Medimagazin logo

Muayenehane ve SGK Anlaşmalı Özel Sağlık Kuruluşunda Birlikte Çalışma

Muayenehane ve SGK Anlaşmalı Özel Sağlık Kuruluşunda Birlikte Çalışma
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Tam Gün yasası olarak ifade edilen 5947 sayılı yasa ile 1219 sayılı Kanun’un 12. Maddesi değiştirilmiş, hekimlerin çalışma statüleri yeniden belirlenmiş ve hekimlerin üç bent halinde sıralanan sağlık kurum ve kuruluşlarından sadece bir bent kapsamındaki sağlık kuruluşlarında çalışabileceği düzenlenmiştir.

1219 sayılı Kanun’un 12. Maddesinde yapılan değişikliğin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi  nezdinde açılan davada, Anayasa Mahkemesi,  tek bir bent kapsamında çalışma ile ilgili kısıtlamanın Anayasaya aykırı olduğuna karar vermiştir.

Anayasa Mahkemesi’nin bu kararına Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlükleri Anayasa Mahkemesi kararları uygulamamakta ısrarcı davranmakta ve hekimlerin çalışma başvurularını kısıtlamaktadır.

 İl Sağlık Müdürlükleri, hekimlere gönderdikleri yazılarla ya muayenehanelerini kapatmalarını ya da özel sağlık kuruluşundan ayrılmalarını istemiştir. Muayenehanesi olan ve SGK anlaşmalı bir özel hastane veya tıp merkezinde çalışmak isteyen hekimlerin çalışma başvuruları kabul edilmemekte, SGK anlaşmalı özel hastane veya tıp merkezinde çalışıp muayenehane açmak isteyen hekimlerin muayenehane açma talepleri kabul edilmemektedir.

Çalışma başvuruları reddedilen hekimler adına Oda’mızın hukuki desteği ile açılan birçok davada, mahkemeler hekimler lehine karar vermiş ve çalışma başvurularının kabul edilmemesinin 1219 sayılı yasanın 12. Maddesine ve Anayasa Mahkemesi kararlarına aykırı olduğuna hükmetmiştir. ( İlgili haber için tıklayınız..)

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, muayenehanesi olan ve aynı zamanda SGK anlaşmalı özel bir dal merkezinde çalışan göz hastalıkları uzmanı bir hekime muayenehanesini kapatması ya da dal merkezinden ayrılması yönünde bir yazı göndermiştir. Bu işlemin iptali için açılan davada,  Ankara 15. İdare Mahkemesi davanın reddine karar vermiştir. Bu karar, yürütmenin durdurulması istemiyle temyiz edilmiştir. Danıştay 10. Dairesi, yürütmenin durdurulması talebini değerlendirmiş ve Ankara 15. İdare Mahkemesi kararının yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.

Danıştay 10. Dairesi kararında, “….1219 sayılı Kanun’un 12. Maddesine atıf yapılmak suretiyle, ( c ) bendinde yer alan, serbest meslek icra eden hekimlerin, hizmet bedeli hasta tarafından karşılanmak ve SGK’dan talep edilmemek kaydı ile (b) bendi kapsamında sayılan sağlık kuruluşlarında da hastalarının teşhis ve tedavisini yapabilecekleri, bu durumun serbest meslek icrasına engel oluşturmayacağı, kamu kurum ve kuruluşlarıyla üniversitelerde görevli olmayan davacının SGK ile sözleşmesi bulunan Özel Yaman Göz Hastalıkları Dal merkezinde çalışmasının yanı sıra muayenesinde de mesleki faaliyet göstermesinde 1219 sayılı yasanın 12.maddesine aykırılık bulunmadığı, bu nedenle, davacının SGK anlaşmalı sağlık kuruluşunda çalıştığından muayenehanesini kapatması veya SGK anlaşmalı sağlık kuruluşundan ilişiğini kesmesi gerektiği yolunda tesis edilen dava konusu işlemde ve davanın reddi yolundaki mahkeme kararında hukuka uyarlık bulunmadığı” gerekçelerine yer verilmiştir. (Karar için tıklayınız…)

Yerel Mahkeme kararları ve Danıştay 10. Dairesi tarafından verilen karar birlikte değerlendirildiğinde, muayenehanesi olan hekimlerin SGK anlaşmalı özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışmalarının engellenmesi yönündeki işlemlerin hukuka uygun olmadığı bir kez daha vurgulanmış olmaktadır.

İZMİR TABİP ODASI

muayenehane
ve
sgk
anlaşmalı
özel
sağlık
kuruluşunda
birlikte
çalışma
Yorum (8)
baran ince
kanunla muayanhanesi olan kişi bedeli hasta tarafından karşılanmak koşulu ile heryerde ameliyat yapaabılır.fakat siz sgk anlaşmalı özelde kadrolu çalışırsınız,aynı anda da muayahanede işletebilirsiniz,fakat yaptığınız işleri kuruma yani sgk ya fatura edemezsiniz.tabbii özelde çalışmak için oranında kadrosunun olması gerekir.sadece üniv.tede olan kişiler hem muayanehene hemde özelde kadrolu olamk koşulu ile yaptıklari işleri sgk yafatura edebiliyorlarr.
2
Cevapla
cemal
yani sağlıkta yeni dönememe mi girdik.anlamadım ben şimdi.
0
Cevapla
kuzey dr
ya ne olur muaynehane açıpta üç kuruş kazansa hekim. ne olur allah aşkına...
0
Cevapla
Hasan Canerler
mübarek Cum'a günü, hayırlara vesile olsun inşallah
0
Cevapla
Ersin bakan
Hocalara serbest uzmana yasak. Hocalar su anda paran azsa üniversitede başka uzman veya hoca üzerinden, paran çoksa (ki bu yöne hastayı çok zorluyorlar) özelde ameliyat yapıyorlar. Yani birşey değişmedi pis düzen devam ediyor. Halbuki herşey yasal ve net olabilir. Devletin özelden hizmet aldığı bu sekilde bir düzen başka bir uygar ülkede yok. Bu kirli kapitalist düzenin oyunu ve başrolü bizimkiler oynuyor. Küba da yasam ortalaması 77, ABD de 78, Küba da kisi bası saglik harcaması yıllık 250 dolar, ABD de 8000 dolar, Küba'da bebek ölüm hızı ABD den düşük. Nasıl başardı? Koruyucu hekimlik ve 1. Basamak hekimliği güçlü tutarak. Önüne gelene bypass, protez, ortez, en ucube tedaviler....
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir