Occupational & Environmental Medicine dergisinde yayımlanan ön bulgulara göre, haftalık uzun çalışma saatleri, beynin özellikle duygusal düzenleme ve yürütücü işlevlerle ilişkili bölgelerinde yapısal değişikliklere yol açabilir.
Araştırmada, Gachon Bölgesel Mesleki Kohort Çalışması (GROCS) verileri ve MRI taramaları kullanılarak sağlık çalışanlarının beyin yapıları incelendi. Haftada 52 saat veya daha fazla çalışan 32 katılımcının beyinleri, standart saatlerde çalışan 78 kişiyle karşılaştırıldı.
Beynin yürütücü işlev merkezinde yüzde 19'luk artış
Beyin görüntüleme teknikleriyle yapılan analizler, uzun saatler çalışan bireylerde frontal lobun çeşitli bölgelerinde gri madde hacminde artış olduğunu ortaya koydu. Özellikle dikkat, hafıza ve dil işleme ile ilişkili olan orta frontal girusta yüzde 19'luk hacim artışı gözlendi.
Ayrıca karar verme ve planlamadan sorumlu olan süperior frontal girus ile duygusal farkındalık ve sosyal bağlamı algılamada kilit rol oynayan insulada da hacim artışları tespit edildi.
"Bu değişiklikler nöroadaptif bir yanıt olabilir"
Araştırmacılar, bu değişikliklerin aşırı iş yüküne karşı beynin verdiği nöroadaptif bir yanıt olabileceğini belirtiyor ancak neden-sonuç ilişkisi için uzun vadeli çalışmalara ihtiyaç olduğunu vurguluyor.
"Bu pilot çalışmanın doğası gereği sonuçlar temkinli yorumlanmalı," diyen araştırmacılar, yine de elde edilen verilerin aşırı çalışma ile beyin sağlığı arasındaki olası bağlantıyı anlamada önemli bir ilk adım olduğunu ifade etti.
Yalnızca fiziksel değil zihinsel sağlığa da etkisi var
Dünya genelinde her yıl 800.000’den fazla insanın aşırı çalışmaya bağlı nedenlerle hayatını kaybettiğine dikkat çeken uzmanlar, bu bulguların iş yeri politikalarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini hatırlatıyor.
Araştırmacılar, “Aşırı çalışmanın yalnızca fiziksel değil, zihinsel sağlık üzerinde de kalıcı etkileri olabileceğini gösteren bu sonuçlar, iş sağlığı açısından dikkate alınmalıdır.” ifadelerine yer verdi.