Medimagazin logo

Meme Ca ameliyatlarında plastik cerrah da bulunmalı

Murat Topalan, meme kanserine yakalanan hastaların ameliyatına plastik cerrahının da dahil olmasıyla tek ameliyatta hastanın hem kanserden kurtulduğunu, hem de yeni memeye kavuştuğunu söyledi.
Meme Ca ameliyatlarında plastik cerrah da bulunmalı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Murat Topalan, meme kanserine yakalanan hastaların ameliyatına plastik cerrahının da dahil olmasıyla, tek ameliyatta hastanın hem kanserden kurtulduğunu hem de yeni memeye kavuştuğunu söyledi.Topalan yaptığı açıklamada, meme kanserinin kadınlarda en sık rastlanan kanser türünün başında geldiğini belirterek, "Her ne kadar tıptaki ilerlemeler, bilinçlenme, erken tanı gibi gelişmeler olsa da bazı durumlarda kadınlar memelerini kaybedebiliyorlar. Bu durumda devreye memenin onarımı (Rekonstrüksiyonu) giriyor" dedi.Topalan, kadınların memenin alınması gereken durumlarda kendisini eksik ya da mutsuz hissedebileceğini hatırlatarak, “Bu nedenle hastalık tanısı konduktan hemen sonra meme alınmadan rekonstrüksiyon tedavi içine dahil edilmelidir” dedi. Prof. Dr. Murat Topalan, memenin çıkarılması ve memenin onarılmasının tamamen ayrı uzmanlık alanlarının işi olduğunu ifade ederek, “Memenin onarımı bir genel cerrah tarafından değil kesinlikle estetik, plastik cerrahi uzmanı tarafından yapılmalıdır” diye konuştu.Topalan, genelde erken evre meme kanserlerinde memenin alındığı ameliyatta, plastik cerrahi ekibinin operasyona dahil olup yeniden memeyi oluşturmasının avantaj sağlayan bir durum olduğuna dikkat çekerek, "Bu operasyonun avantajı, hastanın ikinci kez ameliyat olmaktan kurtulması ve en önemlisi de alınan memenin hemen yerine konması sonucu kadının uzuv kaybı hissi ve psikolojik travmayı daha az hissetmesidir. Aynı ameliyatta hem kanserli dokudan kurtulunur hem de yeni meme yapılır" dedi.


Meme onarımı sırasında ya dışarıdan protez ya da hastanın kendi dokusunun kullanıldığı operasyon seçeneklerinin mevcut olduğunu anlatan Topalan, “Karar verilirken alınan memede radyoterapi nedeniyle herhangi bir damarsal hasarlanma olup olmadığı, hastanın şeker, kalp gibi başka hastalıklarının mevcudiyeti ve sigara kullanımı göz önünde bulundurulur. Hastanın sırtı, karnı, kalçası, bacak içi gibi farklı bölgeleri bu ameliyatlarda kullanılabilir” şeklinde konuştu. Ameliyatlarda en çok karın bölgesinin tercih edildiğini anlatan Prof. Dr. Topalan, şunları söyledi:

"Doğum yapmış, karında yağlanması ve sarkması olan kadınlarda, bu bölge derisi ve yağ dokusu, meme yapımı için kullanılabilir. Hasta karın germe ameliyatı benzeri yapılarak zaten fazla olan yağ dokusu meme yapımı amacıyla transfer edilebilir. Bu transferde mikro cerrahi yöntemler de kullanılabilir. Böylece hastanın memesi yapılırken aynı anda karın germesini de yapmış oluruz."

meme
ca
ameliyatlarında
plastik
cerrah
da
bulunmalı
Yorum (5)
cerrah_hardcore
Ben bir Genel Cerrah olarak memenin kanser cerrahisinin tamamen Plastik Cerrahi'ye bırakılması gerektiğini düşünenlerdenim. Meme kanseri hastasına yaklaşım disiplinli, didaktik ve uniform olmalıdır. Meme kanseri hastalarının hangi yol izlendiğinde uzun yaşayacağı net biçimde bellidir artık. Plastik cerrahların multidisipliner yaklaşım algılarının bu forma -ne yazık ki- daha uygun olduğunu düşünüyorum. Yoksa, cildin birkaç cm altındaki kitleyi çıkarma işini yapmak için yetişmiş bir cerrah olmaya bile gerek yok. Bir yıllık genel cerrahi asistanı meme ile ilgili tüm ameliyatları yapar geçer ! Halbuki, meme hastasını doğru yönde raya sokup orada tutmak önemlidir. Meme kanseri hastası için bunu yapacak en uygun hekimler onkologlardır. Ayrıca, bir cerrahın sindirim sistemi cerrahisi eğitimi alıp, daha sonra kendine meme cerrahı veya tiroid cerrahı gibi bir ünvan kondurmasını da fırsatçılık olarak değerlendiriyorum. Eğitim kurumlarının tüm olanaklarını kullanarak "genel cerrah" olarak yetiştirilmiş kişilerin niçin "ağır cerrahi risk" taşıyan hastaların yükünü paylaşmadan meslek yaşantılarını geçirmelerine izin veriliyor ? Memenin kanser cerrahisini herhangi bir plastik cerrah, tiroid ve paratiroid ameliyatlarının tamamını KBB uzmanları yapabilir. Hatta bir adım daha ileri gideyim, bu ameliyatları yapmaları günlük uygulamalarının bir parçası haline getirilmelidir. Hele tiroid cerrahisine tutunmak için genel cerrahların "Endokrin" sistemini bahane etmesi bana gülünç ve çocuk kandırmak gibi geliyor. Özellikle Üniversitelerde tiroid ve paratiroid cerrahisi dışında ameliyat yapmayan -hatta acil sindirim sistemi ameliyatları bile kabul etmeyen- genel cerrahlar var. Sürrenal cerrahisi çok daha yüksek riskli olduğu için ekiplerindeki iş yıktıkları genç arkadaşlara bu bölgenin cerrahisini deyim yerindeyse "satıyorlar". Hatta, tiroid ameliyatı yapmasına izin vermedikleri karın cerrahlarından bu bölgenin ameliyatları için ricada bulunanlar bile olduğunu biliyorum. Kolorektal cerrahi ve hepatobilier cerrahi gibi ayrışmalar haklıdır. Çünkü,kimse kızmasın, meme-tiroid cerrahisi kolay, diğerleri zordur. Ancak, sindirim sistemi ameliyatları yapanların meme-tiroid hastalarını tedavi etmelerine de karşıyım. Mutlaka, ama mutlaka meme-tiroid hastasının aleyhine bir konsantrasyon eksikliği yaşanacaktır. Bu olumsuzluk yaşanmamalıdır. Şimdilik bu kadar
0
Cevapla
prolene35
hocamın malignite kavramından nüks ,patoloji,tnm evrelemesi,hasta takibi ,erken evre bile olsa kür sayılması için geçen süre ,kemo ve radyoterapi gibi şeylerden haberi yok galiba....
0
Cevapla
easy cerrah
cerrah_hardcore (cerrah), yani sende çarşı grubu gibi her şeye karşısın. Oldu olacak genel cerrahi sadece karın cerrahisi olsun ama karındaki her şeye ellemesin.
0
Cevapla
aydin sinal
Belki ilgilenen olur diye yaziyorum kritik degil:Almanyada meme -ca cerrahisi tamamen onkolojik gynekolojiye aittir,büyük bir ameliyat degildir,tranfüzyona bile luzum yoktur. eger yayilma varsa axillar lympha dügümlerinin temizlenmesi zaman alir ,eger yan odada frozen-section yapan bir patolog yoksa zaten ameliyat basarisizdir.bagzen20-30 preparata bakilir.plastik cerrahi 6-12 ay sonra lazim olur,ilk ameliyatta hic görmedim.önemli olan onkolog gynekolojin yapacagi post oparatif zytostatik ve hormon tedavisidir(bagzen pre op),tabiki sua tedavisi de.bunlardan genel cerrah anlamaz,nicin Türkiyede genel cerrah bu ameliyati yapar?.Ben 1974 den beri Almanyada 16 büyük-kücük hastahanede calistim daha genel cerrahin meme-ca ameliyatini yaptigini görmedim.Bilmiyorum USA nasil? Canada da onko-gyn bu isle mesgul,fransadada ayni.Asil tartisilacak konu bu.Frankfurtan selamlar.not:almanyada jinekoloji 5 sene+3 sene onkoloji=8 sene jinekolok onkolog.Bu bölüm prenatal jinekolojiden ayridir.
0
Cevapla
Fatih Aydoğan
Hangi ameliyatı kim yapacak? sorusunun cevabı şu şekilde verilebilir. 1. Yapacağı ameliyat için eğitimi olmalı 2. Komplikasyon çıktığında çözümleyebilmeli 3. Adli sorun çıktığında kendini savunabilmeli. Bunlar kadar önemli olan diğer bir konu ise hekimlerin spesifik bir konu ile uğraşması. Hem meme rekonstrüksiyonu yaparım, hem el cerrahisi yaparım, hem estetik cerrahisi yaparım, hem yüz nakli yaparım diyen plastik cerrahta; tiroid, meme, rektum, mide, safra kesesi, hemorid,fissür, pilonidal sinüs,karaciğer ameliyatlarının hepsini yapmaya çalışan genel cerrahta işini iyi yapmıyordur. Kendi adıma (özel pratik dahil) sadece meme ameliyatı yaptığımı söyleyebilirim.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir