doğum yapan memura doğum sonrası mazeret izni verilir mi?

Ölü doğum yapan memurların mazeret izinleriyle ölü doğum nedeniyle doğum ve ölüm yardımı ödeneği verilip verilmeyeceğini aşağıda açıklamaya çalışacağız
Ölü doğum yapan memura doğum sonrası mazeret izni verilir mi?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

AHMET ÜNLÜ

Ölü doğum yapan memurların mazeret izinleriyle ölü doğum nedeniyle doğum ve ölüm yardımı ödeneği verilip verilmeyeceğini aşağıda açıklamaya çalışacağız.

1- Mazeret İzni

657 sayılı Kanunun mazeret iznini düzenleyen 104'üncü maddesinde;"Memura doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süre ile aylıklı izin verilir. Çoğul gebelik halinde, doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 hafta süre eklenir. Ancak sağlık durumu uygun olduğu takdirde, tabibin onayı ile memur isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, memurun çalıştığı süreler, doğum sonrası sürelere eklenir. Yukarıda öngörülen süreler memurun sağlık durumuna göre tabip raporunda belirlenecek miktarda uzatılabilir."hükmüne yer verilmiştir.

Ayrıca, bu Kanunun aylıksız izni düzenleyen 108 inci maddesinde; "...Doğum yapan memurlara istekleri halinde 104 üncü maddenin (A) bendinde belirtilen sürelerin bitiminden itibaren 12 aya kadar aylıksız izin verilir."hükmüne yer verilmiştir.

657 sayılı Kanunun 104 üncü maddesinin (A) bendinde belirtilen mazeret izinlerinin verilebilmesi için doğum olayının gerçekleşmiş olması kriteri esas alındığından ve madde metninde doğum yapan memura ifadesi kullanıldığından, doğum olayının gerçekleşmesi halinde personelin doğum sonrası mazeret iznini kullanması mümkündür.

2- Sağ doğduktan bir süre sonra ölen çocuklar için ölüm yardımı ödeneği

657 sayılı Kanunun 208 inci maddesinde; "Devlet memurlarından: memur olmayan eşi ile ikiden fazla dahi olsa aile yardımı ödeneğine müstehak çocuğu ölenlere en yüksek Devlet memuru aylığı (ek gösterge dahil) tutarında, memurun ölümü halinde sağlığında bildiri ile gösterdiği kimseye, eğer bildiri vermemiş ise eşine ve çocuklarına, bunlar yoksa ana ve babasına, bunlar da yoksa kardeşlerine en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) iki katı tutarında, ölüm yardımı ödeneği verilir."hükmüne yer verilmiştir.

Bu hüküm çerçevesinde, Devlet memurunun sağ doğduktan sonra, birkaç gün içerisinde ölen çocukları için ölüm yardımı ödeneği verilmelidir, zaten uygulama da bu yöndedir.

3- Ölü olarak doğan çocuk için ölüm yardımı verilir

Ölü doğan çocuk için doğum ve ölüm yardımı ödeneğinin nasıl ödeneceğine ilişkin olarak Sayıştay'ın K.T:21.5.1973 K.No:3671/29 kararında özetle; Devlet memuruna aynı ay içinde doğan ve ölen çocukları için hem doğum yardımının hemde ölüm yardımı ödeneğinin verileceği ifadesine yer verilmiştir.

Yine, Sayıştay'ın (K. T: 5. 4. 1979, K. No: 3986/1) kararında; Devlet memurlarına miadında (180-300 gün) ölü doğan çocukları için de ölüm yardımı ödeneği verilmesi gerektiği ifade edilmiştir.

4- Doğum ve ölüm yardımı tutarları

Ölüm yardımı ödeneği; 9500 x 0,049486= 470,117 YTL tutarında ölüm yardımı ödeneği verilecektir.

Doğum yardımı ödeneği; 2500 x 0,049486 = 123,715 YTL tutarında doğum yardımı ödeneği verilecektir.

Bu ödemelerden herhangi bir vergi veya diğer kesinti kesilmeyecektir.

Yenişafak

ölü
doğum
yapan
memura
doğum
sonrası
mazeret
izni
verilir
mi?
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir