Medimagazin logo

Morris Şinasi'nin vasiyeti yaşıyor

Manisa'da üç hastanenin birleştirilmesinin ardından, 1933 yılında kurulan Morris Şinasi Milletlerarası çocuk hastanesi, Morris Şinasi Çocuk Kliniği ve hizmet binası adıyla hizmet vermeye başladı
Kaynak: AA
Morris Şinasi'nin vasiyeti yaşıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MANİSA- Sağlıkta Dönüşüm Projesi çerçevesinde Manisa’da üç hastanenin birleştirilmesinin ardından, kentte 1933 yılında kurulan Morris Şinasi Milletlerarası Çocuk Hastanesi, Manisa Merkez Efendi Devlet Hastanesi bünyesinde Morris Şinasi Çocuk Kliniği ve hizmet binası adıyla hizmet vermeye başladı.

Manisa’da Morris Şinasi Milletlerarası Çocuk Hastanesi, Manisa Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Hastanesi, Merkez Efendi Devlet Hastanesi bünyesinde birleştirildi. Bu kararın ardından 1929’da hayatını kaybeden iş adamı Morris Şinasi’nin, vasiyeti üzerine yaptırılan hastaneye verilen adının artık anılmayacağı yönündeki endişeler, alınan bir kararla ortadan kaldırıldı.

Morris Şinasi Milletlerarası Çocuk Sağlığı Derneği Başkanı Dr. Mustafa Alp Akoğlan, yaptığı açıklamada, hastanenin Manisa Merkez Efendi Devlet Hastanesi bünyesinde "Morris Şinasi Çocuk Kliniği ve Hizmet Binası" olarak varlığını sürdürdüğünü, böylece hayırsever iş adamının adının yaşatıldığını belirtti.

Akoğlan, Şinasi’nin vasiyeti gereği, her yıl ABD’den gönderilen 33 bin doların bu yıl da iki taksitte geldiğini, bu konuda bir sorun yaşanmadığını kaydetti.

 

MORRİS ŞİNASİ

Manisa’da 1855 yılında Sefarad Yahudilerinden yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Morris, 9 yaşında kuşpalazı hastalığına yakalanır. Müslüman Türk doktor Şinasi Bey’in tedavi ederek sağlığına kavuşturduğu çocuk, ailenin hekime minnetinin ifadesi olarak Morris Şinasi adıyla yaşamına devam eder.

Gençliğinde bir tütün tacirinin yanında çalışmaya başlayan Morris Şinasi, 1890 yılında gittiği ABD’de tütün ticareti yaparak zengin olur. Tütün piyasasında dünya devi olan Philip Morris şirketine adını veren Morris Şinasi, 1929 yılında vefat eder ancak vasiyeti doğrultusunda ayrılan parayla, 9 yaşında hastalık acısı yaşadığı Manisa’da 1933 yılında Morris Şinasi Milletlerarası Çocuk Hastanesi kurulur.

Morris Şinasi Yunanistan’daki bir basın toplantısında kendisine uzatılan kağıdı yanındakine verir ve "Ben okuma bilmem sen oku" der.

Bir gazetecinin "okuma yazma bilmeden bu kadar zengin oldunuz, bir de tahsilli olsanız kim bilir ne olurdunuz?" diye sorunca Morris, 15 yaşında çalıştığı mezarlıkta okuma yazma bilmediği için bir aileye mezar yeri gösteremediği ve bunun üzerine işini kaybettiği güne atıfta bulunarak, "İyi bir mezar bekçisi olurdum" cevabı verir.

1929’da vefat eden Morris Şinasi’nin vasiyeti doğrultusunda bağışlanan 1 milyon doların 800 bin doları ile Manisa’da hastane kurulur. Geriye kalan 200 bin dolarla alınan devlet tahvillerinin getirileri de hastane için kullanılmaya devam eder. 

morris şinasi milletlerarası çocuk hastanesi
moris şinasi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir