İZMİR (İHA) - Dokuz Eylül Üniversitesi, tıpta bir ilki daha gerçekleştirdi. Üroloji Anabilim Dalı'nda uzmanlık eğitimini tamamlayan Hatice Arıkan (31) Türkiye'nin ilk kadın üroloji uzmanı unvanını aldı. Erkek egemen bir branşta ilk Türk kadın üroloji uzmanı olarak tarihe geçen Arıkan, “Eğitimim boyunca tercih ettiğim bir bölümdü. Bu mesleği yaptığım için gurur duyuyorum. Üroloji 'çok ayıp' bir alan değil. Kadın üroloji uzmanından utanan erkekler oluyor. Hekim çok ciddi olursa, erkek hastalar da sorunlarını rahatlıkla anlatabilir” dedi.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 2001'de mezun olan Arıkan, 2003'te Tıpta Uzmanlık Sınavı'nı (TUS) kazanarak Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı'nda uzmanlık eğitimine başladı. 5.5 yıllık eğitimini başarıyla tamamlayan Arıkan, dün son sınavını da vererek, Türkiye'nin ilk kadın üroloji uzmanı oldu.
Üroloji Anabilim Dalı'nda düzenlenen kokteylde, Arıkan'ı DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Neşe Atabey, Hastane Başhekimi Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu, Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adil Esen ve öğretim üyeleri kutladı. Törende Arıkan'ın fotoğraflarının yer aldığı slayt gösterisinin ardından Prof. Dr. Füzün ve Prof. Dr. Atabey, Türkiye'nin ilk üroloji uzmanı Arıkan'a plaket hediye etti.
Rektör Füzün, “Dokuz Eylül Üniversitesi bir çok ilkleri başaran bir kurum. Hatice ile gurur duyuyoruz” dedi. Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Ortopedi Anabilim Dalı'nda asistan doktor Alper Arıkan'la evli olan Hatice Arıkan, ailesinin de bu mesleği seçerken kendisine hep destek verdiğini belirtti. Başarılı uzman, “Üroloji bilim dalını erkek egemenliği altında tutan durum, erkek genital bölgesini inceleyen bir bölüm olması. Erkeğin genital bölgesi ürkütücü olmuş. Kadın doktorları bu alandan uzaklaştırmış. Ben hastaneye başladıktan sonra bayan hasta sayısı arttı. Bence bu konuda hekimin duruşu çok önemli. Muayeneye gelirken utanan erkekler olmuştur. Ayrıca kadınların da ürolojiyi ilgilendiren bir çok hastalığı oluyor. Bu da dikkatten kaçmamalı. Benim dışında Türkiye genelinde 4-5 bayan daha uzmanlık eğitimini alıyor. Ben ilk oldum ama devamı da gelecek” diye konuştu.
Hatice Arıkan'ın eşi olmaktan büyük onur duyduğunu belirten Dr. Alper Arıkan ise duygularını şöyle ifade etti: “Eşimi çok başarılı buluyorum. Kendimi ilk kadın pilotumuz Sabiha Gökçen'in eşi gibi hissettim. Bu da mutluluk verici "Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Adil Esen de bölümlerinde ilk kez bir bayan uzmanla çalışacak olmanın DEÜ için ayrıcalık olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Hatice ilk bize geldiğinde 'Hocam ben ürolojiyi kazandım' dedi. Ben yanlış bir tercih dedim. Emin olun ki ilk 6 ayda epey bir zorluk çektik. Acaba ne yaparız diye. Ama Hatice o kadar güzel bir performans gösterdi ki. Üroloji gibi sadece erkeklerden oluşan bir camiada ona hiçbir ayrım yapmadık. Ve Hatice tüm bu koşulları en ufak bir değişiklik yapmadan çok başarılı bir asistanlık dönemi geçirdi. Türkiye'de bayan ürologlara hem kadının Türk tıbbındaki liderliği hem de sağlık açısından çok büyük ihtilacı var. İstiyoruz ki tıp fakültelerini bitirmiş bayanlar ürolojiye daha çok başvursunlar” dedi.
Esen, şöyle devam etti: “Üroloji okyanus gibi bir alan. Bizim üroloji değişik alanlardan oluşuyor. Üroonkoloji, kadın üroloji şeklinde dallar var. Hatice hanım kadın ürolojisi alanında çok başarılı bir performans gösterdi. Emin olun ki kadınların ürolojik sorunları konusunda mükemmel bir şekilde hizmet etti. 10 yıl önce cinsel forksiyonlar bir tabuydu. Medyanın desteği sayesinde erkekler cinsel bozukluklar konusundan kendini ifade eder hale geldi. Hatice'nin kadınların idrar kaçırma gibi şikayetleri açıklamalarında bir ortam oluşturulması ve tedavi edilmesi açısından büyük rolü olacaktır”
DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, “Dokuz Eylül Üniversitesi bir çok ilkleri başaran bir kurum. Hatice ile gurur duyuyoruz” dedi.