MANİSA -Akademik düzeyde gerçekleştirilen toplantıya CBÜ Rektörü Prof. Dr. Semra Öncü, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Şükrü Boylu, Sağlık Müdür Vekili Dr. Galip Köroğlu, Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Serdağ Etiz, Manisa, Uşak, Afyon, Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Denizli, Muğla ve Aydın illerinden Genel Cerrahi, Patoloji, Radyoloji, Onkoloji uzmanı hekimler ile KETEM personeli katıldı. Meme kanserinin teşhis ve tedavisi konularının ele alındığı toplantıda Dr. Ayhan Koyuncu, riskli gruplar ve risk faktörleri konusunda dünyadan ve ülkemizden veriler aktardı.
Kanserin görülme yaşının önlere çekildiğine dikkat çeken Dr. Koyuncu, beyaz ırkın siyah ırka oranla daha şanssız olduğunu söyledi. Uzun boy, alkol tüketimi ve aşırı kilo gibi faktörlerin kanser riskini artırdığına değinen Dr. Koyuncu, ailede 1'nci derece akrabada meme kanseri görülmesi durumunda riskin yüzde 100 arttığını ifade ederek, kanserin erken teşhisinde bayanların kendi kendilerini düzenli olarak muayene etmelerinin önemi üzerinde durdu.
Meme kanserinde Türkiye'nin durumuna ilişkin bilgi veren Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer de kanser oluşumunda sigara kullanımı başlıca etken olmasına karşın Türkiye'de kanserin görülme oranındaki yükselmenin gerçek nedeninin ortalama yaşam süresinin uzaması olduğunu söyledi.
Kanserin yaşlılık hastalığı olduğunu ifade eden Prof.Dr. Tuncer, 1990 ile 2008 yılları arasında ortalama yaşam süresinin 67,4 ten 75'e çıktığını bu nedenle yaşlı nüfusun artışıyla paralel olarak kanserin görülme oranının da ülkemizde yükselme trendi içerisine girdiğini söyledi. Türkiye'de kanserin her açıdan önem kazandığına işaret eden Prof.Dr. Tuncer, kanserle mücadele için ciddi, ekonomik, sürdürülebilir ve uzun vadeli politikalar üretmenin önemi üzerinde durdu. Sağlık Bakanlığı'nın son 5-6 yılda yaptığı büyük atılımla tabi ekonomimizdeki iyi yönetiminde çok büyük etkisi olduğunu anlatan Prof.Dr. Tuncer şöyle konuştu: "Kanserde ülkenin her tarafında özel hastanelerde dahil geri ödeme olan başka bir ülke yok. Taramaların tamamen devlet tarafından yapıldığı başka bir ülke yok. Kanserle ilgili her şey bedava, çok ciddi paralar harcıyoruz. Avrupa'da kansere en çok para ayıran ülkeler arasında 2,3 milyar Euro ile 6'ncı sırada yer alıyoruz. Geleceğe yönelik olarak ulaşılabilir, ekonomik bir kanser tedavi, teşhis hizmeti sunmamız lazım."